Karel Häring
20. března 2015 • 15:42

Krach v Evropě! Proč chybí anglické týmy v Lize mistrů i Evropské lize?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se to stane jednou, může jít o souhru náhod. Jenže Premier League už podruhé během posledních třech sezon nemá ve čtvrtfinále Ligy mistrů svého zástupce. Ani v Evropské lize nenajdete mezi osmičkou nejlepších týmů anglický tým (Everton včera vyřadilo Dynamo Kyjev). Navzdory hvězdám v nabitých kádrech vedených špičkovými trenéry. Navzdory extrémním příjmům a utraceným penězům za přestupy. Co stojí za ústupem klubových zástupců Anglie? Jednoznačná odpověď neexistuje… Nicméně jde o jejich nejhorší sezonu v Evropě za posledních 22 let!



Jednou nahoře, jednou níž…

Fotbal se odehrává v cyklech. Žádný tým nevydrží kralovat deset let. Anglické kluby dominovaly v Evropě v druhé polovině minulé dekády. V rozmezí sezon 2004/2005 až 2008/2009 tvořily 60 procent semifinalistů právě týmy Premier League. Celkem dvanáct z dvaceti, zatímco Španělsko dodalo pouze čtyři zástupce a německá bundesliga dokonce ani jednoho! Uplynulá pětiletka už nabízí hodně odlišná čísla. Anglie se propadla na tři semifinalisty, naopak Španělsko si polepšilo na devět a Německo na šest.

Díky spravedlivému rozdělování obrovských příjmů z prodeje TV práv se hodně zlepšují i menší kluby v Premier League a soutěž se vyrovnává. To je plus pro její atraktivitu, ale neznamená to automaticky, že tím roste i kvalita.

Zavedení Finanční fair play

„Zavedení Financial Fair Play zasáhlo anglické kluby víc než například španělské nebo německé,“ napsal Dan Roan, šéf sportovní sekce BBC. Nedodržení pravidel, která nastavila UEFA, asi nejvíce postihlo Manchester City. Už nemohl utrácet tak obrovské sumy jako v minulosti, zároveň musel napsat na soupisku víc anglických hráčů a v případě „Citizens“ byl omezen počet jmen, která mohl použít v soutěži. „Čelili jsme velkému omezení ať už co se týká velikosti kádru, nebo i investování do posil,“ přiznal po vyřazení s Barcelonou Manuel Pellegrini, trenér City. V Anglii panuje i názor, že právě kvůli předchozí dominanci anglických klubů nechal prezident UEFA Michel Platini zavést FFP. Každopádně skokově navýšené příjmy z nového prodeje TV práv (od léta 2016) mohou zástupce Albionu dostat do lepší kondice.

Týmy z Anglie, které vypadly v osmifinále
LM: Chelsea, Arsenal, Manchester City
EL Everton

 

Noční můra z Nou Campu

Ve statistikách Lionela Messiho se po středečním utkání s Manchesterem City objevila jedna netradiční kolonka: „Nutmegs“. Tedy česky „Jesle“. A za ní číslo tři. Bylo to symbolické dokreslení ohromující převahy Barcelony v soubojích s anglickými kluby. Právě od vzestupu týmu z Nou Campu se začíná datovat zmenšující se úspěšnost vyslanců Premier League. „Měli jsme smůlu v tom, že jsme dvakrát narazili ve stejné fázi soutěže na Barcelonu,“ prohlásil Pellegrini. Jeho klub v tom nebyl sám. Od roku 2005 se z osmi soubojů Barca vs. týmy z Anglie sedmkrát radoval katalánský gigant. Vypadl pouze v semifinále s Chelsea na jaře 2012 a „blues“ si poté došli ve finále přes Bayern pro pohár.

Absence zimní přestávky(?)

Pro mnohé je to hlavní příčina toho, proč anglické týmy na přelomu února a března klopýtají. Zatímco španělské a italské kluby během Vánoc odpočívají, německé mají dokonce třítýdenní čas na zimní přípravu, ty anglické prožívají ve svátečním čase a na startu nového kalendářního roku nejnabitější období a do osmifinálových bojů nejdou rozhodně čerstvé. „My jsme zvyklí na to, že během zimy odpočíváme s našimi rodinami,“ prohlásil po utkání trenér Barcelony Luis Enrique s jemným píchnutím, že by mu nevadilo, kdyby nabitý program pro anglické kluby zůstal.

I Gary Lineker, legendární anglický kanonýr, se nechal slyšet, že by prospělo, kdyby v zimním období, pokud už nejde zařídit přestávku, se alespoň snížil počet zápasů. Na druhou stranu, i v době, kdy anglické kluby dominovaly, se žádná zimní pauza nekonala…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud