23. dubna 2020 • 21:15

Rooney v platové válce! Hráči Derby bojují proti škrtům, čeho se bojí?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V klubu je pár měsíců, ale jeho slovo už má velkou váhu. Útočník Wayne Rooney plní v Derby County roli hrajícího asistenta trenéra, zároveň bojuje i za kabinu, což je ve složité době obzvlášť potřeba. I dvanáctý celek anglické Championship kvůli koronavirové krizi musí sáhnout ke snížení výplat. Otázkou je o kolik… A právě Rooney je podle serveru Daily Mail lídrem hráčů v jednání s vedením, původní návrh se fotbalistům nelíbí. Začne platová válka? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz.



Od lednového návratu do Anglie z USA Rooney stihl za Derby odehrát jedenáct zápasů, ve kterých vstřelil tři góly. Jako hrající asistent kouče Philipa Cocuho si v klubu přirozeně hned vydobyl významné postavení.

A když naplno propukla pandemie koronaviru, jeho slova byla slyšet i ve veřejném prostoru. „Proč jsme čekali tak dlouho? Proč Anglie musela udělat správné rozhodnutí až poté, co onemocněl Mikel Arteta?“ zlobil se v půlce března na vedení anglického fotbalu, že dlouho otálelo s přerušením soutěží.

Historicky nejlepší střelec anglické reprezentace ve své zemi zkrátka platí za výraznou osobnost. Teď když se v Derby začalo řešit snižování platů, právě Rooney je díky své pozici ve středu jednání.

Wayne Rooney v dresu Derby County
Wayne Rooney v dresu Derby County

A nemá zrovna lehkou úlohu. Klubové vedení totiž podle britského serveru Daily Mail přišlo s návrhem, aby se hráči dočasně vzdali poloviny platu s tím, že chybějící částka jim bude doplacena později. To ovšem většině fotbalistů připadá jako moc velký zásah do rozpočtu. Jejich návrh? Snížení o pětadvacet procent místo navržených padesáti.

Rooney prý v tomto duchu už mluvil s generálním ředitelem Stephenem Pearcem. Jestli dojde k dohodě, je zatím otázkou. Hráči každopádně požadují, aby jim klub podrobněji odhalil svou finanční situaci za účelem lepšího rozhodnutí v otázce platových škrtů. Řada fotbalistů po celé Anglii se totiž obává, že týmy koronavirovou krizi jen využívají k tomu, aby ušetřily peníze, aniž by ke snižování výplat měly reálný důvod.

Sám Rooney už před časem připustil, že redukce platu o padesát procent by pro něj velký problém neznamenala, někteří spoluhráči ale takové štěstí nemají. „Já jsem v pozici, kdy se můžu nějaké částky vzdát. Ale ne každý to má stejně. Proč jsou fotbalisté najednou obětními beránky?“ napsal ve svém sloupku pro Sunday Times.

A sám se snaží dbát na to, aby se jeho parťáci v Derby do komplikací nedostali.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport, 23. dubna 2020Foto Sport

Plány TOP soutěží na dohrání sezony: V Anglii hádka o sestup, bundesliga možná od 9. května
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud