Pavel Janega
9. listopadu 2012 • 14:36

Bonyho Wilfrieda chce Chelsea! Skauti v něm vidí „nového Drogbu“

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až tohle vybuchne, otřese to i českou fotbalovou veřejností. Pro ní dobře známý Bony Wilfried, bývalý útočník Sparty, se ocitnul v hledáčku londýnské Chelsea! A tam mu neřeknou jinak než „nový Didier Drogba“.



Transferové okno se otevře 1. ledna, to bude den, kdy se reálně zvýší šance Bonyho Wilfrieda na přestup do anglické Premier League. A nebude to Aston Villa, se kterou Vitesse Arnhem jednal v srpnu. Může to být Chelsea, informuje britský list daily Mail. Stejné spekulace se množí v Nizozemsku.

Roberto Di Matteo, manažer „blues“, totiž shání nového útočníka. Leckoho to překvapí, neboť na hostování ve WBA působí Romelu Lukaku a toho chce v zimě stáhnout zpět do Chelsea, zároveň ale chystá prodat Daniela Sturridgeho. A utržené finance by mohl investovat právě do Bonyho.

Za kolik je k mání? Přestupní částka se pohybuje kolem 8 milionů liber, šušká se v Anglii. To je v přepočtu asi 255 milionů korun, což je o dost méně, než co by musela Chelsea vysolit za vysněného Falcaa. Atlético Madrid požaduje za útočný klenot 48 milionů liber plus další bonusy (1,53 miliardy korun).

Di Matteovi se styl Bonyho Wilfrieda líbí, stejně tak jeho góly. Forvard nizozemskému celku Vitesse Arnhem vstřelil v letošní sezoně už 14 branek v 15 zápasech. To je fantastická bilance.

Ovšem mnohem delší dobu, již od angažmá ve Spartě, Bonyho sleduje šéf skautů Chelsea a blízký poradce majitele klubu Romana Abramoviče. „Bony je můj oblíbenec, to je pravda. Miluji jeho hru,“ říká Piet de Visser, zkušený 78letý skaut, který v minulosti objevil i takové talenty jako je brazilská dvojice Romário–Ronaldo a přivedl je do Evropy.

Piet de Visser, šéf skautů Chelsea, na zápase Arnhemu, kde sledoval Bonyho.Foto voetballinfo.nl

De Visser může být tím, kdo se z největší části zaslouží o Bonyho přestup do Chelsea. V otázce transferů londýnského klubu měl vždycky velké slovo, neboť Abramovič jeho názory respektuje. Do klubu přivedl např. Robbena, Mikela či Kaloua. Navíc se podílel na vybudování mládežnické akademie.

Stál také za příchodem trenéra Guuse Hiddinka, kterého s Abramovičem seznámil. Naopak se nepohodl s Josém Mourinhem a byl jedním z důvodů, proč nakonec portugalský kouč před lety dostal padáka.

Může Bony nahradit Torrese?

S Bonym musíte počítat na hrot. Jestliže by se přestup do Chelsea opravdu uskutečnil a prosadil se do základní sestavy, svou přítomností by posunul na křídlo Fernanda Torrese. Anebo ho úplně vytlačil ze sestavy. Tedy pokud by se Di Matteo nerozhodl hrát zastaralým systémem na dva klasické „hroťáky“.

Tomáš KalasFoto Pavel Mazáč (Sport)
„Ať se na mě Fernando nezlobí, je to můj osobní názor, ale Chelsea momentálně potřebuje v útoku hráče jako je Bony. Torres je dříč, který to odběhá a pracuje pro tým, ale nemají nikoho, kdo by to na hrotu rozrážel, jak to dělal Drogba,“ říká Tomáš Kalas, kmenový hráč Chelsea a nynější spoluhráč Bonyho z Arnhemu.

Reprezentant Pobřeží slonoviny je prý ve výhodě i z toho pohledu, že se nemusí na anglický fotbal ani tolik adaptovat. Na tvrdý fotbal je zvyklý. „Snese ho. V Premier League by mu to vyhovovalo. Bony je kvalitní útočník. Je až neuvěřitelné, jak je silný na míči, jako kdybyste narazili do skály. Chápu, proč je s Chelsea a dalšími kluby spojován. O velké angažmá si hlasitě říká,“ podotýká Kalas, který je z možného přestupu Bonyho na Stamford Bridge nadšený.

„Zatím jsem s ním o tom nemluvil, ale bylo by skvělé a hezké zahrát si spolu v modrém dresu. Třeba to v budoucnu vyjde,“ doufá.

Aston Villa nevyšla, Rusko nevyšlo. Vyjde Chelsea?

Otázkou, kdy Bony Wilfried konečně zakotví v evropském velkoklubu, se jeho fanoušci i média zabývají již nějaký pátek. Ale není divu, když 23letý fotbalista přitahuje pozornost tolika klubů – Newcastlu, Neapole, Udine či Bayernu Mnichov. Dříve se mluvilo také o Borussii Dortmund.

Útočník nizozemského Arnhemu Bony Wilfried v akciFoto Pavel Mazáč (Sport)

V srpnu měl nejblíže k přestupu do Aston Villy, jenže Arnhem nakonec nepřistoupil na nabízenou-utajenou sumu. 23letý fotbalista čelil rovněž nabídkám z Ruska, konkrétně z Rubinu Kazaň. Agent Dalibor Lacina byl s klubem dohodnutý na tříleté smlouvě. „Vypadá to, že k přestupu přes léto opravdu dojde,“ říkal. Mýlil se, ani tato jednání nedopadla.

„Kluby z těchto zemí jako je Rusko nebo Čína utrácejí mnohem více peněz než týmy z nejlepších soutěží v Evropě. Snad ho to nezviklá,“ radil mu již v červenci Pierre van Hooijdonk, bývalý útočník Arnhemu a nizozemský reprezentant. Podobných rad se dostalo Bonymu víc.

Bonymu ještě něco chybí: rychlost

Na to, aby se Bony Wilfried ve velkoklubu prosadil, potřebuje prý ještě zapracovat na rychlosti. Alespoň to tvrdí šéfskaut Chelsea Piet de Visser, který zná veškeré přednosti a slabiny Bonyho do nejmenšího detailu. Nejen jeho, ale celý africký fotbal sleduje dlouhodobě, o nizozemském ani nemluvě.

„Pro něj není problém vstřelit gól, ale musí zrychlit. Pro absolutní špičku jako je Chelsea nebo třeba Manchester City je to nezbytné,“ prohlásil De Visser. „Na tuto úroveň se dostat může, jen musí hrát každý týden a nevysedávat na lavičce.“

To Bonymu v Arnhemu nehrozí, tam je za hvězdu – a vlastně i za Boha, jak řekl nedávno jeho český spoluhráč – ale co v Chelsea?

„Snad by neseděl mezi náhradníky a nedopadl jako Lukaku,“ doufá Kalas.

Bony a Daniela plánují společnou budoucnost
Bony a Daniela plánují společnou budoucnost

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud