13. prosince 2016 • 14:15

Nová mentální vzpruha! Slavný psycholog má dovést Arsenal k titulu

Autor: Erik Krajdl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ragbisté All Blacks se i díky němu stali mistry světa, teď duševně povzbuzuje fotbalisty Arsenalu. Novozélandský psycholog Ceri Evans (53) má svým umem mentálně dopomoci londýnskému velkoklubu k prvnímu titulu od sezony 2003/04. Spekulace potvrdil tiskový mluvčí Gunners. „Neustále hledáme nové způsoby pokroku,“ řekl pro Daily Telegraph.



Bývají častým terčem posměšků. Podle kritiků jsou hráči Arsenalu psychicky labilní, nezvládají klíčové zápasy, z čehož pramení čekání na titul dlouhých 12 let. Trenér Kanonýrů Arséne Wenger si je vědom rezerv svých hráčů. Jeho tým v minulosti nedokázal celou sezonu podávat vyrovnané výkony, a tak se rozhodl s tím něco udělat.

Tentokrát trenér Arsenalu posiloval v jiných řadách než obvykle. Nový sportovní psycholog Ceri Evans má mentálně zabránit herním výpadkům týmu v průběhu sezony. „Přes těžké období se můžeme dostat skrz menší mentální újmu,“ pochvaloval si Wenger.

Kdo je doktor Evans?

Třiapadesátiletý Evans má obrovské zásluhy u novozélandského ragbyového týmu. V roce 2010 začal s reprezentací spolupracovat a od té doby zažil dvě mistrovství světa. Oba šampionáty slavní All Blacks vyhráli, přitom předtím na titul čekali dlouhých 23 let.

U ragbistů Nového Zélandu vytvořil Evans dva psychologické stavy – červenou a modrou hlavu. První zmiňovaná značí negativní emoce. Vyjadřuje pocity hráčů, když jsou zahlceni ve značném napětí. V období modré hlavy jsou sportovci v pohodě a mají vše pod kontrolou.

K tímto náladám vymyslel psycholog i tzv. osobní spouštěče. Po hráčích chce, aby využívali například mentální představivost. To znamená, aby mysleli třeba na sebe samotného a pokusili se psychicky dostat zpět z červené do modré hlavy.

Evans studoval oxfordskou univerzitu, kde se zabýval experimentální psychologií. Čas měl také na fotbal, pět let hrál za místní United. Poté byl sice poslán do nižších fotbalových lig, ale i tak posbíral 85 startů za národní mužstvo.

Dále pracoval jako psychiatr a konzultant pro řadu organizací a sportovců. V minulém roce ho využila stáj mercedesu ve formuli 1, která se nakonec radovala z celkového prvenství. Pomáhal pilotům Lewisovi Hamiltonovi a Nico Rosbergovi, aby je udržel v pohodě po celou sezonu. Fungovalo to.

Využívání sportovních psychologů je i ve fotbale celkem normální jev. Když byl Brendan Rodgers ještě koučem Liverpoolu, pracoval s doktorem Stevem Petersem. S ním následně spolupracoval také Roy Hodgson v národním týmu Anglie. V současnosti udržuje bývalý kriketový hráč Jeremy Snape mentalitu hráčů Crystal Palace.

Změny přišly prakticky ihned

Zajímavé je, že i Arséne Wenger již teď chválí mentální sílu Gunners v této sezoně. Třeba po zápase s Manchesterem United, kde Arsenal v závěru vybojoval remízu 1:1. „V minulé sezoně bychom takový zápas prohráli,“ dodal.

Možná, že práce Evanse v Arsenalu už funguje. Londýnský klub totiž tradičně zakopával v listopadu. Kanonýři mají pod Wengerovo vedením podle statistik v tomto měsíci v průměru pouhých 1,59 bodů na zápas, letos bylo vše jinak. Gunners v lize naposledy podlehli Liverpoolu hned v úvodním kole 3:4 a od té doby drží šňůru 14 zápasů bez prohry.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud