Pavel Janega
17. srpna 2016 • 14:25

Jak Conte pobláznil Chelsea? Změnil rozestavení, hráči měli 510 sprintů

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová Chelsea? Je rychlá, bojovná a s energickým koučem na lavičce. Antonio Conte probudil celý klub a pomalu dává zapomenout na hrůzný minulý ročník. Do sezony vstoupil výhrou 2:1 nad West Hamem. Nebyl to válec, ale zařazení vyššího stupně rychlosti je příslibem. Jedinou kaňkou na výkonu „blues“ je brutální šlapák Diega Costy, jenž místo vyloučení vstřelil v závěru vítězný gól.



Trenér srší energií

Prožíval každý moment, každý detail na hřišti. Conte byl pořád na nohou. Po druhé brance v závěru dokonce skotačil s příznivci na tribuně. Nejprve je objal a následně si s nimi plácal. „Fanouškům musím poděkovat, protože stáli za hráči do poslední minuty. Vytvořili fantastickou atmosféru,“ líbilo se italskému kouči. Na výhře se podílel i on změnou rozestavení ze 4 - 1 - 4 - 1 na 4 - 4 - 2, již provedl s příchodem dalšího útočníka Michyho Batshuayie. Conte nedávno hovořil o nutnosti najít dvě rozdílná taktická řešení, tady je odpověď. „Ale musíme se ještě zlepšit,“ ví. Zejména odbourat negativní vlastnost z minulé sezony, kdy Chelsea na domácí půdě často ztrácela vedení.

Rychlost a nasazení

"Chceme odehrát každý zápas ve vysokém tempu,“ oznámil Antonio Conte po příchodu do Chelsea. Hned na úvod ukázal, co tím myslel. Hráči proti West Hamu absolvovali 510 sprintů, pouze Liverpool jich měl v prvním kole Premier League víc (585). Tohle je velká zbraň. Rychlost hry, zejména v první půli, byla ohromující. A pokud statistiku sprintů vztáhneme na jednotlivé hráče, vůbec nejvíc jich měl útočník Chelsea Diego Costa (82). Dalšími v pořadí jsou George Boyd z Burnley (76) a Sadio Mané z Liverpoolu (75). „Costa se zapojil snad do všeho. Udělal víc sprintů než v jakémkoliv utkání minulého ročníku,“ řekl expert Sky Sports Gary Neville.

SESTŘIH Premier League: Chelsea - West Ham 2:1. Costa rozhodl
Video se připravuje ...

Costův šlapák a sudí nic

„Na Diegu Costovi se mi líbí jeho zápal a duch. Ukazuje velkou vášeň, já jsem úplně stejný. Bude mít dobrou sezonu, mužstvu má hodně co dát,“ řekl Conte k výkonu útočníka. Jenže v jednom případě to důrazný Španěl přepískl. To když brutálně zajel šlapákem do brankáře West Hamu Adriána. „Měl štěstí, že zůstal na hřišti,“ uvedl Gary Neville. „Byla to jasná červená karta. Tady nebylo co řešit. Není to poprvé ani naposledy, kdy něco takového provedl. To je typický Costa,“ přidal se Jamie Carragher. Reakce rozhodčího? Žádná. Byl benevolentní, faul vyloučením nepotrestal. Diego Costa zápas dohrál a ještě ho rozhodl v 89. minutě.

Prodají Fábregase?

Řeší to celá Anglie: Cesc Fábregas se nevešel do zahajovací sestavy Chelsea, přednost dostali ve středu pole N‘Golo Kanté, Nemanja Matič a Oscar. Co to znamená pro Fábregasovu budoucnost v klubu? Už se spekuluje, že by mohl zamířit zpět do Španělska. „Cesc musí pochopit, že někdy v sestavě nebude. To je v takovém klubu normální,“ uvedl Conte. „Ale stále je hráčem Chelsea. Jsem spokojený i s jeho přístupem a chováním. Je důležité, abychom drželi při sobě za každé situace.“ Kantého zřejmě ze sestavy nevytlačí, ten je hodně chválen. Pokazil jen tři přihrávky a byl jediným hráčem Chelsea, který víckrát vybojoval míč, než ho ztratil.

Antonio Conte objímající hrdinu zápasu Diega Costuu
Antonio Conte objímající hrdinu zápasu Diega Costuu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud