Jonáš Bartoš
23. února 2023 • 10:00

Pád Liverpoolu není náhoda: Kloppova sedmiletka, prázdná nádrž i díry vzadu

Autor: Jonáš Bartoš, Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Hrdý Liverpool zažil v úterý těžkou noc. Slavný klub od řeky Mersey prohloubil krizi aktuální sezony, když doma utrpěl těžký debakl 2:5 s Realem Madrid. Repríza loňského finále Champions League měla jednoznačný scénář. Nejde o náhodu, nýbrž o ukázku výkonnostního sešupu. Někdejší klubové ikony mluví o ostudě, jiní přemýšlejí, zda má smysl pokračovat pod Jürgenem Kloppem. Kde vězí příčiny propadu klubu, jenž v minulém ročníku ovládl dvě trofeje a jen těsně mu unikl titul v Premier League i Lize mistrů?

  • Kloppova sedmiletka

    Že je sedmička šťastné číslo? S tím za Jürgenem Kloppem nechoďte. Pětapadesátiletý Němec ve svém třetím trenérském angažmá narazil opět na stejný problém. Proklatou sedmou sezonu. Nejprve v Mainzu, který dostal poprvé v historii do bundesligy, zažil v sedmé sezoně sestup. Na další štaci v Dortmundu se bídná forma v sedmém roce opakovala. BVB se sice tehdy z bojů o záchranu vyhrabalo, Klopp se ovšem s klubem po konečné sedmé příčce v lize rozloučil. Nyní, ve své sedmé sezoně na Anfieldu, prožívá Klopp opět krizi. Liverpool vypadl z obou domácích pohárů, v lize je až na osmém místě a záchrana sezony v podobě zisku „ušatého poháru“ se nyní jeví jako nereálná.

    Jürgen Klopp

    „Rozumím tomu, že lidé o tom mluví. Můžu vás však ujistit, že v současné situaci jsme ze zcela odlišných příčin.“
    úspěšný trenér odmítl, že by pro něj sedmé sezony byly prokleté

    Jürgen Klopp v zápase Ligy mistrů proti RealuFoto Reuters

  • Prázdná nádrž klíčových hvězd

    Liverpool dotáhl skvostnou minulou sezonu do tří finále (dva ligové poháry a Liga mistrů), k tomu finiš náročné Premier League. Šest hráčů odkroutilo přes 50 zápasů, nejvytíženější Jordan Henderson nastoupil do 57 utkání, na hřišti strávil 3876 minut. Celkem mužstvo v sezoně 2021/22 odehrálo 63 zápasů, zdvihlo dva poháry a do poslední chvíle bojovalo o ligový titul i Ligu mistrů. V aktuálním ročníku už pět klíčových borců překročilo hranici 30 odehraných duelů. Extrémní porce se podepisuje na výkonech, hvězdám dochází šťáva, potřebný drajv. Také proto Luka Modrič v 37 letech běhal kolem Fabinha a dalších jako odpočinutý mladík.

    63

    Tolik utkání odehrál Liverpool v sezoně 2021/22, ovládl dva anglické poháry.

    Zklamaní hráči Liverpoolu během zápasu s Realem MadridFoto ČTK / AP / Jon Super

  • Odchody a zranění

    Klíčový stoper Virgil van Dijk se vrátil po zranění. Vynechal sedm zápasů, před duelem proti Realu naskočil pouze do ligové výhry nad Newcastlem. Po zdravotních problémech se vrací Roberto Firmino, vleklé problémy měl Diogo Jota. Citelně scházel španělský polař Thiago Alcantara, zdravotní problémy provázely v sezoně i další hráče. Jde o klíčové borce, bez nich je Kloppova skvadra výrazně slabší. Do Mnichova v létě zamířil další zásadní borec Sadio Mané, kromě Mohameda Salaha se rozbil celý úderný ofenzivní trojzubec. Liverpool se nemá o koho opřít, také proto zažívá sezonu plnou ztrát.

    Jürgen Klopp

    „Ano, chybí nám. Ale také jsem šťastný, že jsme se nerozešli ve zlém.“
    kouč o ztrátě Sadia Maného

    Virgil van Dijk v souboji s Karimem BenzemouFoto ČTK/AP

  • Nevyváženost kádru

    Liverpool v létě výrazně investoval do ofenzivy, kde mu stále běhají velmi zajímaví hráči. Uruguayská raketa z Benfiky Darwin Núněz (23), stejně starý nizozemský šutér Cody Gakpo, k nim Diogo Jota. Jenže záloha je malér, mužstvo už od středu pole špatně brání. Fabinha naposledy zle vycvičil Luka Modrič, další záložníci Jordan Herdenson (32) nebo James Milner (37) patří mezi starší hráče, jimž už schází potřebná dynamika. Naopak mladíci Stefan Bajcetic (18), Harvey Elliott (19) nebo Ben Doak (17) ještě potřebují do velkých zápasů dozrát. V kádru aktuálně nenajdete potřebný kvalitní mix do těžkých zápasů.

    6

    Tolik hráčů pod 20 let už Liverpool nasadil do zápasů v probíhající sezoně.

    Darwin Núňez a jeho gólová radostFoto ČTK / AP / Jon Super

  • Děravý zadek

    Neuplynuly ještě ani čtyři roky od chvíle, kdy Virgilu van Dijkovi jen těsně unikl zisk Zlatého míče. Nizozemský stoper tehdy působil jako bájná figura, přes niž lze projít k brance Liverpoolu jen s pomocí boží síly. Řada zranění v čele s přetržením předního zkříženého vazu ovšem učinila z brzy dvaatřicetiletého stopera pouhý stín kdysi nejlepšího obránce na světě. Nezáří však ani další defenzivní opory. Kupříkladu roky velebený Trent Alexander-Arnold opět zcela propadl tváří v tvář Viníciusi Juniorovi, jenž vždy naplno odhalí zoufalé nedostatky v bránění ofenzivně laděného beka. Zcela se zasekl vývoj stopera Joea Gomeze, jenž měl být již klíčovým hráčem Liverpoolu. Proti Realu ovšem podobně jako gólman Alisson, asi nejlepší hráč „reds“ v této sezoně, zcela pohořel.

    Jamie Carragher

    „Van Dijk mi dva měsíce zpátky říkal, že bych v současném kádru Liverpoolu neměl místo. V tuhle chvíli bych mohl nahradit přímo jeho.“
    legendární stoper „reds“ si nebral servítky

    Zklamaný Alisson Becker po inkasovaném góluFoto ČTK / AP / Jon Super

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud