2. září 2018 • 18:55

Čech pod palbou, Cardiffu málem daroval gól. Emery ho hájí

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezonu i po příchodu mladšího konkurenta Bernda Lena začal jako jednička. Spokojeností ale Petr Čech moc zářit nemůže. Jeho Arsenal si po těsné výhře 3:2 v Cardiffu připsal teprve druhý tříbodový zisk v sezoně, český veterán ještě neudržel čisté konto a snáší se na něj vlna kritiky.



Sezona pro Arsenal ani pro Čecha nezačala slavně. Dva góly dostal od Manchesteru City, pak rovnou tři od Chelsea, obě utkání skončila porážkou. Doma proti West Hamu i na hřišti Cardiffu už Gunners uspěli, oběma shodně vstřelili po třech brankách, Čech se ale vždy pořádně zapotil a nulu ani jednou neudržel.

„Čech a Xhaka jsou mrtvá váha v týmu Arsenalu,“ napsal po pětibrankové přestřelce anglický novinář David Cartlidge. „Emery nebude schopen svoje mužstvo posunout tak, jak chce, dokud tihle dva nebudou postupně odsunuti,“ dodal.

Zatímco švýcarský záložník trpí na nedisciplinovanost a na rozdíl od svého náhradníka Lucase Torreiry, který nahrál na vítěznou branku, nepřispívá příliš úspěšně k ofenzivnímu snažení londýnského celku, Čech trpí na Emeryho styl hry.

Španělský trenér chce, aby přes brankáře, který v úvodu sezony vede Arsenal jako kapitán, šlo více rozehrávek. Čechovi ale hra nohama tolik nesvědčí. Mnozí si jistě vzpomenou, jak si proti City málem dal vlastní gól při rozehrávce na krajního beka, v zápase s Cardiffem zase namazal na šanci Harrymu Arterovi.

„Za tohle Čech může vinit jen sám sebe. Emery od něj sice chce, aby rozehrával odzadu, ale jistě by měl od 36letého zkušeného hráče, aby měl dost selského rozumu na to, aby se míče prostě zbavil, když je pod tlakem,“ kroutil nad jeho nepřesnou rozehrávkou James Benge z listu Evening Standard.

„Už tak zranitelnou obranu dostává ještě pod větší tlak,“ dodal k ostrému soudu Čecha Cartlidge. Zadní řada Arsenalu je pod Emerym skutečně daleko od jistoty, ani posila v podobě zkušeného stopera Sokratise se zatím příliš neosvědčila. „Kanonýři“ za čtyři zápasy dali osm gólů, stejně tolik jich ale dostali. Pilování defenzivy by tak pro klub, který se chce vrátit do nejlepší ligové čtyřky, měla být v příštích týdnech hlavní prioritou.

Hlavní kouč Unai Emery každopádně za Čechem stojí a argumenty proti jeho kritikům vyložil na stůl na tiskové konferenci po zápase. „Je zkušený a inteligentní. Dělá to, co po něm chceme," obhajoval českého gólmana. „Ano, trochu riskujeme, ale když se z toho rizika vymaníme a prolomíme tak jejich presink, máme dostatek prostoru. Musíme v takovém stylu hry pokračovat," stál si španělský trenér za svým.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud