29. dubna 2021 • 12:40

Nástupce Mourinha? Tottenham chce kouče, kterého dřív lákala Sparta

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona ještě neskončila, Tottenham už ale řeší zásadní otázku pro tu následující. Kdo bude plnohodnotným nástupcem Josého Mourinha na pozici hlavního trenéra? Několik koučů londýnský celek odmítlo, jedničkou na seznamu teď má být Erik ten Hag z Ajaxu Amsterdam. Nizozemec, kterého před několika lety vábila i pražská Sparta.



Tottenham propustil slavného trenéra Josého Mourinha 19. dubna a oznámil, že do konce sezony tým povede teprve 29letý bývalý záložník Ryan Mason. Předseda Daniel Levy má ale s londýnským celkem vždy velké ambice a pro příští ročník tak na lavičku chce přivést velké jméno.

Jeho největším přáním byl Julian Nagelsmann z Lipska. 33letý trenér narozený nedaleko od Mnichova ale vyslyšel volání domova a od léta povede Bayern. Německý gigant za něj zaplatil rekordní odstupné 20 milionů eur (520 milionů korun).

Zájem byl i o Brendana Rodgerse. Ten by si ale přestupem do Tottenhamu sportovně pohoršil - „kohouti“ jsou až sedmí, Rodgersův Leicester momentálně ze třetího místa atakuje Ligu mistrů. „Tottenham je skvělý klub, jeden z největších v Británii. Ale já jsem prostě velice šťasntý tady. Mám ohromnou úctu k hráčům, vedení, se kterým úzce spolupracuji, a chci pokračovat ve své práci tady,“ řekl 48letý rodák ze Severního Irska před pátečním kláním se Southamptonem.

Kouče Erika ten Haga by rád přivedl Tottenham
Kouče Erika ten Haga by rád přivedl Tottenham

Spurs tak hledají dál. Podle zdrojů deníku Daily Mail mají momentálně v hledáčku Erika ten Haga. 51letý Nizozemec od roku 2017 vede nejslavnější klub své rodné země, Ajax Amsterdam, a téměř jistě s ním oslaví druhý titul. Italský novinář Fabrizio Romano, vždy dobře informovaný expert na přestupy, doplnil, že zástupci londýnského celku už si s Ten Hagem naplánovali osobní setkání. Pokud mu bude práce nabídnuta, odstupné nejspíš nebude velké. Trenérovi Ajaxu vyprší smlouva příští léto.

Pro českého fanouška není Ten Hagovo jméno neznámé. Hlavně sparťané ho před několika lety mohli poznat hodně zblízka - letenský klub o něm v roce 2015 uvažoval jako o náhradě za Vítězslava Lavičku (místo něj nakonec nastoupil Zdeněk Ščasný). Nizozemec byl koučem rezervy Bayernu Mnichov. „Musím říct, že je to jeden z trenérů, kterého sledujeme. Není k dispozici, ale pokud bychom chtěli zahraničního kouče, tento je jeden z těch, co by byli vysoko na seznamu,“ uvedl tehdy předseda představenstva letenského klubu Daniel Křetínský.

Spartě Ten Haga doporučil Jaroslav Hřebík, který se s ním setkal na stáži v Bayernu. „Byli jsme tam na týden, chtěl jsem vidět práci Pepa Guardioly. Ten Hag nás měl na starost, strávili jsme s ním čtyři dny. Poznal jsem jeho práci, viděl jsem, jak koučuje tým. Zrovna hráli s Manchesterem City,“ vzpomínal Hřebík v roce 2019 ve studiu Ligy mistrů na O2 TV Sport. „Líbila se mi jeho filozofie, způsob presinku, využívání meziprostorů i součinnost. Dohodli jsme se, že ho k nám pozveme na seminář. Byl na Strahově, měl připravenou moc pěknou praktickou ukázku. Po společné večeři jsem ho doporučil vedení Sparty.“

Podle Hřebíka měl Ten Hag zájem o přesun na Letnou, navíc mu brzy končila smlouva. Místo Prahy si ale Ten Hag i kvůli rodině vybral návrat domů. Nejprve do Utrechtu, ze kterého se přesunul do Ajaxu. Teď může mít nakročeno do slavné Premier League.

Tottenham Hotspur Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud