4. září 2018 • 18:08

Čech má v Anglii zastánce: Chyby v rozehrávce? Jeho přednosti jsou jinde

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Čech v úvodních kolech anglické Premier League několikrát vyděsil fanoušky Arsenalu. A to ve chvíli, kdy se snažil o konstruktivní rozehrávku. Trenér Gunners Unai Emery ji po něm vyžaduje a podobných momentů tak bývalá jednička české reprezentace nebude ušetřena. „Je to riskantní, ale když překonáte napadající hráče soupeře, otevře se vám více prostoru k útoku,“ tvrdí kouč Arsenalu. V tomto ohledu se Čecha zastal gólman Watfordu Ben Foster, který ví, že přednosti 36letého gólmana jsou jinde.  



Čtyři kola Premier League a dvě velká zaváhání Petra Čecha při rozehrávce. První přišlo hned v úvodním duelu proti Manchesteru City, kdy si při snaze o rychlé rozehrání vstřelil málem vlastní gól.

Další chyba přišla v nedělním zápase s Cardiffem. To bývalá česká reprezentační jednička doslova namazala domácímu Harrymu Arterovi, ten ale ve vyložené šanci z hranice velkého vápna netrefil branku.

Hra nohama nikdy nepatřila k Čechovým nejsilnějším stránkám. Trenér Unai Emery však po svých hráčích vyžaduje konstruktivní rozehrávku a nechce, aby využívali dlouhé nákopy, potažmo odkopy. „Vím, že je to hodně riskantní, ale když se vám podaří projít kolem napadajících hráčů, otevře se vám více prostoru na útočení,“ objasňuje svou vizi kouč „kanonýrů“.  

Podle Emeryho se Čech snaží na hře nohama neustále pracovat a zlepšovat ji. „Má mnoho zkušeností a na tréninku pracuje opravdu tvrdě,“ uvedl Emery. „Chci, aby v konstruktivní rozehrávce pokračoval. Pokud neustále od branky nakopáváte dlouhé míče, často je ztratíte. To nechci,“ dodal.

Po chybě, kterou Čech udělal v duelu s Cardiffem, se ho zastal jiný zkušený brankář, Ben Foster z Watfordu. „Čech je jedním z nejlepších brankářů, jaký kdy v Premier League byl, ale tento styl mu nesedí. Celý život chytal určitým způsobem a teď, když se blíží ke konci kariéry, po něm chtějí, aby hrál úplně jinak. Jeho předností bylo vždy to, že byl velký, skvěle chytal a řídil hru zezadu, ne hra nohama,“ podotkl Foster.

„Fotbal se ale mění a v dnešní době všichni chtějí, abyste byli jako Ederson, který umí rozehrávat skvěle. To ale pro mnoho brankářů není snadný úkol. Pokud jde o Čecha, je jasné, že bude nějaký čas trvat, než si na tento styl fotbalu zvykne. Je mi ho v tomto ohledu trochu líto,“ přiznal.

Anglický gólman si myslí, že by měl Arsenal zvolit jiný styl hry. „Pokud manažer ví, že má brankáře, kterému nevyhovuje hra nohama, jeho tým nemůže takovým stylem hrát, jinak to nebude fungovat,“ zdůraznil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud