5. ledna 2019 • 20:30

Neproměměná penalta, slzy a postup. Legenda Fabregas se loučí s Anglií

Autor: Michael Durčák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaplněný stadion Stamford Bridge v sobotu odpoledne tleskal pět minut před koncem ve stoje španělskému záložníkovi Cescu Fabregasovi (31), který odehrál v rámci třetího kola FA Cupu proti Nottinghamu Forest (2:0) svůj poslední zápas v Anglii. „Fanoušci ho milují. Rozhodně je živoucí legenda Premier League a španělského nároďáku,“ smekla před svým krajanem ikona Valencie Gaizka Mendieta.



Čeští fanoušci, kteří Premier League nesledují, si pamatují španělského středopolaře díky nesmrtelné hlášce z herní sérii FIFA, kde jej čeští komentátoři opakovaně uváděli spojením "mladičký Španěl Fabragas." Šikovnému záložníkovi je dnes už přes třicet a ve své kariéře dosáhl všeho. S národním týmem dokázal vyhrát dvakrát EURO a v roce 2010 také světový šampionát. Po návratu do Anglie v roce 2014 dokázal v dresu londýnské Chelsea také konečně vyhrát kýženou trofej pro mistra Anglie, která mu roky unikala při jeho působení v Arsenalu. V sobotu však pro rodáka z Katalánska nastal čas loučení s ostrovním fotbalem.

Když Fabregas jako bývalý kapitán Arsenalu krátce před mistrovstvím světa 2014 přestoupil z Barcelony do londýnské Chelsea, mnoho fanoušků "blues" by nenapadlo, že o pět let později budou při jeho loučení s klubem plakat jako jeden muž. Fabregas byl po příchodu do klubu jedním ze strůjců titulu v sezoně 2014/15 pod taktovkou Portugalce Josého Mourinha a když 3. května, den před svými 28. narozeninami, po domácí výhře 1:0 nad Crystal Palace na devátý pokus konečně zvedl nad hlavou trofej pro vítěze Premier League, jeho kariéra byla na vrcholu.

Druhého titulu se Španěl dočkal o dvě sezony později pod Antoniem Contem, ale při působení italského kouče si nemohl být vždy jistý svým místem v základní sestavě. Přes četné spekulace o zájmu zahraničních klubů však Fabregas setrval v Londýně až do letošní zimy. „Bude pro mě velký problém, pokud Cesc odejde,“ hlásil několikrát Conteho nástupce na lavičce Chelsea Maurizio Sarri.

Odchodu však zabránit nedokázal a postarší Španěl Fabregas se tak má stěhovat za svým bývalým spoluhráčem z Arsenalu Thierrym Henrym do Monaka zachraňovat knížecímu klubu prvoligovou příslušnost. Ve Francii by měl podepsat tříletý kontrakt a jeho posledním zápasem v Anglii se stalo utkání třetího kola FA Cupu proti druholigovému Nottinghamu Forest (2:0).

Fabregas měl v sobotním utkání jedinečnou příležitost rozloučit se gólem, když jeden z hostujících obránců po půl hodině hry srazil ve vápně Rubena Loftuse-Cheeka. Fabregas se postavil k nařízené penaltě, ale jeho střelu brankář Steele zneškodnil. O postupu Chelsea tak v druhém poločase rozhodl jiný Španěl – útočník Álvaro Morata. Fabregas tak svoje angažmá v Chelsea ukončí po 198 odehraných zápasech s bilancí 22 gólů, 55 asistencí, dvou ligových titulů a zisku jednoho FA Cupu.

Za rozhodnutého stavu Fabregase pět minut před koncem vystřídal N'Golo Kanté. Dojatý Španěl opouštěl hřiště v slzách a po závěrečném hvizdu se vydal ještě jednou poděkovat anglickým fanouškům. „Cesc je na své pozici jedinečným hráčem s neuvěřitelným rozhledem a citem pro načasování svých přihrávek,“ vysekl Španělovi poklonu na pozápasové tiskové konferenci asistent kouče Sarriho a bývalý brankář Chelsea Carlo Cudicini.

Jak výraznou stopu Fabregas za své více než desetileté působení v Anglii zanechal nám dokazují čísla. Španěl je jediným fotbalistou, který dokázal hned v šesti sezonách zaznamenat víc než 10 asistencí. Je také jedním ze čtyř hráčů, kteří v anglické nejvyšší soutěži dokázali zaznamenat přes 50 branek a zároveň nasbírat 100 asistencí. Fabregas je také v historických tabulkách zaznamenán jako druhý nejlepší nahrávač v historii soutěže s 111 asistencemi. Na víc gólů dokázala nahrát už jen velšská legenda Manchesteru United Ryan Giggs, který si za svou bohatou kariéru připsal 162 asistencí.

A kdo španělského záložníka v Londýně nahradí? Anglický deník Daily Telegraph přinesl zprávu, že na Fabregasovo místo chce trenér Sarri svého krajana Nicoló Barellu z italského Cagliari. Za jednadvacetiletého reprezentanta požadují zástupci italského klubu částku ve výši zhruba 45 milionů liber a Chelsea bude o Barellovy služby bojovat s dvojicí italských velkoklubů Neapol a Inter Milán, které o záložníka také projevily zájem. Rozhodně tak není jisté, že mladičkého Španěla nahradí na Stamford Bridge mladičký Ital. Pokud by však Barella do Anglie skutečně přestoupil, zaplnit díru po Fabregasovi rozhodně nebude lehké.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud