30. prosince 2011 • 09:16

Legendární trenér Manchesteru Alex Ferguson oslaví sedmdesátiny

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před 70 lety, na Silvestra 1941, se ve skotském Glasgowě narodil fotbalový trenér Alex Ferguson. Jeho jméno je více než čtvrt století spjato s klubem Manchester United, který pod jeho vedením získal 37 trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů. Ferguson se tak zařadil mezi nejúspěšnější kouče všech dob a vysloužil si povýšení do šlechtického stavu.



Na počátku své sportovní kariéry prošel "Fergie" jako běžný hráč několika skotskými fotbalovými kluby v čele se slavnými Glasgow Rangers. Na trenérskou lavičku poprvé usedl v roce 1974 u druholigového celku East Stirlingshire.

První velké trenérské úspěchy slavil Ferguson s Aberdeenem, se kterým v první polovině 80. let získal tři skotské tituly i triumfy v PVP a Superpoháru. Krátce vedl i skotskou reprezentaci.

Když se v listopadu 1986 ujal vedení nad Manchesterem United, potáceli se "rudí ďáblové" u dna anglické ligy. Po několika nevýrazných sezónách přinesla Fergusonova trenérská metoda první výsledky v podobě zisku domácího poháru v roce 1990. A o tři roky později United konečně prolomili šestadvacetileté čekání na titul.

Od té doby vybojovali "rudí ďáblové" pod Fergusonovým vedením dalších 11 domácích primátů a stali se jedním z nejlepších týmů světa. Za své služby anglickému fotbalu byl Ferguson v roce 1999 povýšen do šlechtického stavu.

Alex Ferguson se za šokující vyrazení omluvil fanouškům.
Alex Ferguson se za šokující vyrazení omluvil fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud