Jakub Dvořák
25. září 2017 • 13:57

Morata oslnil. A fanoušci Chelsea změnili chorál s židovskou urážkou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podmanil si Turín, v Madridu jej milovali a fanoušky londýnské Chelsea přesvědčil, aby změnili chorál s antisemitským podtextem. Nejdražší španělský fotbalista v historii Álvaro Morata vtrhl do Premier League ve velkém stylu. Během šesti duelů vstřelil v soutěži šest branek. V sobotu to odneslo Stoke City (4:0), kterému čtyřiadvacetiletý útočník vstřelil hattrick.



Dny před zápasem byl pod palbou kritiky. „Za tohohle budižkničemu jsme dali šedesát milionů?“ zuřili fanoušci po remíze 0:0 s Arsenalem. Proti městskému rivalovi se Španělovi, který přišel celek ze Stamford Bridge v přepočtu na více než jeden a půl miliardy korun, vůbec nedařilo. Nevyhrával souboje, v šancích selhával. „Vraťte nám Costu!“ žádali příznivci Chelsea, aby trenér Antonio Conte vzal na milost bývalou ofenzivní jedničku „blues“.

Italský kouč však udělal pravý opak. Před zápasem na Stoke letní posilu z Realu Madrid podržel. A při otázkách na jeho špatný výkon a srovnání s Diegem Costou, kterého před sezonou odstavil z kádru, svérázně vysvětlil, proč dal přednost „slušňákovi“ před „gangsterem“. „Álvaro je přesně ten typ muže, kterého by si většina z otců přála jako manžela pro svoji dceru,“ pronesl.

Moratu poslal znovu do základní sestavy a děly se věci. Skóre mladý Španěl otevřel už ve druhé minutě, když utekl obráncům a hravě si poradil i s brankářem. Ještě větší parádu však odchovanec Realu udělal při své druhé trefě. Vzal si míč do běhu, přesprintoval tři beky Stoke a zvýšil na 3:0. Fanoušci hostujícího týmu byli v transu. O pět minut později dokončil svůj první hattrick v dresu Chelsea. Stačilo mu na to pouhých šest zápasů, což je o čtyři méně, než potřebovala legenda Jimmy Floyd-Hasselbaink, ale také o dva více než Diego Costa.

SESTŘIH Premier League: Stoke - Chelsea 0:4. Výhru trefil hattrickem Morata
Video se připravuje ...

Právě ti fanoušci, kteří před zápasem vzývali rabiáta Diega, vzali Moratu na milost. Tvrdé jádro se dokonce odhodlalo změnit původní chorál, kde mimo jiné zaznělo, že Morata nemá rád Židy. Už dříve se vůči ní hráč i klubu vymezili. Nyní fanoušci zareagoval a místo toho začali zpívat, že je posila ze slunného Španělska lepší než Harry Kane, střelec Tottenhamu.

Jak si vedou ofenzivní posily v Premier League
Álvaro Morata (Chelsea)
6 gólů +2 asistence
Romelu Lukaku (Man. U.)
6 gólů + 1 asistence
Mohamed Salah (Liverpool)
4 góly +1 asistence
Alexandre Lacazette (Arsenal)
2 góly + 0 asistencí

Na Costu si v tu chvíli nikdo nevzpomněl. „Vždyť komu chybí? Minulý týden jsem četl tolik kritiky po jednom špatném výkonu, ale teď Morata dvakrát předvedl své prvotřídní zakončení,“ pochválil letní akvizici Chelsea i bývalý fotbalista a nyní televizní expert Gary Lineker. I trenér Antonio Conte po zápase zasypal svého svěřence chválou a především děkoval fanouškům za projevenou laskavost za nový popěvek na Moratovu adresu.

Na Ostrovech zase experti přestali řešit Moratovy slabiny. Místo toho rozebírají, jak rozdílným fotbalistou oproti nechtěnému bijci Diegu Costovi rodák z Madridu je. Daily Mail dokonce přišel s postřehem, že Morata hraje přesně stejným stylem, jakým hrával Fernando Torres ve své vrcholné formě v Liverpoolu.

Využívá náběhy za obranu, svoji rychlost a instinkt zabijáka. Navíc má výborné zakončení hlavou. Tvrzení, že až nyní londýnský klub našel to, co v roce 2011 hledal, když z Torrese udělal tehdy nejdražší akvizici z Pyrenejského poloostrova v dějinách, tak nemusí být daleko od pravdy. I on je momentálně jedničkou „La Furia Roja“, reprezentačního výběru, a stejně jako Torres nosí devítku na zádech. A právě jeho taky Morata v žebříku nejdražších Španělů historie přestupní sumou sahající ke dvěma miliardám korun přeskočil.

A co se týká jeho charakteru? Po zápase svlékl dres a šel jej věnovat fanouškům, kteří vážili cestu až na sever Anglie.

Alvaro Morata sklízí ovace od fanoušků Chelsea
Alvaro Morata sklízí ovace od fanoušků Chelsea

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud