1. října 2018 • 12:00

Blíží se Mourinhův konec? Má neshody s hvězdami, volal mu Zidane

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se, že třetí sezony Josého Mourinha v jeho působištích jsou kritické. Platilo to při angažmá v Realu Madrid nebo při návratu do londýnské Chelsea. A teď se něco podobného potvrzuje i v Manchesteru United. „Rudí ďáblové“ za úvodních sedm kol nového ročníku Premier League nabrali devítibodovou ztrátu na čelo tabulky, kromě toho vypadli i z Ligového poháru. Mourinho na svojí straně zjevně nemá ani některé hráče, a dokonce už mu volal Zinedine Zidane, muž, o kterém se mluví, že by jej brzy mohl nahradit.



Porážky na hřišti Brightonu či West Hamu, drsné třígólové K.O. v domácím souboji s Tottenhamem. A na Old Trafford také pouze remíza s ligovým nováčkem z Wolverhamptonu.

To je výčet ztrát Manchesteru od startu nové sezony, z nichž plyne až desáté místo v aktuální tabulce Premier League. K neúspěchům navíc můžeme přičíst i nezvládnutý duel s druholigovým Derby County v Carabao Cupu. Na jeden povedený zápas jako kdyby připadaly dva špatné.

Stále častěji se tak v Anglii mluví o tom, že Mourinho na lavičce slavného klubu už mnoho zápasu neodtrénuje. „On dovolil, že celková atmosféra kolem United je toxická,“ píše v komentáři pro server DailyMail Chris Sutton, bývalý hráč Chelsea, Blackburnu či Celtiku Glasgow. Ten tvrdí, že zkušenému portugalskému kouči uškodily médii hojně propírané neshody s  Paulem Pogbou , oporou francouzských mistrů světa.

Minulý týden Mourinho zbavil Pogbu funkce zástupce kapitána, na veřejnost pak unikly záběry z tréninku, kde si obě velká jména vyměňují nevraživé pohledy. „Dovedete si představit, že by se v Manchesteru něco takového stalo pod Alexem Fergusonem?“ zamýšlí se v komentáři Hutton. „Také měl konflikty s  Davidem Beckhamem nebo Royem Keanem, ale nikdy nenechal nikoho na pochybách, kdo je tady boss,“ podotkl bývalý fotbalista směrem k Fergusonovi.

Radost West Hamu, další starosti pro Josého Mourinha po porážce Manchesteru United
Radost West Hamu, další starosti pro Josého Mourinha po porážce Manchesteru United

Naopak Mourinho musí po sobotní prohře s West Hamem kromě ztráty bodů řešit i další problém. Do osmnáctičlenné nominace k utkání totiž vůbec nezařadil chilskou ofenzivní hvězdu Alexise Sáncheze. A tomu se to pochopitelně příliš nelíbí, což podle britského serveru Mirror dával ostatním členům realizačního týmu United hlasitě najevo.

Sánchez totiž zatím příliš nenaplňuje očekávání, se kterými do Manchesteru v lednu přicházel z Arsenalu. Během dosavadních třiadvaceti soutěžních zápasů v rudém dresu skóroval jen třikrát, naposledy v dubnu. A protože jeho slabá produktivita přetrvávala i na startu nové sezony, Mourinho se o víkendu rozhodl pro změnu.

Ta ovšem možná brzy čeká i jeho. Už několik týdnů se v Anglii spekuluje o tom, že by jej na lavičce United mohl nahradit Zinedine Zidane , který po minulé sezoně z vlastního rozhodnutí nečekaně skončil v Realu. Úspěšný francouzský trenér se podle deníku The Sun s Mourinhem dokonce už telefonicky spojil a připustil, že jej vedení klubu kontaktovalo.

Zároveň ale měl pětapadesátiletého Portugalce ujistit, že mu práci (alespoň prozatím) nevezme, a že jediné, co s představiteli Manchesteru dosud řešil, bylo, zda by o působení v klubu měl zájem.

Nejbližší hodiny tak Mourinhovo odvolání zřejmě nepřinesou, tím spíš kvůli tomu, že „rudí ďáblové“ už v úterý hrají důležité utkání Ligy mistrů proti Valencii. „Jsem rád, že hrajeme takhle brzo, aspoň se okamžitě můžu soustředit na další zápas,“ podotkl Mourinho po sobotní porážce. „Na střet s Valencií se těším a doufám, že většina hráčů má tuhle mentalitu stejnou,“ dodal ještě pro klubový web.

Současný týden před reprezentační přestávkou tak zřejmě bude určující. V sobotu Manchester čeká ligový duel s Newcastlem, který v nové sezoně ještě nevyhrál. Pokud Lukaku a spol. oba zápasy zvládnou, Mourinho by ve funkci mohl pokračovat. Pokud ne, už tak vratká židle se rozkýve ještě víc.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud