15. srpna 2019 • 16:50

VAR poprvé "řádil" v Anglii: Zaměřil se na City, zavelel i k opakování penalty

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
  • VAR se činil hned v prvním kole anglické Premier League. Které momenty byly diskutabilní?VAR se činil hned v prvním kole anglické Premier League. Které momenty byly diskutabilní?FOTO: Profimedia.cz

    V Česku kroutí projekt VAR už druhou sezonu, na ostrovech ale teprve začíná. Videorozhodčí byl premiérově k dispozici v rámci kompletního programu prvního kola Premier League, v 10 zápasech přitom provedl téměř 50 kontrol. A nezklamal. Nejvíc se nové pravidlo "vyřádilo" na zápase Manchesteru City s West Hamem, kdy nejprve připravilo Citizens o gól, pak další branku hostí potvrdilo a nakonec nechalo opakovat původně neproměněnou penaltu Sergia Agüera.

  • Leicester City - Wolverhampton 0:0

    Rozhodnutí bylo jasné, gól neplatíFoto Reuters

    Nejzásadněji, vzhledem k výsledku duelu, ovlivnil VAR střetnutí mezi Leicesterem a Wolves. V 51. minutě našel Moutinho dobrým centrem z rohového kopu hlavu Leandra Dendonckera. Belgický záložník se po několika odrazech ve vápně dostal ke střele, kterou skóroval. Radost hostí ale netrvala příliš dlouho, rozhodčí totiž zavelel k přezkoumání situace VARem a videoarbitr si bezchybně všiml ruky wolverhamptonského obránce Willyho Bolyho, který míč trefil ještě předtím, než vyslal Dendoncker gólovou střelu.

    Situace, kterou zkoumal VAR, během utkání Wolves s LeicesteremFoto Reuters

  • West Ham - Manchester City 0:5

    Prohlížel dvě branky Manchesteru: jednu uznal, další neFoto Reuters

    Gabriel Jesus

    Během zápasu úřadujícího mistra Manchesteru City a West Hamu se VAR "vyřádil". Po pauze, v 56. minutě sebral třetí gól Citizens kvůli údajnému ofsajdu Raheema Sterlinga, který po dobrém náběhu na levé straně šestnáctky nahrál před úplně prázdnou bránu Gabrielu Jesusovi. Podle videorozhodčího se v době pasu nacházel Sterling v postavení mimo hru, opakované záběry ale vzbudily vlnu nevole, protože se v ofsajdu nacházelo pouze rameno anglického útočníka.

    Raheem Sterling

    Sterling byl ale i tak k nezastavení a nakonec v zápase nastřílel hattrick. O necelých dvacet minut později si na něj ale opět musel posvítit videorozhodčí, který zkoumal Mahrizovo geniální uvolnění kanonýra Citizens ve vápně. Sterling se pak už jen otočil a lobem poslal míč přes gólmana Fabianskiho. Po několika okamžicích oslav se ozval pomezní sudí, který zvedl praporek na znamení kontroly situace. Po dvou minutách čekání byla branka uznána.

    Sergio Agüero

    Fanoušky West Hamu, kteří byli už tak zdrcení narůstajícím skóre na straně City, si VAR rozezlil ještě víc poté, co sudí Mike Dean nařídil opakování penalty Sergia Agüara v 85. minutě. Pokutový kop byl správně odpískán poté, co Issa Diop přidržel rukou kličkujícího Rijáda Mahrize. Sergio Agüero nařízenou penaltu neproměnil, nicméně radost ze zákroku gólmana domácích zastínil VAR. Video odhalilo, že se záložník "kladivářů" Declan Rice neudržel a vběhl do šestnáctky dřív, než se Agüero dotkl balonu. Penalta se opakovala a rychlonohý manchesterský útočník už se napodruhé nezmýlil.

    Pokutový kop Sergia Agüera, který se opakoval
    Pokutový kop Sergia Agüera, který se opakoval

  • Burnley - Southampton 3:0

    I v Burnley se do zápasu zapojil VARFoto Reuters

    Další situaci řešil VAR v zápase Burnley se Southamptonem. V 17. minutě, za stavu 0:0, sebralo video gól domácím. Asistent rozhodčího si totiž všiml, že Jack Stephens byl v době přihrávky za ofsajdovou hranicí a jeho následný pas Chrisu Woodovi před prázdnou bránu už tak doplnil hvizd hlavního arbitra. VAR celou situaci přezkoumal a došel ke stejnému závěru. Situace byla posouzena dobře už během hry, když asistent sudího neomylně zvedl praporek, i když nestihl doběhnout na hranici ofsajdové čáry. Domácí i tak nakonec vyhráli s přehledem 3:0.

  • Watford - Brighton 0:3

    Situace, kterou zkoumal VAR v zápase Watfordu s Brightonem. Přímý volný kop zahrával Roberto PereyraFoto Reuters

    Zajímavá situace se udála i během duelu Watfordu s Brightonem. Bylo vidět, že se kromě rozhodčích sžívají se změnami pravidel také hráči a chtějí je využívat ve svůj prospěch. Roberto Pereya zahrával standardní situaci Watfordu a zdálo se mu, že napálil do ruky jednoho z hráčů ve zdi soupeře, o čemž ihned referoval u rozhodčího. Podle nových pravidel přitom musí být nařízena penalta pokaždé, když bránící hráč ve vápně zahraje rukou bez ohledu na úmysl. V případě Brightonu se tak ale nestalo a VAR dal prvotnímu rozhodnutí sudího Craifa Pawsona za pravdu. Hosté nakonec i díky správnému verdiktu vyhráli bez inkasované branky 3:0.

    Preview Premier League: Je to mezi Liverpoolem a City
    Video se připravuje ...

  • Crystal Palace - Everton 0:0

    Morgan Schneiderlin obdržel od hlavního arbitra červenou kartu v utkání s Crystal PalaceFoto Reuters

    Videorozhodčí nakonec kontroloval i udělení červené karty. Druhý žlutý kartonek obdržel evertonský Morgan Schneiderlin v 76. minutě zápasu s Crystal Palace, když podrazil Luku Milivojeviče. I když šlo o jednoznačnou záležitost, VAR ji i tak raději překontroloval. A nakonec poslal Schneiderlina ze hřiště, přičemž se oba celky nakonec rozešly s bodem za bezbrankovou remízu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud