18. listopadu 2019 • 14:04

Benzema a Francie? Svaz utnul debaty. Hvězda chce šanci, ve hře i Alžírsko

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožívá povedenou sezonu, daří se mu střelecky a na povrch vyvstala otázka, zda ho nepovolat do reprezentace. V případě Karima Benzemy (31) to však není tak snadné. Hvězda Realu Madrid totiž po sobotních prohlášeních šéfa francouzského svazu Noela Le Graeta ohledně jeho (ne)návratu do národního týmu uvažuje dokonce o reprezentování jiné země. Konkrétně Alžírska, odkud pocházejí jeho rodiče. 



Útočník Realu Madrid Karim Benzema neoblékl francouzský dres od prosince 2015 (respektive od 8. října 2015, kdy odehrál poslední zápas proti Arménii, ve kterém dvěma góly pomohl k výhře 4:0). Tehdy byl kvůli aféře týkající se sexuálního vydírání spoluhráče z reprezentace Mathieua Valbueny nejen vyloučen z národního týmu, ale dokonce zatčen. A ačkoliv měl v říjnu 2016 prezident svazu Noel Le Graet znovu umožnit kouči Didieru Deschampsovi kanonýra nominovat, za „Les Bleus“ už nikdy nenastoupil.

První část sezony 2019/2020 jednatřicetiletému útočníkovi vyšla na výbornou. V Realu se mu daří a v 15 zápasech, do kterých zatím napříč soutěžemi nastoupil, nastřílel 11 gólů a k nim přidal i pět asistencí. Na povrch se tak ve Francii dostala otázka, zda by neměl být znovu nominován do reprezentace. Dokonce 73% čtenářů deníku L'Equipe uvedlo, že je Benzema v aktuální sezoně nejlepším francouzským útočníkem.

„Z fotbalového hlediska je nejlepší. Myslím si, že by ve francouzském národním týmu měl rozhodně mít místo. Nejsem ten, kdo o tom rozhoduje, ale za mě by měl být povolán,“ uvedl kouč Realu Madrid Zinedine Zidane , mimo jiné dlouholetý kapitán národního týmu Francie, s nímž vyhrál mistrovství světa i Evropy.   

Útočníkův návrat do reprezentace však komplikuje změna názoru prezidenta svazu. Ten v sobotu uvedl, že trvá na tom, že Benzemovo „dobrodružství“ v týmu Francie považuje za ukončené.

„Noele, myslel jsem, že nezasahuješ do rozhodování trenéra. Chci, abys věděl, že já, já sám ukončím svou reprezentační kariéru. Pokud si myslíš, že jsem skončil, tak mě nech hrát v jedné ze zemí, v níž mám na to nárok a uvidíme,“ reagoval na prohlášení nejvyššího muže francouzského fotbalového svazu Benzema na svém Twitteru.  

Benzema se narodil alžírským rodičům a na začátku své kariéry připustil, že je mu africká země bližší než Francie. „Je v mém srdci, moji rodiče odtamtud pocházejí. Poté Francie… Je sportovnější,“ uvedl. Zřejmě to byl jeden z hlavních důvodů, proč se nakonec rozhodl reprezentovat evropský stát.

Debut za „Les Bleus“ si odbyl 28. března 2007 v přípravném utkání proti Rakousku, kdy v 53. minutě rozhodl o výhře Francie 1:0. Celkově za francouzský národní tým odehrál Benzema 81 zápasů, v nichž nastřílel 27 gólů.  

Přidá ještě někdy další starty a góly za „zemi galského kohouta“, která má již jisté místo mezi účastníky EURO 2020? Bude mu umožněno reprezentovat Alžírsko? Nebo je jeho reprezentační kariéra definitivně u konce?  

Nové číslo časopisu Sport Góóól objednávejte ZDE>>>

Sport Góóól Sport GóóólFoto iSport.cz

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Francie 10 8 1 1 25:6 25
2. Turecko 10 7 2 1 18:3 23
3. Island 10 6 1 3 14:11 19
4. Albánie 10 4 1 5 16:14 13
5. Andorra 10 1 1 8 3:20 4
6. Moldavsko 10 1 0 9 4:26 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud