Martin Pešout
31. března 2022 • 15:55

Kvalifikační krachy: Itálie v tom není sama, dřív selhal Albion i Oranjes 

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Další krach zažila fotbalová Itálie, podruhé za sebou bude chybět na světovém šampionátu, přestože v létě ovládla EURO. Pojďme si proto připomenout podobná novodobá kvalifikační selhání evropských velmocí, s nimiž se nepočítalo. 

  • ITÁLIE - KVALIFIKACE MS 2018

    Když Italové nezvládli baráž o světový šampionát v Rusku 2018, byla to velká senzace. V rozhodujícím dvojutkání je na fotbalový karneval nepustilo Švédsko. Porážku 0:1 z úvodního duelu squadra azzurra v odvetě nedohnala a na mistrovství světa absentovala poprvé od roku 1958 a finálový turnaj vynechala poprvé od roku 1992, kdy nebyla na EURU. Italská média tehdy v listopadu 2017 označila barážové selhání za národní katastrofu, reprezentační kariéru okamžitě ukončil Gianluigi Buffon.

  • ITÁLIE - KVALIFIKACE MS 2022

    A déjá vu prožili úřadující mistři Evropy letos v březnu znovu. V semifinále baráže padli v domácím prostředí s outsiderem ze Severní Makedonie. Čtyřnásobní mistři světa soupeře přestříleli 32:4, na rohy zvítězili 16:0, přesto padli, když v závěru vypálil z dvaceti metrů Alexandar Trajkovski a poslal míč přesně k tyči za bezmocného Donnarummu. Navzdory fatálnímu selhání Italové podrželi na lavičce kouče Roberta Manciniho, který tak v příští kvalifikaci může složit reparát.

  • ANGLIE - KVALIFIKACE EURO 2008

    Velké fiasko zažila Anglie takřka před patnácti lety, když vyhořela v kvalifikaci o postup na EURO 2008. Stalo se tak poprvé od roku 1994, kdy Albion chyběl na závěrečném turnaji. Angličané skončili v kvalifikační skupině až třetí za Chorvatskem a Ruskem. Právě Chorvaté vystavili kolébce fotbalu stopku, když sami už měli účast na fotbalovém svátku v Rakousku a Švýcarsku jistou. Anglii ve Wembley před 88 tisíci diváky porazili 3:2 a zatarasili jí cestu na EURO.

    Hned v úvodu Carsona, který dostal přednost před obvyklou jedničkou Robinsonem, překonali v krátkém sledu Niko Kranjčar a Ivica Olič. Frank Lampard s Peterem Crouchem sice vrátili Ostrovany zpět do hry, pak ale zaskočil nejistého Carsona Mladen Petrič a bylo jasné, že Anglie zůstane doma.

  • WALES - KVALIFIKACE MS 2018 

    Přestože Wales nelze považovat za fotbalovou velmoc, ostatně země z Britských ostrovů se historicky dostala jedinkrát na MS v roce 1958 a třikrát na ME, čekalo se, že po semifinálové účasti na EURO 2016 s povinností dokráčí parta okolo Garetha Balea, Bena Daviese a Aarona Ramseyho i na následné MS do Ruska o dva roky později. Opak byl však pravdou. Stárnoucí tým skončil v kvalifikační skupině až třetí za Srbskem a Irskem. Nyní ovšem Velšané zůstávají ve hře o Katar 2022. 

  • NIZOZEMSKO - KVALIFIKACE EURO 2016

    A na závěr tři výpadky Nizozemců. Ti rok po zisku bronzu na mistrovství světa 2014 zažili nepříjemný šok, když nepostoupili na EURO 2016.  Ve skupině skončili až čtvrtí za Islandem, Českem a Tureckem, což nestačilo ani na baráž. Premiérově se přitom ve Francii hrálo za účasti 24 týmů. UEFA počet mužstev rozšířila, aby dala šanci i menším zemím. Na turnaj, kam se dostala skoro polovina evropského kontinentu, se přesto Nizozemci nepodívali. 

  • NIZOZEMSKO - KVALIFIKACE MS 2018

    Nizozemci chyběli i v roce 2018 na MS v Rusku. To se v kvalifikaci museli sklonit před Francií a Švédy. Oranjes se opírali o hráče, kteří dotáhli národní tým do finále MS 2010. Bavíme se o Klaas-Janu Huntelaarovi, Robinu van Persiem, Wesley Sneijderovi nebo kapitánovi Arjenu Robbenovi. Jenže tito borci už přece jen to nejlepší měli za sebou. 

  • NIZOZEMSKO - KVALIFIKACE MS 2002

    Zatímco nizozemský stratég Guus Hiddink na MS 2002 dovedl Jižní Koreu k historickému bronzu, jeho krajané na turnaji chyběli. Neprošli kvalifikačním sítem - zaostali za Portugalskem a Irskem, přestože se opírali o hvězdy světového formátu v podobě Patricka Kluiverta nebo Ruud van Nistelrooye.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud