3. února 2023 • 14:05

Chelsea utrácí a trhá rekordy. Potter má důvěru, ale sladí hvězdné posily?

Autor: Zbyněk Veselý, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chelsea v létě rekordně utrácela (280 milionů eur) a Graham Potter, tehdy ještě kouč Brightonu, to komentoval: „Víc peněz, víc problémů.“ Teď velí Blues on a na Stamford Bridge zažili pro změnu rekordní zimu (díky přestupu Fernándeze se přehoupli přes 300 milionů). „Je to asi nejtěžší práce ve fotbale,“ řekl o trénování Chelsea. Už teď má problémy s nespokojeným Aubameyangem a na omezený počet útočných postů se mu tlačí i Mudryk, Félix, Madueke, Sterling, Zijach, Mount či Havertz...



Mluvíme-li o divokém utrácení, musíme mluvit o Chelsea, jejíž první dvě přestupová okna pod vedením Todda Boehlyho a konsorcia Clearlake Capital byla právě taková. Impulzivní a zuřivě hýřivá.

280 milionů eur, které vynaložila v létě 2022 (víc než kdy vydal jakýkoli anglický klub), nepřineslo žádné zlepšení, takže první lednové týdny roztočily další spirálu a Blues opět pohltil vír investic.

Mychajlo Mudryk, Artetova vysněná posila pro Arsenal, dorazil za 70 milionů, avšak se všemi bonusy Šachtar vyinkasuje 100 milionů.

Benoit Badiashile z Monaka (38 milionů) rozšířil stoperské řady, jež přitom v létě vyztužil Wesley Fofana z Leicesteru (80) a Kalidou Koulibaly z Neapole (38). To je 160 milionů eur za střední obránce během pár měsíců, přičemž nové smlouvy dostali Thiago Silva a Trevoh Chalobah.

Z PSV tryskem přisprintoval 20letý Noni Madueke (35) a co se týče křídel, Chelsea má mohutnější rozpětí než kondor andský (Sterling, Pulisic, Ziyech, Mudryk, Madueke). Navíc tu jsou ofenzivní tykadla Mount, Havertz a nově také Joao Félix, výrazná tvář z Atlétika (na hostování).

A výčet posil symbolicky uzavírá zlatý argentinský chlapec z MS v Kataru Enzo Fernández, který se stal vůbec nejdražší posilou v historii Premier League. Přišel z Benfiky za více než 120 milionů eur!

Seznam všech nákupů najdete v tabulce na konci textu, jde o více než půl miliardy eur (přes 580 milionů) a 15 rekrutů pro rotu ze Stamford Bridge. Vzpruha, či úskalí? Patrně obojí, a tak uvidíme vnitřní zápas mezi silou táhnoucí vzhůru a silou stahující dolů.

„Nestačí jen šíleně utrácet a doufat, že to vyjde,“ řekl Graham Potter, když trénoval Brighton & Hove Albion. „Špatné utrácení bez jasného plánu vytváří víc problémů, než kolik jich řeší.“

V moderním fotbale se stále častěji objevují lidé, kteří dělají opak. Brentford s Brightonem patří k těm klubům, které k přestupovému trhu přistupují s inovativními strategiemi založenými na datech. Pochvalu za promyšlenost si v Anglii vysloužily Liverpool i Manchester City, stejně jako lépe organizovaný Arsenal, jenž po letech chyb začal dělat věci správně.

V celém evropském fotbale se víc a víc rozlišuje mezi kluby, jež mají strategii a pracují podle jasné vize,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud