Pavel Hartman
28. dubna 2022 • 19:14

Fotbal budoucnosti. Ingredience City a Liverpoolu. Co stojí za dominancí?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už není fotbal, tohle je umělecké dílo. Jarní šlágry mezi Manchesterem City a Liverpoolem naservírovaly nejmodernější verzi nejpopulárnější kolektivní hry. Poznávací znamení? Počítačová týmová souhra v kosmické rychlosti a nacvičená nepředvídatelnost. Inspirativních ingrediencí však napočítáme víc. Pojďme je společně ochutnat.



Guardiolův Manchester City vs. Kloppův Liverpool? Nejprve v lize 2:2, pak v semifinále stařičkého FA Cupu 2:3. Známé jsou i zasloužené ódy na excelentní show.

My se však ponoříme do hloubky. Abychom byli in.

Budeme lovit recept na nadčasový moderní fotbal. Tihle dva giganti ho totiž nejen znají, ale i se jím řídí. Proto básníci z Etihad Stadium sahají v téhle sezoně po dvou velkých pohárech a fofrníci z Anfieldu dokonce můžou do síně slávy přidat čtyři ctěné trofeje. Společně pak drtí konkurenci v Premier League, což je soutěž udávající vývojové trendy, jako mlýny mouku.

„Manchester United je šest let za Liverpoolem. Klopp dostal klub, tým i město na jiný level,“ povzdechl si Ralf Rangnick po tvrdém nárazu do moderního zrcadla na Anfield Road.

Jaká to symbolika!

Německý vizionář Rangnick přišel v lednu křísit firmu z Old Trafford, jež zaspala dobu. V březnu jeho mužstvo slízlo čtyřku od Citizens v městském derby a v dubnu nastavilo záda na čtyřgólový výprask Kloppově dravé symfonii.

Takže na nic nečekejme a vzhůru do centrál Manchesteru City a Liverpoolu. Abychom pochopili, kam pádí fotbal budoucnosti.

Liverpool přetlačil Manchester City v semifinále FA CupuFoto Reuters

Zastávka první: chytré mozky

Tu otázku si po dvou úžasných představeních položili snad všichni diváci: Proč v sobě skrývá přihrávkový rukopis City pod vedením hlavního architekta Pepa Guardioly a liverpoolská přímočará jízda za volantem s Jürgenem Kloppem takovou sílu?

Protože na Etihad Stadium a na Anfield Road vědí, že by nemělo smysl stavět mužstvo bez jasné vize, jaký fotbal má předvádět. Žádný dům nepostavíte bez precizní projektové dokumentace. A zároveň si uvědomují, že nejrozumnější je svěřit tvorbu a rozpracování strategie co možná nejchytřejším hlavám.

Na  obou frontách tak vznikly exaktní modely a metodika pro vývoj týmu, pro hodnocení a výběr hráčů, pro pochopení dynamiky mužstva a pro další sféry, na které si vzpomenete. Nebyly vytvářeny citem či intuicí praktiků z řad bývalých fotbalistů, jejichž výučním listem je pouze vlastní herní praxe (zavedený zvyk v Česku), nýbrž vzdělanými odborníky odjinud.

Schválně, co vám říkají jména William Spearman, Ian Graham, Tim Waskett a Dafydd Steele? Že nic? Chyba. Jde o jedny ze stěžejních strůjců liverpoolské obrody. Jsou členy vývojového a vědeckého oddělení klubu. V tuzemsku by o ně kluboví vlastníci nejspíš nezavadili okem, natož aby s nimi dali řeč, ale tím se nenechme zmást. Jsme na návštěvě v prostředí, kde už dávno nikdo nemusí nikoho přesvědčovat, že fotbal je skutečnou vědou. A podle toho musí být stavěn management a podpůrné týmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud