17. října 2020 • 17:27

Bitva o Liverpool: milník pro Salaha, Van Dijk měsíce mimo i VAR

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
2
  • Derby mezi Evertonem a Liverpoolem nabídlo řadu zajímavých momentůDerby mezi Evertonem a Liverpoolem nabídlo řadu zajímavých momentůFOTO: Koláž iSport.cz

    Derby bez vítěze. Everton v domácím prostředí remizoval s Liverpoolem 2:2. Toffees tak dál čekají na výhru nad městským rivalem, kterého porazili naposledy na den přesně před deseti lety (17. října 2010). Po sobotním utkání čítá série jíž 23 zápasů. Souboj modré a červené poloviny Liverpoolu rozhodně nenudil. Prosadili se elitní kanonýři, do akce se dostal i VAR. Reds pak přišli o hvězdného obránce Virgila van Dijka, který musel kvůli zranění už v první půli střídat. 

  • Zranění obranné opory 

    Je hlavním mužem liverpoolské obrany. Možná nejlepším obráncem na světě. Reds o klenot svých zadních řad ale v utkání s Evertonem přišli. Po střetu s brankářem Jordanem Pickfordem zůstal urostlý Nizozemec sedět na trávníku a vzápětí vystřídal. „Pickford ho vyřadil ze hry. Virgil dokáže hrát přes bolest, ale nešlo to. Není to dobré, ale musíme si počkat,“ konstatoval po utkání Jürgen Klopp. Trenérovy obavy se potvrdily později. Van Dijk by měl být mimo hru s poraněným předním zkříženým vazem sedm až osm měsíců. Zřejmě kvůli těsnému ofsajdu, který situaci předcházel, evertonský gólman nedostal ani žlutou kartu. „Ten zákrok měl být jasně potrestán červenou kartou. Bezohledný faul, který mu mohl ukončit kariéru,“ reagovala Alex Scottová, obránkyně Arsenalu a anglické reprezentace, ve studiu BBC. „Způsob, jakým tam Pickford šel, byl opravdu nebezpečný. Obě nohy měl vysoko, jednu dokonce ve výši kolene. Měl štěstí, že nebyl vyloučen,“ podotkl Jermaine Beckford, bývalý útočník Leedsu.

  • Jubilant Salah

    Jeho přínos pro Liverpool je obrovský. Mohamed Salah v sobotním utkání na Evertonu dosáhl na velký milník. V 159. utkání za Reds vstřelil svou jubilejní 100. branku za celek z Anfieldu. Běžela 72. minuta, kdy obránce Yerry Mina srazil ve vápně míč před egyptského snajpra. Ten jeho chybu okamžitě potrestal. Přišla blesková reakce a rána k pravé tyči Pickfordovy branky. Salah tak potvrdil formu, trefil se již pošesté za úvodních pět ligových duelů a má tak na svědomí jako střelec téměř polovinu gólů Liverpoolu (13) v Premier League.

    Hráči Liverpoolu oslavují gól Mohameda Salaha proti Evertonu Hráči Liverpoolu oslavují gól Mohameda Salaha proti EvertonuFoto Reuters

  • Milimetrový VAR

    Do merseysideského derby zasáhl dvakrát VAR. V obou případech se postavil proti Liverpoolu. Ten přišel kvůli milimetrům nejprve o penaltu, následně s velkou pravděpodobností o vítězný gól. U prvního momentu se těsně za obranou objevil Virgil van Dijk. Při dokončení akce ho sestřelil gólman Jordan Pickford, ale kvůli ofsajdu se penalta nekopala. V nastavení druhé půle se užuž radoval Jordan Henderson z branky na 3:2, jenže… Sadio Mané, který mu předložil pas mezi penaltu a malé vápno, byl předtím v těsném ofsajdu. Gól tak neplatil a derby skončilo nerozhodně 2:2. „U Virgila jsem to zpětně neviděl, ale chvíli to trvalo, tudíž to asi nebyl velký ofsajd. U Jordana jsem to zhlédl jen krátce, neviděl jsem tam ofsajd. Někdo tak ale rozhodl, proto to tak je,“ řekl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

    Ofsajdové postavení Virgila van Dijka Ofsajdové postavení Virgila van DijkaFoto Twitter/DaleJohnsonESPN

    Ofsajdové postavení Sadia Maného Ofsajdové postavení Sadia ManéhoFoto Twitter/nikpostinger

  • Snajpr Calvert–Lewin

    Úvod sezony ho zastihl v parádní formě. Útočník Evertonu Dominic Calvert–Lewin pálí na všech frontách. Tři góly zapsal v poháru, skóroval při své premiéře za reprezentaci Anglie v utkání s Walesem (3:0). Proti Liverpoolu přidal sedmou trefu v Premier League. V 81. minutě vyrovnal na konečných 2:2. Obránce Reds Andrew Robertson se v tu chvíli proměnil jen v roli diváka sledujícího monstrózní výskok soupeře. Calvert-Lewin se díky svému gólu proti Liverpoolu stal prvním hráčem z TOP 5 evropských lig, který v nové sezoně nastřílel napříč klubovými soutěžemi 10 gólů. Zároveň je prvním fotbalistou, který skóroval v úvodních pěti duelech Evertonu od sezony 1938/39, kdy se to podařilo Tommymu Lawtonovi.

    Dominic Calvert-Lewin dává gól proti Liverpoolu Dominic Calvert-Lewin dává gól proti LiverpooluFoto Reuters

  • Ostrý Everton

    Měli velkou motivaci. Po dlouhých deseti letech cítili šanci porazit městského rivala. Nabuzení hráči Evertonu možná i proto předvedli proti Liverpoolu několik tvrdých soubojů. Ten první skončil bez karetní odezvy, byť po střetu s gólmanem Pickfordem pro Virgila van Dijka zápas skončil. Další nevybíravý zákrok přišel krátce před koncem. Richarlison doslova sestřelil Thiaga Alcántaru. Na rozdíl od svého kolegy z branky ale viděl rovnou červenou kartu. „Dostal od něj pořádně naloženo,“ pronesl k faulu kapitán Liverpoolu Jordan Henderson. Nutno připomenout, že červené karty se již staly tak trochu součástí klání těchto dvou soupeřů. V žádných soubojích Premier League nepadlo více červených (22) jako v Merseyside derby. 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud