Jan Vacek
30. května 2018 • 20:02

Newcastle sáhl po Dúbravkovi! Sparta dostane dalších 116 milionů

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bralo se to pouze za formalitu, nyní je to skutečnost. Brankář Martin Dúbravka se definitivně stanem hráčem anglického Newcastlu. Účastník Premier League ve středu odpoledne uplatnil opci na trvalý odkup a dohodl s hráčem na smlouvě do roku 2022. Sparta za slovenského reprezentanta vyinkasuje další čtyři miliony liber (asi 116 milionů korun). Dohromady za Dúbravku do klubové pokladny nasoukala 6 milionů liber (asi 174 milionů korun). "Jsme nadšeni, že se podařilo celý transfer dotáhnout, byla to jedna z klíčových pozic našeho kádru. Od chvíle, kdy Martin přišel, ukázal fantastickou pracovitost a velmi nás ohromil svými výkony," uvedl na webu Newcastlu trenér Rafael Benítez.



Když Sparta v létě získala Martina Dúbravku coby volného hráče, kterému skončila smlouva v Liberci, určitě netušila, jaký kauf to bude. Zkušenému brankáři vyplatila zhruba 8,5 milionu korun jako podpisový bonus, po jediném roce za něj vyinkasuje sladkých 174 milionů.

Dúbravka totiž i přes nejistý začátek v rudém dresu na podzim zaujal, v létě proto přispěchal se zájmem Newcastle. Vznikla dohoda o hostování do konce sezony s tím, že anglický klub bude mít možnost uplatnit opci na trvalý přestup.

Rodák ze Žiliny si na Ostrovech rychle vybudoval silnou pozici, stal se jedničkou souboru kouče Rafaela Beníteze a předváděl obdivuhodně vyrovnané výkony. Připsal čtyři nuly, za opasek si mohl nasoukat skalpy gigantů Manchesteru United, Arsenalu i Chelsea. Nebylo pochyb o tom, že Newcastle o Dúbravku bude stát. Na aktivování opce měl čas do konce května.

Slovenský brankář Martin Dúbravka v dresu Newcastlu
Slovenský brankář Martin Dúbravka v dresu Newcastlu

Oficiálně ji uplatnil ve středu večer. Sparta tak ke dvěma milionům liber, které dostala už v zimě za samotné hostování, nyní může připočíst další čtyři miliony za přestup. Ty jsou o to sladší, že Pražané v zimě přivedli rumunského gólmana Florina Nitu, jenž dokázal Dúbravku plnohodnotně zastoupit a na jaře patřil k nejstabilnějším členům letenského mužstva.

I kdyby se rozhodl Newcastle opci nevyužít, na Spartě by nesmutnili. O Dúbravku totiž projevily velký zájem West Ham i Wolverhampton. Oba kluby navíc byly připraveny za devětadvacetiletého brankáře zaplatit ještě vyšší částku. To už ale není téma. Dúbravka bude dál oblékat dres Newcastlu, pro Spartu zároveň představuje jeden z nejlepších obchodů za poslední roky.

"Jsem moc rád, že všechno dopadlo, jak jsme si přáli.  Martin si během jara získal celé srdce Newcastlu a okamžitě se zařadil mezi nejlepší gólmany Premier League. Před lety jsem dělal rekordní přestup Petra Čecha ze Sparty do Rennes, Martin to nyní výrazně překonal," uvedl hráčův agent Pavel Zíka ze společnosti Global Sports.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud