Ondřej Škvor
3. ledna 2024 • 17:35

Nedvěd odmítl pozici u reprezentace: Nejsem si jist, zda mohu pomoci

Autor: Ondřej Škvor, ČTK
Vstoupit do diskuse
45
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další šrapnel, který otřásl fotbalovou asociací vpředvečer chystané volby trenéra reprezentace. Pavel Nedvěd odmítl pozici manažera národního týmu. Jmenování Ivana Haška hlavním koučem by to však nemělo ohrozit. Určitě, ale po předchozích zkušenostech raději dopišme pravděpodobně či snad…



Tak trochu déjà vu. Už jsme to prostě někdy viděli. Před třemi týdny svolala fotbalová asociace výkonný výbor kvůli výběru hlavního kouče národního týmu a vpředvečer volby se plány zašmodrchaly. Ani druhý pokus nevyjde podle nachystaného scénáře.

Ten poměrně zásadně přepsal Pavel Nedvěd. Jedna ze dvou hlavních hvězd, svým způsobem rovnocenná s příštím trenérem Ivanem Haškem , sama sebe vyškrtla. Zprávu jako první přinesl infotbal.cz. Důvod odmítnutí?

Pavel Nedvěd vysvětluje: „Musím konstatovat, že si té nabídky i jejích podmínek vážím a že jsem to velmi důkladně zvažoval. Stejně tak si vážím přístupu FAČR během jednání. Bohužel jsem se po zralém uvážení a mnoha konzultacích rozhodl, že ji nemohu přijmout. Po mnoha letech mimo republiku si nejsem jist, zda bych v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci. A to tím spíše, že vzhledem k mým stále častým nezbytným pobytům v zahraničí nejsem ještě trvale v České republice.“

Popírá tak hlasy, které se nesly zákulisím. A sice, že Nedvědovi nabídka nakonec nedávala smysl, co se týče kompetencí i finančního ohodnocení. Obě strany byly v téhle otázce dohodnuté. Silněji hovoří ty hlasy, že si vše prostě rozmyslel – tak trochu „ponedvědovsku“.

Mělo jít čistě o jeho osobní rozhodnutí, které mu lidé z jeho okolí vymlouvali. Marně. A jsou z toho rozmrzelí, máme-li mluvit slušně. Zároveň platí, že ve hře mohou být i jiné nabídky, hovoří se třeba o těch saúdskoarabských.

Připomeňme v téhle souvislosti, že původní nabídka od Petra Fouska, která padla před třemi týdny, měla být až nedůstojně nízká. Nedvědovo okolí ji komentovalo v tom smyslu, že „Pavel to nejde dělat kvůli penězům, ale nemůže být směšný. Pravděpodobně není jasno ani v kompetencích mezi jeho pozicí a pozicí technického ředitele Ericha Brabce.“

Anketa

Je Ivan Hašek nejlepší variantou na post reprezentačního trenéra?

ANO
NE

Domluva s Nedvědem tedy před půlkou prosince nevznikla, což způsobilo, že na poslední chvíli bylo zrušeno celé zasedání výkonného výboru. Petr Fousek byl v tu chvíli totiž připraven nabídnout jeho členům k hlasování pouze Ivana Haška, bez asistentů a dalších pozic, o té manažerské už nemluvě – a to se leckomu nelíbilo.

Hlavně Adolfu Šádkovi, který o Nedvědovu roli v realizačním týmu velmi stál. Dokonce měl stavět příběh tak, že když ne Nedvěd, tak ani Hašek. Proto se on, tedy Šádek, chopil vyjednávání s Nedvědem a fotbalové zákulisí mělo z velké většiny za to, že je vše pevně domluvené, a to za lepších podmínek. Ostatně, jak říká sám Nedvěd, v nich potíž nespočívala.

Zjevně to však pevně domluvené nebylo, alespoň nikoli na obou stranách. A rovněž Adolf Šádek je jemně řečeno naštvaný…

Takže už víme, že Nedvěd nebude. Co to udělá s akciemi Ivana Haška? V nové situaci pravděpodobně nic. Svědčí o tom i to, že až dlouho po Nedvědově odřeknutí přišlo oznámení o konání čtvrteční tiskové konference – ta proběhne ve 12.30. Ano, naposledy taky přišla pozvánka a o hodinu později její zrušení, ale nyní to nejspíš nehrozí.

Výkonný výbor se totiž sejde, na rozdíl od minulého případu. Tehdy bylo účastníků nanejvýš šest, tedy polovina, což ani neumožňovalo cokoli schválit.

Teď to bude jiné.

Kolik může dostat varianta Hašek hlasů?

S jistotou se nezúčastní pouze Dušan Svoboda. Řádně se omluvil. Není ovšem tajemstvím, že ke jmenování Ivana Haška má zásadní výhrady a u jeho nástupu do funkce nehodlá asistovat, a to ani hlasováním proti.

Ostatní by měli být na místě, a co je podstatnější, hlasovat pro navrženou variantu. S téměř jistotou to platilo ještě v kombinaci s Nedvědem, ale – i vzhledem k jisté časové nouzi – to v platnosti zůstává i nadále. Nikoli tedy nutně jednomyslně, ale s pohodlnou většinou. Ostatně schválení očekává i Petrou Fousek. „Považuji za logické, jestliže výkonný výbor svěřil výběr do rukou specializované skupiny, že bude její názor a doporučení respektovat. Je to běžné ve všech asociacích světa,“ řekl v rozhovoru pro stránky FAČR.

Čistě procedurálně, ke schválení by stačilo i šest hlasů, pokud mezi nimi bude ten Fouskův. Jeho výše zmíněná slova některé členy výboru mohla popíchnout, protože nechtějí být za ovce, které poslušně zvedají ruku. Ale ne natolik, aby kvůli tomu hatili předpokládaný průběh.

Ten patrně bude následující. Pětičlenná pracovní skupina ve složení Petr Fousek, Jiří Šidliák, Adolf Šádek, Jan Richter a technický ředitel asociace Erich Brabec předloží svůj návrh, který ukáže na hlavního kouče Ivana Haška, asistenty Jaroslava Köstla, který stejnou roli plnil až dosud ve Slavii, a Jaroslava Veselého, jenž zůstává jako hlavní na lavičce Bohemians. Gólmany si vezme do rukavic Radek Černý, z pozice videoanalytika sestavu doplní Miroslav Jirkal.

Tohle už snad opravdu vyjde. Ivan Hašek by měl být na místě přímo u toho.

Vstoupit do diskuse
45

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud