26. ledna 2023 • 15:30

Haaland nahání rekordy: životní sezony Messiho, Ronalda i legend

Autor: paš, inf
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Nadčlověk, který nepřestává udivovat. Takhle se dá popsat Erling Haaland po přestupu do Manchesteru City, soupeře doslova drtí. Za 19 zápasů má na kontě už čtyři hattricky a sestřih jeho ligových gólů čítá 25 záběrů. Zkrátka je k nezastavení. Proto se nabízí otázka - zapíše historicky nejvíc branek v jednom soutěžním ročníku? Možná, našlápnuto k tomu má víc než dobře. Ale pozor, stojí proti němu výjimečné postavy světového fotbalu. Podívejte se na přehled nejlepších střeleckých výkonů za ligovou sezonu, který přinesl server The Athletic. Ve výčtu nechybí Lionel Messi ani Cristiano Ronaldo.

  • Jimmy Greaves, 41 gólů

    1960/1961 (Chelsea)

    Když dosáhl na 100 ligových gólů, bylo mu teprve 20 let a 290 dní. Mimořádný počin. Anglický reprezentační útočník byl mašina na góly, sázel je za Tottenham (220!), AC Milán nebo West Ham. Nejlepší sezonu však prožil v Chelsea, ve čtyřiceti ligových zápasech si zapsal jedenačtyřicet zářezů. Třikrát dal hattrick, dvakrát zaznamenal čtyři góly a jednou jich nastřílel rovnou pět.

    Jimmy Greaves byl výjimečným střelcemFoto Profimedia.cz

  • Robert Lewandowski, 41 gólů

    2020/2021 (Bayern Mnichov)

    Polský kanonýr nasázel v jedné ligové sezoně stejně branek jako Greaves, jenže Lewandowského výkon mnohonásobně převyšuje účet anglického reprezentanta. Na jedenačtyřicet branek potřeboval pouze 29 utkání. Jednou dokonce strávil třicet minut na střídačce. Průměr gólů na zápas? 1,4. Slušné číslo. V tomto soutěžním ročníku zvládl čtyři hattricky a čtyřmi góly řídil výhru 4:3 nad Herthou. Daleko za ním v tabulce střelců zaostali André Silva a Erling Haaland, který na Lewandowského ztrácel čtrnáct tref.

    Robin Lewandowski ukázal, že je kanonýrem světové extratřídyFoto Profimedia.cz

  • Salif Keita, 42 gólů

    1970/1971 (AS Saint-Étienne)

    Dal neuvěřitelných 42 gólů v jedné sezoně, prožil životní ročník, přesto se na jeho konci z koruny pro krále ligových střelců neradoval (vítěz se nachází logicky v seznamu dál). Reprezentant Mali byl tehdy jasnou oporou francouzského celku, dal víc než polovinu jeho gólů (celkem 83). Později přestoupil do Marseille, v Ligue 1 má bilanci 125 branek ve 149 zápasech. Mimochodem, jeho synovec Seydou Keita oblékal dres Barcelony.

    Útočník Salif Keita (vpravo) reprezentoval MaliFoto profimedia.cz

  • Lionel Messi, 43 gólů

    2014/2015 (Barcelona)

    A je tady první připomínka argentinského šikuly. V tomto ročníku Messi překonal hranici čtyřiceti ligových gólů potřetí a taky naposledy v dresu Barcelony. Přitom nabral i třináct zápasů bez zásahu, jenže nechyběl v ani jednom zápase a navíc tiché pasáže často proložil mimořádným představením - hned pětkrát od něj fanoušci viděli tři kousky v jednom zápase.

  • Josip Skoblar, 44 gólů

    1970/1971 (Olympique Marseille)

    A tajemství už je pryč. Salif Keita měl zkrátka smůlu, že hrál v jedné soutěži se Skoblarem. Jugoslávský reprezentant už přes padesát let drží rekord v počtu branek za jednu sezonu ve francouzské lize. Upřímně, na takovou metu zřejmě nedosáhnou ani současné hvězdy Paris Saint-Germain jako Lionel Messi, Kylian Mbappé či Neymar. Skoblar navíc 44 zásahy vystřelil Marseille mistrovský titul, zisk trofeje pro krále střelců potvrdil v posledním zápase, kdy dal hattrick.

  • Lionel Messi, 46 gólů

    2012/2013 (Barcelona)

    Messi podruhé (a stále ne naposledy). Výjimečná sezona: odehrál 32 z 38 možných utkání, jen v pěti z nich chyběl mezi střelci. Měl jen jeden hattrick a k němu přidal jednu čtyřgólovou show. Ale hlavně - od listopadu do března se trefil v 19 zápasech za sebou. Jenže ho nakrátko přibrzdil problém se svalem.

    Lionel Messi se stal ikonou BarcelonyFoto Barbora Reichová / Sport

  • Cristiano Ronaldo, 48 gólů

    2014/2015 (Real Madrid)

    Mezi ligovými střelci předčil Messiho, a rovnou o pět branek. Když CR7 v zápase nedal gól, tak na něj často aspoň nahrával. V polovině sezony dosáhl na metu 25 kusů, v další části se postaral o zbytek. Pěti zásilkami deklasoval Granadu (9:1) a finiš měl opravdu výjimečný - v posledních čtyřech utkáních zaznamenal pokaždé tři góly. Jenže pozor, Ronaldo skóroval jen ve 29 procentech zápasů (v 11 z 38), půsty nahradil neuvěřitelnými sedmi hattricky.

  • Lionel Messi, 50 gólů

    2011/2012 (Barcelona)

    Nikdo jiný dosud nebyl lepší. Lionel Messi je vítěz. V čtyřiadvaceti letech dosáhl na půl sta branek. 50 za 37 duelů! „Tohle dítě je neskutečné," prohlásil tehdy trenér Pep Guardiola. Navíc se v tomto ročníku stal historicky nejlepším střelcem katalánského klubu, v březnu vstřelil gól číslo 233. A jaké tempo nabral? Čtyři góly jednou, podruhé a k tomu sedm hattricků... Na hranici 50 gólů zkrátka není prostor na prodlevy.

  • Erling Haaland, ??

    2022/2023 (Manchester City)

    Kdo se může včlenit do této party výjimečných? Třeba další hráč, kterého si vzal do parády Pep Guardiola. Norský reprezentant k tomu má našlápnuto víc než dobře. V polovině této sezony Premier League dal 25 branek, pomohl si čtyřmi hattricky. Stačí mu dát už jen osm gólů a překoná rekord anglické ligy, který dosud drží Mohamed Salah (32). Jenže Haaland míří výš, vyrovná se mimořádným zápisům Messiho či Ronalda? 

     

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud