Tomáš Radotínský
3. února 2012 • 11:43

SERIÁL: Gangu šílenců šéfoval výtržník a provokatér Jones

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

20 let Premier League | Novodobá anglická liga, nejlepší soutěž na světě, letos slaví 20 let své existence. Reorganizace profesionálních soutěží v kolébce fotbalu v roce 1992 přinesla klubům víc peněz za televizní práva a stamilióny fanoušků po celé zeměkouli. Portál iSport.cz při příležitosti kulatého výročí připravil seriál, jehož prostřednictvím můžete nahlédnout do bohaté historie anglické ligy. Přinášíme vám pohled za kulisy dramatických skandálů i příběhy zapomenutých hrdinů. Na řadě je sezóna 1993/1994.



20 let Premier League

Londýnská čtvrť Wimbledon proslula zejména prestižním tenisovým turnajem. Před 20 lety se tam hrál i prvotřídní fotbal.

PRVNÍ FERGUSONŮV DOUBLE

M
anchester United se stal teprve čtvrtým klubem, který ve 20. století získal double – tedy prvenství v lize i v FA Cupu. Tým Alexe Fergusona obhájil titul v Premier League s osmibodovým náskokem před Blackburnem. Největší hvězdou byl ve své první kompletní sezóně na Old Trafford Francouz Eric Cantona, jenž se tak stal mistrem počtvrté v řadě (1991 s Marseille, 1992 s Leedsem, 1993 s 1994 s Manchesterem United).

Zaznamenal 18 ligových branek a Asociace profesionálních hráčů ho zvolila Fotbalistou roku. Už tehdy se ale ozývala jeho nezkrotná povaha. Během tří dnů se dvakrát nechal vyloučit. Oporou mistrovského celku byla také nová posila z Nottinghamu Roy Keane, v té době nejdražší hráč v Anglii. Stál 3,75 miliónu liber.

Ještě v roce 1983 se Wimbledon krčil ve čtvrté lize. Pak během čtyř sezón třikrát postoupil a začala jeho zlatá epocha. V roce 1988 vyhrál FA Cup a brzy se začal tlačit i do ligové špičky.

Na to, že Dons nehráli na vlastním stadiónu a občas na ně přišly pouhé tři tisícovky diváků, měli fantastické výsledky. Dosahovali jich typicky ostrovním stylem: nakopávanými míči, hlavičkovými souboji a abnormální tvrdostí.

Proto se jim říkalo Crazy Gang neboli Gang šílenců. Měli i svého nepsaného vůdce. Byl jím excentrický záložník VINNIE JONES. Neustále na sebe strhával pozornost.

Jednou chytil během zápasu Paula Gascoigna za varlata. Jindy skolil Garyho Stevense a způsobil mu zranění kolena, kvůli němuž byl obránce nucen ukončit hráčskou dráhu. Své by mohl vyprávět i Luděk Mikloško z West Hamu, jehož Jones sejmul loktem.

Nejvíc si šli po krku se Stevem McMahonem z Liverpoolu.

„To byl můj úhlavní rival. Hrál líp, jenže já byl zase silnější. Ve finále FA Cupu jsem ho zkopal a on mi to příště vrátil. Měl jsem na noze osm štychů,“ zavzpomínal Jones, jemuž je dnes 47 let.

Trestů sbíral víc než gólů. Dvanáctkrát v kariéře byl vyloučen. Stalo se, že byl napomínán už po třech vteřinách.

Občas to přehnal natolik, že dostal mastnou pokutu. Třeba když uváděl videoklip Tvrdí chlapíci z fotbalu, který byl oslavou brutálních faulů a provokací. Vyvolal tím pořádný poprask v celé zemi a poštval si proti sobě soupeře i ty, kteří do té doby stáli na jeho straně.

TŘI MINIPŘÍBĚHY SEZÓNY 1993/1994
HŘÍŠNÍ KOHOUTI
Tottenham vyfasoval nejvyšší pokutu pro klub v historii – 600 tisíc liber. Navíc zahájil následující ročník s minus 12 body a nesměl hrát FA Cup. Byl to trest za finanční machinace. Bodový odečet a vyloučení z poháru později Fotbalová asociace zrušila, zato pokutu zvýšila na rekordních 1,5 miliónu liber.

SOUNESSOVA LABUTÍ PÍSEŇ
Liverpool zaznamenal 4. ledna 1994 jeden z nejúžasnějších obratů od počátku soutěže. S Manchesterem United prohrával doma po 24 minutách 0:3, ale dotáhl až na konečných 3:3. Ani takové hrdinství nezachránilo kůži manažera Graema Sounesse, jenž byl pár týdnů nato odvolán. Reds skončili až osmí.

TEĎ UŽ VÁS POZNÁVÁM!
Poprvé v historii anglické ligy se na dresech objevily jmenovky hráčů. Fanoušci po celém světě se tak mohli snáze identifikovat s oblíbenými fotbalisty, kteří začali hrát se stálými čísly. Eric Cantona měl sedmičku, král střelců Andy Cole z Newcastlu devítku, stejně jako další kanonýr Alan Shearer z Blackburnu.

„Nezaslouží si, abychom ho nazývali fotbalistou,“ kritizoval ho Francouz David Ginola.

„Ten chlap má fakt mozek komára,“ zlobil se předseda Wimbledonu Sam Hammam a od nahrávky se distancoval. O to víc se videokazeta prodávala. Kopat do míče ale uměl Jones taky docela obstojně. K všeobecnému údivu ho neminula pozvánka do reprezentace Walesu, jejíž dres oblékl celkem devětkrát. Dokonce i v roli kapitána.

S Wimbledonem zažil v ročníku 1993/1994 nejlepší sezónu v Premier League. Crazy Gang obsadil šesté místo a Joe Kinnear se stal hned třikrát během jednoho roku Manažerem měsíce, což tehdy nedokázal ani Alex Ferguson.

Jonese, který si ještě v první polovině 80. let přivydělával jako nosič malty na stavbě, předurčila nátura bláznivého frajera k životu ve světlech ramp. Dostal nabídku z Hollywoodu a zahrál si ve filmu 60 sekund. Celkem už má za sebou čtyři desítky rolí na stříbrném plátně. Mimo jiné ve snímcích Podfu(c)k, Sbal prachy a vypadni či Swordfish: Operace Hacker. Většinou ztělesňuje drsňáky: nájemné vrahy, vymahače dluhů, vězně. Točí i reklamy. Možná jste ho zahlédli ve spotu na Bacardi. Účinkuje v reality show, zpívá blues a soul, píše knihy.

Zkrátka se mu daří.

Zato s Wimbledonem to dopadlo špatně. V roce 2000 sestoupil a zanedlouho poté se přesunul do 90 kilometrů vzdáleného městečka Milton Keynes, čímž de facto zanikl. Podobně jako v případě Bohemians 1905 jej vzkřísili fanoušci. Dali dohromady sbírku, založili nový klub pod názvem AFC Wimbledon a nastoupili strastiplnou cestu z pralesních lig směrem nahoru.

Dílo se jim povedlo. Nyní hrají znovuzrození Dons čtvrtou nejvyšší profesionální soutěž. Třeba dopíší pohádkový příběh až do konce a jednou znovu stanou na prahu Premier League.

V tom případě aby v Londýně opět nachystali svěrací kazajky...

100
Swindon obdržel 100 gólů, což se v anglické lize nestalo 30 let. Připsal si také nejhorší start v dějinách Premier League. Za úvodních 15 kol nevyhrál.

PŘÍŠTĚ: Sezóna 1994/1995 – Cantonovo kung-fu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud