Jan Podroužek
25. října 2013 • 12:18

Fergusonova zpověď: Abramovič mě chtěl do Chelsea, odmítl jsem i Anglii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to venku. Alex Ferguson vydal po své 39leté trenérské kariéře knižní zpověď – My Autobiography. Na 416 stránkách vykládá o tom, jak chtěl koupit ikonu Liverpoolu Stevena Gerrarda. Vypráví o běsnícím Royi Keanovi. Nebo tvrdí, že mu přes hlavu přerůstal David Beckham. „Myslel si, že je víc než já,“ píše 71letý Skot. Co také prozradil?



O BECKHAMOVI

Věnuje mu 11 stránek. Davidu Beckhamovi. A nejvíc doutná tvrzení, že si „myslel, že byl větší než já“. To píše Ferguson. „Je jedno, jestli jde o Fergusona, nebo instalatéra, počítá se autorita. A tu David neuznával. Byl to pro něj umíráček,“ vypráví trenér, proč pak došlo na odchod anglického reprezentanta z klubu. Jednou si prý Beckham odmítal sundat čepici na týmové večeři, ačkoliv to po něm Ferguson vyžadoval jen proto, že kolem byli fotografové kvůli záložníkově novému účesu.

O WENGEROVI

Prý se tak rozohnil, že ve vzduchu málem létaly pěsti. Tak naštvaný byl francouzský gentleman Arséne Wenger, když se svým Arsenalem ztratil slavnou 49zápasovou neporazitelnost proti Manchesteru United. „Prý si na mě stěžoval u Van Nistelrooije, měl vymíchaný mozek. Řekl jsem mu, ať se stará o sebe, bylo vidět, jak zatíná pěsti, když stál proti mně. Ale já byl v klidu,“ vzpomíná Ferguson. Jejich vztah se potom na čas rozpadl. Narovnal se o pět let později, při souboji v Lize mistrů.

Alex Ferguson představuje svou autobiografii, kde zveřejnil detaily z doby, kdy trénoval Manchester UnitedFoto Reuters

O NABÍDKÁCH

Po jeho službách prý prahla anglická reprezentace a taky ruský boháč Roman Abramovič. „Když kupoval Chelsea, chtěl mě jako trenéra. Odmítl jsem ho,“ vypráví Ferguson. Stejně jako anglický národní tým. Podle svých slov by vlezl do „postele z hřebíků“. „Mladým hráčům chybí taktické schopnosti a jsou nekoučovatelní. S touhle mentalitou a stávajícím systémem nakopávaných míčů nikdy nemohou vyhrát mistrovství světa,“ dodal na adresu reprezentace.

O GERRARDOVI

Často o něm tvrdil, že to není „top fotbalista“. „Je naprostý nesmysl, že by Gerrard nebo Lampard byli někdy lepší než Paul Scholes,“ vyzdvihl Ferguson svého zrzavého svěřence. Přesto chtěl v roce 2005 přetáhnout kapitána Liverpoolu Stevena Gerrarda k sobě do United. V té době byla opora „reds“ blízko dohodě s Chelsea a skotský kouč se chtěl do téhle hry přimíchat. Jenže přišlo další paradoxní vyjádření. „Když Scholes a Keane hráli společně proti Gerrardovi, málokdy si Steven kopl,“ píše.

O KEANOVI

Byla to šílená dvojice: Ferguson a Roy Keane. Toho skotský trenér ve své knize ničí největší kritikou. Vztah s ním se defi nitivně zbořil, když záložník po jednom utkání nadával v klubové televizi kolegům, že jsou „líní, přeplacení a žádní extra hráči“. Celý tým se pak sesedl kolem projekce jeho rozhovoru a měl rozhodnout, jestli se bude vysílat. „Když to skončilo, hráči se bouřili. Viděl jsem na Royovi, jak běsní,“ věděl Ferguson, že střet byl hodně blízko.

Sir Alex Gerguson představuje svou autobiografii
Sir Alex Gerguson představuje svou autobiografii

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud