Karel Häring
20. listopadu 2013 • 19:00

Čech, nebo Courtois? Chelsea musí v létě rozhodnout, koho nechá chytat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Čech kroutí v Chelsea jubilejní desátou sezonu, na Stamford Bridge jsou s ním navýsost spokojení. Přesto to vypadá, že se londýnský klub bude muset v létě rozhodnout, jestli do budoucna vsadí na českého gólmana, nebo na Belgičana Thibauta Courtoise.



Velmi složitá volba prý čeká trenéra Josého Mourinha a vedení Chelsea v létě 2014. A netýká se hrajících legend Franka Lamparda či Johna Terryho, jejichž éra se pomalu chýlí ke konci. Podle listu Daily Mail se klub připravuje na zásadní rozhodnutí na pozici brankáře.

Není to tak, že by Chelsea byla nespokojena s Petrem Čechem. Právě naopak, což dokazuje, že reprezentační jednička díky svým dlouhodobě vyrovnaným výkonům chytávala pod všemi trenéry, kteří se za dobu působení jednatřicetiletého gólmana na Stamford Bridge vystřídali, ať už to byl José Mourinho (dvakrát), Avram Grant, Luis Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, André Villas-Boas a Roberto di Matteo.


S dominancí, kterou vládne Čech mezi brankáři Chelsea, vyvstal logicky vedlejší efekt, a to, že klub momentálně nemá silnou dvojku, která by mohla v budoucnu muže v helmě nahradit.

„Carlo Cudicini ztratil motivaci, když klesl na místo dvojky, Hilário a Ross Turnbull jednoduše nebyli dostatečně dobří. A ani Mark Schwarzer, navzdory všem jeho zkušenostem, už opravdu není špičkový gólman. A v jednačtyřiceti ani nemůže být,“ napsal redaktor Daily Mail Martin Lipton.

Petr Čech a John Terry přicházejí na trénink ChelseaFoto ČTK

Chelsea má pod smlouvou i Thibauta Courtoise. A právě s ním souvisí volba, které se „blues“ nevyhnou. Když belgického gólmana v létě 2011, tehdy coby devatenáctiletého, koupili z Genku, poslali jej na hostování do Atlétika Madrid.

Ve španělském klubu už působí třetím rokem a vypracoval se mezi nejlepší brankáře v Evropě. Vyspěl, má zkušenosti jak z Champions League, tak z reprezentace, s níž postoupil na mistrovství světa.

Zajímají se o něj Real, Barcelona, moc rádo by jej získalo na klasický přestup i Atlético. Proto je víc než zřejmé, že by jej pozice dvojky po návratu do Londýna neuspokojila. „A pokud se Courtois nevrátí brzy do Chelsea, možná už nebude chtít nikdy,“ domnívá se Lipton.

Čech? Nejlepší brankář historie Premier League

List nepíše, které variantě je klub momentálně více nakloněn. Připomíná, že Čech si vydobyl mimořádnou pozici v celé Anglii a podle zmíněného novináře dokonce sesadil Petera Schmeichela z pozice nejlepšího brankáře v historii Premier League (od roku 1992). Navíc z jeho současného čtyřletého kontraktu uběhl zatím jen rok a půl a plzeňský rodák rozhodně není ve věku, kdy by měl ubírat ze svých ambicí.

Chelsea se bude chtít vyhnout situaci, která potkala Manchester United, když v létě 2011 ukončil kariéru Edwin van der Sar a následující sezonu měli „red devils“ problémy s hledání stabilní jedničky. Davidu de Geovi trvalo prakticky rok, než si ji napevno získal.

Thibaut Courtois (brankář, 21 let, Atlético Madrid). Patří Chelsea, kde s ním počítají jako s   budoucím nástupcem Petra Čecha. Momentálně je jedním z nejlépe hodnocených brankářů španělské   ligy, zájem o něj měla i Barcelona. Thibaut Courtois (brankář, 21 let, Atlético Madrid). Patří Chelsea, kde s ním počítají jako s budoucím nástupcem Petra Čecha. Momentálně je jedním z nejlépe hodnocených brankářů španělské ligy, zájem o něj měla i Barcelona.Foto Reuters
„Čech si zaslouží, aby s ním jednali s respektem. Na druhé straně se musí Courtois vrátit do Chelsea dřív, než jeho loajalita směrem ke klubu, za nějž ještě nikdy nenastoupil, zmizí úplně. Blues čeká rozhodnutí s daleko větším dopadem (na budoucnost týmu) než v případě Lamparda a Terryho,“ uzavřel Daily Mail.

Vsadí Chelsea na jisté dva tři roky s Čechem, nebo na delší budoucnost s Courtoisem?

Brankáři Petr Čech a Tomáš Vaclík na reprezentačním tréninku v Olomouci
Brankáři Petr Čech a Tomáš Vaclík na reprezentačním tréninku v Olomouci

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud