25. dubna 2018 • 18:05

Příběh krále Salaha: z egyptské ulice přes zklamání v Chelsea k rekordům

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většina zázraků se děje jen v lidských hlavách, ale tento div je skutečný. Egyptský král dobyl Anglii. V očích fandů sdílí nebe s bohy a hromovládci. Soupeřům poskytuje trénink v úpění a opravdu se zdá, že Mohamed Salah, superstar z Liverpoolu, je nadán vyšší mocí. Jak jej v Basileji objevili pro evropský fotbal? Jaký vliv na něj má Jürgen Klopp? Přečtěte si příběh nové superhvězdy, která to ze zaprášených uliček městečka 130 km od Káhiry přes prvotní neúspěch v Chelsea dotáhla do závratných výšin v dresu Liverpoolu.



Nejslavnější Egypťan od dob faraonů. Jürgen Klopp správně vytušil Salahův příslib a možnosti. Leckomu se 42 milionů eur, zaslaných v létě do AS Řím, jevilo nepřiměřeně. „Tolik peněz za někoho, kdo se v Anglii už jednou neprosadil? Za fotbalistu z Egypta? Pardon, ale Premier League ho semele. Není dost silný.“

Pod Kloppovým vedením se stal opak. Co ho mělo zničit, mu dodalo váhu. Liverpool Salahovi dopřál podmínky i vhodné spoluhráče a on oslnil jako africké slunce. Vyčníval od prvního utkání. Do ligové derniéry chybí ještě čtyři kola, on se však už teď pyšní 31 góly. Fantazie, kterou umocnilo 9 asistencí.

Pokud zvládne ještě alespoň jednu trefu, postará se o autogram v anglických kronikách. Nejvyšší počet nastřílených branek (v 38zápasovém formátu) drží trio mužů s 31 zásahy: Alan Shearer (Blackburn, 1995-96), Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2007-08) a Luis Suárez (Liverpool, 2013-14).

Jen pro pořádek: Shearer (Newcastle, 1994-95) spolu s Andym Colem (Newcastle, 1993-94) dokázali nasbírat 34 tref, ale to se hrálo na 42 zápasů.

Vzpomínáte na festival proti Watfordu? Liverpool vyhrál 5:0 a Salah si připsal čtyři góly a jednu asistenci. Sršně propíchl jako pouťový balonek. „Nezmohli jsme se na nic. Byli jsme zavření v učebně a Mohamed byl jako kantor, který nám nadiktoval, co máme dělat,“ řekl kapitán Troy Deeney.

SESTŘIH Premier League: Liverpool - Watford 5:0. Salah se blýskl čtyřmi góly
Video se připravuje ...

Když připočteme Ligu mistrů a FA Cup, zjistíme, že v první sezoně za Reds udeřil 43krát a zlomil rekord Fernanda Torrese. Španěl svou premiéru (2007-08) ozdobil 33 góly. Pozoruhodná je i tato statistika: Salah je levonohý rekordman. Jako první v anglické historii dal za sezonu přes 20 gólů levačkou.

V Liverpoolu můžete narazit na ženský sbor (samé postarší a kultivované dámy), který nacvičil oslavný popěvek fanoušků z Anfieldu a zpívá ho v ulicích. „Něco takového jsem ještě nezažil,“ smál se Klopp. „Salah vyvolal neuvěřitelné nadšení. Ale že bude jeho jméno prozpěvovat chór noblesních bílých Angličanek ve věku mé mámy? Unikát!“

Trasa Najrij - Basilej

Jak k tomu došlo? Jak daleko je ze zaprášených uliček k hvězdné kariéře? Muž s jedenáctkou na zádech musel urazit neobyčejnou cestu. Každý má svůj příběh. Tohle je ten Salahův.

Pochází z egyptského městečka Najrij, ležícího asi 130 kilometrů od Káhiry. První zkušenosti sbíral s tlupou kluků na rozžhaveném asfaltu. Dnes si dává extrémně záležet na svém soukromí. Najrijští obyvatelé jsou na něj pochopitelně patřičně hrdí a nejednu zeď zdobí graffiti s jeho podobiznou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud