30. března 2017 • 17:09

Sledujete streamy z Premier League? Pozor, v Anglii rozjeli válku s piráty

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dřív to byla spíš specialita pro ty, kteří se dokázali dobře orientovat na internetu. Postupně se ale ze sledování nelegálních streamů zápasů z Premier League stala masová záležitost. Vedení soutěže se rozhodlo rozjet proti nim válku, aby zamezilo oslabování ceny produktu, který prodává za obří sumy televizním společnostem.



K nejnovější aktivitě přivedla Premier League oficiální čísla televizní sledovanosti, neustále totiž klesají. Už v únoru došlo k zatčení pěti lidí, kteří se podíleli na prodeji tzv. Kodi boxů, které umožňují streamovat zdarma obsah placených televizních kanálů právě včetně fotbalových zápasů.

Jeden muž z Hartepoolu byl pak zatčen a odsouzen k podmínce a pokutě 250 tisíc liber za to, že Kodi boxy prodával jedincům, ale i do místních hospod. V Belfastu a Malaze pak došlo k zabavení počítačového vybavení osob, které se podílely na nelegálním šíření přenosů. Soudce Richard Arnold pak nařídil čtyřem velkým britským poskytovatelům internetu, aby zablokovali přístup k závadným serverům, které streamy šíří.

„Premier League se momentálně angažuje v největší protipirátské kampani, aby chránila svá vysílací práva,“ řekl mluvčí soutěže deníku The Guardian.

Software Kodi pro sdílení obsahu nepočítal s tím, že se do něj napojí jedinci, kteří budou nabízet pirátské streamy z Premier League. Oficiální údaje, kolik uživatelů sleduje souboje týmů z Anglie tímto způsobem, dnes neexistují. „Ale když vidíte, jak jednoduché je se k nim dostat, musí to být obrovské množství,“ tvrdí Nick Matthew z Federace proti krádeži autorských práv (FACT).

Ani lidé, kteří stojí na konci řetězce, si podle něj většinou neuvědomují, že dělají něco špatného. „Sedíte doma a děláte něco na vašem mobilu. To vám nedává pocit, že pácháte něco nezákonného.“

Důvod, proč se Premier League pustila do těchto aktivit právě teď, je zřejmý. Příští rok začne vyjednávání o novém kontraktu s vysílacími právy. V roce 2015 byly podepsány smlouvy, které zaručují v následujících třech letech příjmy ve výši 190 miliard korun.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud