6. března 2012 • 04:58

Vyhazov Boase? Ostuda, tvrdí manažeři. Chelsea kritizuje i Wenger

Autor: pj, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chelsea je kvůli svým častým změnám na pozici hlavního kouče ostudou fotbalové Premier League. V reakci na nedělní odvolání Andrého Villase-Boase to uvedl šéf Anglické asociace ligových trenérů Richard Bevan. Mezi kritiky Romana Abramoviče se řadí i takoví velikáni jako Arséne Wenger či Sir Alex Ferguson.



Čtyřiatřicetiletý Portugalec Villas-Boas byl propuštěn po pouhých osmi měsících ve funkci a majitel klubu Roman Abramovič tak musí hledat už osmého trenéra od roku 2003, kdy Chelsea koupil.

„Je evidentní, že navzdory neomezeným financím se klub nenaučil, jak vybudovat úspěšný fotbalový tým,“ řekl BBC šéf trenérské asociace Bevan. „Hledání osmého kouče během osmi let je velká ostuda pro majitele, klub, fanoušky i ligu.“

Podle Bevana jsou právě změny na lavičce Chelsea jedním z důvodů, proč si Villas-Boas nedokázal se svými svěřenci vybudovat opravdový vztah.

„Hráči musejí vědět, že trenérova strategie a pozice nejsou v ohrožení. Jste úspěšní, pokud máte dost času, a z toho vychází i stabilita. V opačném případě je pro kouče, jako je André, hodně složité, aby aplikoval svou filozofii a vybudoval podle ní tým,“ dodal šéf trenérské asociace.

Villas-Boas udílí pokynyFoto Reuters
Své znepokojení nad vyhazovem Villase-Boase vyjádřili také zkušení manažeři Alex Ferguson a Arséne Wenger.

„Jsem si jistý, že měl sílu to zvládnout. Ale když nedostanete čas, nemáte šanci,“ prohlásil Wenger, kouč Arsenalu.

„Je to překvapení a zklamání. AVB je mladý, jen potřeboval čas. Ale toho ve fotbale, jak vidno, moc nedostanete. Smutné,“ pokračoval Ferguson s tím, že ve schopnosti Villase-Boase nepřestal věřit.

„Má potenciál. Jeho práci a úspěchy v Portu nelze ignorovat. Doufám, že si v budoucnu někde jinde povede lépe.“

Wenger tvrdí, že Villas-Boas je člověkem zapáleným pro fotbal. „Naše práce vyžaduje plné nasazení a to si myslím, že dělal. Je mi líto, že nedostal prostor pro svou práci.“

Francouzský trenér tak trochu narážel i na chování fotbalistů Chelsea a vedení klubu, které šlo Villasu-Boasovi po krku.

„Naše práce je obtížná, protože čelíme mnoha názorům každý den. Potřebujeme mít sílu k prosazení vlastních myšlenek, kolikrát i přes velký odpor,“ dodal.

O nedostatku zkušeností Villase-Boase mluví Avram Grant, bývalý manažer Chelsea. „V tomto klubu je nutné se vypořádat nejen s fotbalovými, ale i jinými věcmi. Myslím, že mu chybělo trochu zkušeností. Ale jsem si jistý, že bude ještě úspěšný. Fotbalu rozumí,“ zakončil.

Chelsea, v níž chytá český reprezentant Petr Čech, klesla po sérii špatných výsledků na páté místo tabulky. Do konce sezony povede tým dosavadní asistent odvolaného trenéra Roberto Di Matteo.

Zachmuřený Villas-Boas jako by tušil, že dny jeho vlády v Chelsea jsou sečteny
Zachmuřený Villas-Boas jako by tušil, že dny jeho vlády v Chelsea jsou sečteny

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud