28. prosince 2013 • 21:40

Nacistický pozdrav v opačném směru. Anelka naštval židovské fanoušky

Autor: rjm, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté West Bromwiche Albion remizovali v sobotním utkání 19. kola Premier League na půdě West Hamu 3:3. Dvěma góly se blýskl v dresu WBA zkušený střelec Nicolas Anelka, jenž ale gólovou oslavou rozzlobil některé fanoušky. Předvedl totiž gesto, které je ve Francii vnímáno jako antisemitské. Český talent Matěj Vydra zůstal jen na lavičce náhradníků WBA.



MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 12. • 13:45
West Ham United
West Ham United
3:3
ONLINE
28. prosince
13:45
West Bromwich Albion
West Bromwich Albion
Góly

Domácí: 4. Cole, 65. Maïga, 67. Nolan

Hosté: 40. Anelka, 45+1. Anelka, 69. Berahino

Sestavy

Domácí: Jääskeläinen – Tomkins (10. Demel), Rat, O´Brien, McCartney – Jarvis, Nolan (C), Noble, Diamé, Cole (83. Collison) – Cole (46. Maïga).

Hosté: Foster – Olsson, Lugano (68. Amalfitano), McAuley – Mulumbu, Ridgewell, Morrison (78. Yacob), Jones, Brunt (C) – Berahino (85. Sessègnon), Anelka.

Náhradníci

Domácí: San Miguel, Demel, Chambers, Collison, Taylor, Diarra, Maïga

Hosté: Myhill, Dawson, Yacob, Amalfitano, Sessègnon, Vydra, Sinclair

Karty

Domácí: Cole, Nolan, Diamé

Hosté: Mulumbu, Ridgewell

Rozhodčí

Dean ─ Collin, Brooks

Stadion

Upton Park, London

Kladiváři měli dobrý nástup do utkání a rychle vedli. V poslední pětiminutovce první půle ale náskok ztratili, když se v rychlém sledu trefil Francouz Anelka.

Při prvním gólu zvolil oslavné gesto, které ve Francii údajně nazývají "nacistický pozdrav v opačném směru" a vnímají jej jako antisemistké gesto. Tím naštval fanoušky.

Kontroverzní gesto, při němž jedna natažená paže míří směrem k zemi a druhá se jí křížem přes prsa dotýká na rameně, je ve Francii známo jako "Quenelle". Začal ho užívat komik Dieudonné M'bala M'bala, jenž je znám svými antisemitskými názory,

VIDEO: Podívejte se, co naštvalo fanoušky po gólu Anelky

"Je to hluboce urážlivé gesto v současném politickém kontextu ve Francii, a to zejména k naší židovské komunity," napsal na sociální síti Twitter ohledně oslavy Anelkova gólu Philippe Auclair.

"Tohle gesto bylo speciální věnování pro mého přítele Dieudonného," uvedl na svou obranu spoluhráč českého reprezentanta Matěje Vydry na twitteru.

Anelkův trenér ve West Bromwichi Keith Downing uvedl, že hráč byl zaskočen tím, jaké pozdvižení jeho čin vyvolal. "Chtěl tím podpořit přítele. Nemá to nic společného s tím, co se o tom říká. Je to naprostý nesmysl," uvedl po zápase, který i díky dvěma Anelkovým trefám skončil remízou 3:3.

Menší pochopení pro bývalého hráče Arsenalu či Chelsea měla francouzská ministryně sportu Valerie Fourneyronová. "Anelkovo gesto je šokující a nechutná provokace. Na fotbalovém trávníku není místo pro antisemitismus a podněcování k nesnášenlivosti," napsala na twitteru.

Vyhecovaný duel nakonec skončil remízou 3:3.

Zápas West Hamu s WBA neměl vítěze, skončil remízou 3:3. Nicolas Anelka dal za WBA dva góly.
Zápas West Hamu s WBA neměl vítěze, skončil remízou 3:3. Nicolas Anelka dal za WBA dva góly.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud