Jakub Plaskura
23. září 2022 • 04:40

Boj lvíčat v baráži proti „oslabenému“ Islandu. Chybí mu i sparťanský kat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v pátek vyběhnou na umělé trávě v Reykjavíku čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let k úvodnímu barážovému duelu o ME v této věkové kategorii, které se koná příští rok na přelomu června a července v Rumunsku a Gruzii. Los přisoudil „lvíčatům“ houževnaté Islanďany, ale jejich nominace na barážovou řežbu přinesla určitá překvapení. Ta zvyšují šance na český postup.



Při pohledu na nominaci kouče Dávida Snorriho Jónassona fajnšmekr zbystří. Chybí totiž několik hráčů, kteří by se v tomto cyklu klidně mohli v baráži o tzv. malé EURO poprat. Jenže tito borci jsou už součástí seniorského týmu Islandu, který v posledních měsících procházel a stále ještě prochází generační obměnou.

Kdo chybí?

Islandské jednadvacítce by tak podle všeho kvůli povinnostem v A-týmu měli chybět brankář Gunnarsson, který s Vikingem Stavanger pomohl vyřadit v předkole Evropské konferenční ligy pražskou Spartu. Dále absentuje dvojice supertalentů z Kodaně Jóhannesson a Haraldsson. Přeřazeni do áčka jsou také krajánci z Itálie Helgason (Lecce) a Ellertsson (Spezia). V neposlední řadě by domácím v Reykjavíku neměl pomoci ani syn legendárního Eidura Gudjohnsena Andri.

Jedním dechem je potřeba dodat, že zmínění hráči reprezentovali v poslední době v týmu do 21 let spíše zřídka. Nic to ale nemění na tom, že Island by zkrátka mohl v případě ideálního obsazení soupisky na český tým vyrukovat s papírově silnějším týmem. 

Na Patriku Gunnarssonovi si Sparta vylámala zuby v předkole EKL, Islandu však nyní bude chybět
Na Patriku Gunnarssonovi si Sparta vylámala zuby v předkole EKL, Islandu však nyní bude chybět

Na koho pozor?

Trenér Jónasson se jistě bude spoléhat na hráče, kteří baráž vykopali. V brance by měl operovat Hákon Valdimarsson, jež pravidelně chytá ve švédském Elfsborgu, obranu by měl držet Fridriksson, jehož Häcken poněkud překvapivě bojuje ve švédské lize o titul a Olafsson, který však s Esbjergem hraje jen nižší dánské soutěže. Dalšími oporami jsou Hlynsson (Jong Ajax), Ingason (Rosenborg) či Willumsson (Kristiansund).

Umělá tráva bude pro domácí jistě výhodou, ale pokud chtějí lvíčata na Euro postoupit, nesmí být povrch nepřekonatelným hendikepem. Mnohem větším problémem pro trenéra Suchopárka může být skutečnost, že mu z nominace kvůli zranění vypadl útočník Tomáš Čvančara, kterého tak budou muset směrem dopředu nahradit Sejk, Ševčík nebo Fila.

Jasno o postupujícím bude v úterý 27. září, kdy se bude konat odveta barážového střetnutí na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích.

Další barážové dvojice

Chorvatsko – Dánsko
Slovensko – Ukrajina
Irsko – Izrael

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud