17. dubna 2018 • 04:35

Vlci mají hlad! Do Premier League jde klub, kterému radí Ronaldův agent

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to šest let, co se "vlci" zakousli svými tesáky do elitních týmů Premier League. Za tu dobu, kterou strávili v nižších patrech, jim ale evidentně pořádně vyhládlo. Klub z města Wolverhampton letos opanoval anglickou Championship a v příští sezoně si zase zahraje nejvyšší soutěž. I díky výrazným změnám od poslední účasti. Téměř výhradně britský tým nahradila nová, portugalská kostra.



Není to tak dávno, co Wolves byli úplným otloukánkem Premier League. V sezoně 2011/12, tři roky poté, co je bouřlivák Mick McCarthy dovedl k postupu, skončili beznadějně poslední, sezonu nato dokonce spadli ještě o patro níž, až do třetí ligy. Alespoň do té druhé, Championship, se rychle vrátili, pak ale stagnovali. Až do léta roku 2016.

Wolves si do své stáje pořídil čínský konglomerát Fosun International, který vytyčil jasný cíl – návrat mezi top 20 týmů Anglie. Narychlo protočili několik koučů včetně současného lodivoda Stoke City Paula Lamberta, až se v květnu ustálili na jméně Nuno Espirito Santo.

Aby se k angažmá ve druhé lize snížil kouč, který předtím vedl španělskou Valencii či Porto, giganta svého rodného Portugalska? Na první pohled to možná nedává smysl, detaily ale hrají celé situaci do karet. Fosun International jsou minoritními akcionáři ve firmě Gestifute, kterou má pod palcem superagent Jorge Mendes.

Ten, který se stará o nejeden fotbalový klenot, včetně toho největšího – Cristiana Ronalda . Zkušený manažer, kterému velký CR7 svatebním darem věnoval rovnou celý ostrov, je pravou rukou majitelů Wolves, a radí jim, koho do týmu přivést a nad kým naopak mávnout rukou.

Mendes tak do vratké trenérské sesle doporučil právě svého svěřence Nuna, spolu pak za souhlasu vedení klubu přivedli několik hráčů z rodného Portugalska. Vedle zkušeného gólmana Johna Ruddyho a lídra Conora Coadyho, záložníka přeškoleného na středobod stoperské trojice, tak nastupuje bývalá opora Rio Ave Roderick Miranda, z Monaka získaný křídelník Ivan Cavaleiro, z Atlétika Madrid hostující supertalent Diogo Jota, a nebo třeba Rúben Neves.

Tenhle jednadvacetiletý středopolař už ve velmi mladém věku nosil kapitánskou pásku v Portu, zajímal se o něj třeba italský gigant Juventus. Neves ale dal přednost Wolverhamptonu, který posílil za 15,8 milionů liber. Stal se tak nejdražším hráčem v historii druhé nejvyšší anglické soutěže. A vyplatil se. Bezchybným dirigováním hry i několika nádhernými góly z dálky pomohl „Vlkům“ k postupu zpět do Premier League.

Tým, který staví hned na sedmi portugalských hráčích v moderní formaci 3-4-3, opanoval Championship poměrně suverénně. Ve 43 zápasech jen šestkrát poznali přemožitele, primát jim kromě bodů patří i v počtu výher (29), nejvíce vstřelených branek (78) i nejméně gólů inkasovaných (36).

„K momentům plným štěstí, jako je tento, jsme se od začátku sezony chtěli dopracovat,“ zářil štěstím hlavní kouč Nuno Espírito Santo po nedělní výhře 2:0 nad Birminghamem. Už před zápasem však měl jistotu postupu Wolves do Premier League.

A rovnou tak i poděkoval všem v týmu i věrným fanouškům. „Máme před sebou velkou výzvu, to všichni vědí. Ale na to vůbec nebudeme myslet, prostě budeme pracovat dál, tak, jako moji hráči pracovali každý den,“ dodal úsměvavý portugalský trenér.

„Byla to naprosto kouzelná sezona, kterou si budeme pamatovat až do konce našich životů. Ten postup jsme si zasloužili, byli jsme pryč už moc dlouho,“ burcoval po výhře nad rivalem kapitán Conor Coady, ještě donedávna nepotřebný hráč v Liverpoolu.

Srdcař, který v každém zápase nechá na hřišti všechno, poslal budoucím protihráčům v nejslavnější lize světa jasný vzkaz - i po prvním velkém úspěchu jsou tihle "vlci" ještě pořád hodně, hodně hladoví.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

 
Aktuální události
Články odjinud