3. ledna 2021 • 11:00

Souček útočí svými góly na Baroše. Abnormální čísla má i v jiné statistice

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitán West Hamu Declan Rice mu vysekl přiléhavou poklonu. „Toho chlapa prostě musíte milovat,“ řekl chvíli po tom, co Tomáš Souček svým pátým gólem v sezoně rozhodl těsně před koncem zápas na Evertonu. Byla to už jeho osmá trefa od doby, co se zjevil v nejlepší lize světa. Z českých střelců měl jen Milan Baroš podobný start v Premier League. A to byl echt střelec, ne střední záložník...



Defenzivní statistiky má podobné jako nejlepší stopeři v lize. A cpe se i mezi kanonýry. Tomáš Souček je všudybyl, všeuměl, práce všeho druhu, prostě Big Tom, jak už mu uznale přezdívají na druhém konci Eurotunelu.

West Ham vyhrál na Evertonu 1:0 a rozhodl o tom zase bývalý slávista. Jeho góly byly rozdílovými nebo rozhodujícími o výsledku už celkem v pěti případech. Ještě na jaře v minulé sezoně dával na konečných 2:2 na Newcastlu, pak na 2:1 proti Watfordu při konečné výhře 3:1. A teď na podzim vystřelil vítězství nad Fulhamem 1:0, remízu s Brightonem 2:2 a naposledy tři body na Evertonu, v těch třech posledních zápasech přitom úřadoval v poslední desetiminutovce.

To je celkem jedenáct bodů, ke kterým svými zásahy West Hamu pomohl. Jeho hlavním prostorem je vzduch, byť v Goodison Parku se dobře zorientoval na zemi, když usměrňoval střelu Aarona Cresswella.

Překonává i top stopery

Nicméně má už 98 vyhraných vzdušných soubojů, což je i na poměry Premier League absolutně abnormální číslo. Pro porovnání: jedni z nejlépe hodnocených stoperů soutěže, Kurt Zouma z Chelsea a Harry Maguire z Manchesteru United, mají 55, respektive 68 úspěšných hlav.

A teď ty góly. Premier League má samozřejmě větší bombarďáky, Mohamed Salah z Liverpoolu, Bruno Fernandes z Manchesteru United, Jamie Vardy z Leicesteru, ti všichni už dali více než deset gólů. Když ale vyškrtnete útočníky nebo výhradně ofenzivně laděné záložníky, nade všemi ční... Jasně, Tomáš Souček s pěti zásahy v probíhající sezoně.

„Tohle je můj chlapec. Vždycky je ve správný čas na správném místě,“ napsal po utkání na Twitter spoluhráč a momentálně zraněný obránce West Hamu Arthur Masuaku. Rozhodující trefou pochopitelně potěšil i trenéra Davida Moyese, který na Goodison Parku vyhrál poprvé od léta 2013, kdy opustil trenérskou pozici v Evertonu.

„Nemyslím si, že dneska předvedl úplně nejlepší výkon. Ale jeho góly jsou pro nás opravdu důležité a budeme se snažit, aby ještě další přidal,“ prohlásil na adresu české hvězdy skotský kouč.

Tímhle gólem se mimo jiné dostal na druhé místo v týmové tabulce střelců, víc gólů – sedm – nastřílel pouze útočník Sébastien Haller. Nicméně tři z nich dal Haller v Ligovém poháru, v zápasech Premier League naopak dominuje ve West Hamu český reprezentant.

A na vrchol se začíná škrábat i mezi svými slavnými krajany, kteří taky dokázali uhranout Premier League. Nejlepší nástup do soutěže měl ve svých dvaceti letech Milan Baroš, v prvním kalendářním roce od svého debutu v lize ostravská raketa nasypala soupeřům devět branek. Součkovi chybí ještě necelý měsíc, než bude v Londýně celý rok, má taky ještě čtyři zápasy na to, aby Barošův start v Premier League vyrovnal a třeba ještě vylepšil. Chybí mu na něj jen jeden gól...

Gratulace Coufalovi

Kromě výkonů na hřišti si ale Souček získává Anglii i vystupováním mimo trávník. V pátek si bez problémů stoupl k pozápasovému rozhovoru a v angličtině ze sebe sypal upřímné a vtipné hlášky.

„Poprvé v kariéře hraju na Nový rok: normálně jsem měl tři týdny volna a v Česku si dával bramborový salát. Kdepak, to je legrace… Líbí se mi hrát fotbal mezi svátky, ale teď jsem rád, že máme tři dny volna a můžeme jet za rodinami, “ hodnotil po utkání.

„Tři týdny volno a bramborový salát. Miluju tě!“ vzkázal Součkovi na sociální síti parťák z týmu Arthur Masuaku. Slova uznání vyťukal na své mobilu i kapitán Declan Rice. „Toho chlapa musíte milovat. BIG TOM!“ pochválil svého kolegu ze středu zálohy.

Na cenné výhře pro West Ham se podílel i Vladimír Coufal, který na pozici pravého obránce odehrál kompletních devadesát minut. „První tři body v roce. Děkuji spoluhráčům za oslavu pro mou narozenou dceru, zvlášť Tobě brácho,“ směřoval speciální poděkování za oslavnou „kolébku“ k Tomáši Součkovi.

První kalendářní rok českých hráčů v Premier League

Ještě mu chybí necelý měsíc, aby dovršil svůj celý první kalendářní rok v Premier League, ale už teď je jasné, že se svým nástupem do nejlepší soutěže světa Tomáš Souček vyrovnává české raketě Milanu Barošovi. Ten ve svých dvaceti letech vletěl v dresu Liverpoolu do Premier League pozoruhodně, v „debutovém“ roce září 2002–září 2003 nasázel ve 32 zápasech devět branek.

Milan Baroš
Období: 14. září 2002–14. září 2003
Věk na začátku období: 20 let
Klub: Liverpool
Bilance
32 zápasů/9 gólů

Tomáš Souček
Období: 1. února 2020–1. ledna 2021
Věk na začátku období: 24 let
Klub: West Ham
Bilance
30 zápasů/8 gólů

Patrik Berger
Období: 7. září 1996–7. září 1997
Věk na začátku období: 22 let
Klub: Liverpool
Bilance
25 zápasů/6 gólů

Roman Bednář
Období: 16. srpna 2008–16. srpna 2009
Věk na začátku období: 25 let
Klub: West Bromwich
Bilance
26 zápasů/6 gólů

Karel Poborský
Období: 21. srpna 1996–21. srpna 1997
Věk na začátku období: 24 let
Klub: Manchester United
Bilance
22 zápasů/3 góly

Matěj Vydra
Období: 17. srpna 2013–17. srpna 2014
Věk na začátku období: 23 let
Klub: West Bromwich
Bilance
23 zápasů/3 góly

Tomáš Rosický
Období: 26. srpna 2006–26. srpna 2007
Věk na začátku období: 25 let
Klub: Arsenal
Bilance: 28 zápasů/3 góly

Jiří Jarošík
Období: 15. ledna 2005– 5. ledna 2006
Věk na začátku období: 27 let
Klub: Chelsea/Brimingham
Bilance
29 zápasů/3 góly

Vladimír Šmicer
Období: 7. srpna 1999–7. srpna 2000
Věk na začátku období: 25 let
Klub: Liverpool
Bilance: 21 zápasů/1 gól

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud