2. června 2023 • 04:50

Nejmenší, zato romantický. Turnikety mezi domky míří do Premier League

Autor: Hynek Štěpán
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní penaltové drama, Wembley. Fankaty Dabo z Coventry v šesté sérii nedává, do Premier League tak postupuje Luton, který ještě před devíti lety nehrál v profesionální soutěži. Historický stadion s rodinnou atmosférou, na který vede cesta mezi řadovými domky, očekává příjezd top klubů nejlepší ligy světa. Anglická fotbalová romantika.



Druhý květen roku 1992. Luton prohrává na hřišti již jistě sestupujícího Notts County a následuje ho o patro níž, do druhé anglické nejvyšší soutěže. V případě vítězství by se udržel, spadlo by Coventry. Od té doby byl návrat mezi elitu pouze utopickou myšlenkou. Až doteď.

Ještě před devíti lety přitom nehrál ani profesionální soutěž. Pak ale začala strmá pouť vzhůru, která vyvrcholila sobotním kláním ve Wembley. Po dekádách strádání se tak po 31 letech klub vrací do nejlepší ligy světa... Na úkor Coventry.

Smetánka anglického fotbalu se může těšit na ikonický stánek Kenilworth Road. S kapacitou něco málo přes 10 tisíc vystřídá v pomyslném žebříčku nejmenších stadionů Premier League Vitality Stadium z Bournemouthu. Prostředím a infrastrukturou je však stánek Lutonu naprosto jedinečný.

Jdete po Oak Road, ulici nedaleko centra města lemují viktoriánské řadové domy z červených cihel. Mezi některými z nich však visí nápisy upozorňující na vchod do Kenilworth Road. Projdete mezi domky, přes turniket, schodištěm, ze kterého je vidět místním až do obýváku. Jakmile vejdete na tribunu, zjistíte, že za zdmi stadionu z roku 1905 pobíhají hráči té nejužší světové špičky.

„Pro místní znamená stadion opravdu hodně, je to místo, kde se zastavil čas,“ řekl pro BBC jeden z místních, který u stadionu bydlí. Tamní obyvatelé se na anglickou elitu těší. Nic však není zalité sluncem, historický stánek bude potřeba renovovat.

Ze schodů na tribuny Kenilworth Road je vidět do příbytků místních
Ze schodů na tribuny Kenilworth Road je vidět do příbytků místních

Rychle přizpůsobit starý, postavit nový

Se zvládnutým rozstřelem ve Wembley proti Coventry se pojí i gigantická finanční odměna, ve fotbale téměř nevídaná. Klubový pokladník sečte za minulou sezonu příjmy okolo 200 milionů liber (5,5 miliard korun), což je desetkrát tolik, na co byl zvyklý. Peníze se však musí investovat, a to nejen do hráčského kádru.

Jen 12 milionů liber spolkne příprava stadionu na příští ročník. Za pouhých 12 týdnů musí klub inovovat nejmenší tribunu, Bobbers Stand, na které by mělo vyrůst mediální centrum, zázemí pro televizní stanice či studio pro analýzu dat. Nemalá bude rovněž finanční injekce do osvětlení a trávníku, jehož úroveň musí být velmi vysoká.

Každá pohádka však jednou končí. Klub si navzdory unikátní atmosféře Kenilworth Road uvědomuje, že se bude muset přesunout jinam. Od roku 2019 má vyřízené stavební povolení na vybudování nového stánku – Power Court. Ten by měl být s kapacitou okolo 23 tisíc diváků dokončen v roce 2026, a to nehledě na to, jestli se Luton zvládne v příští sezoně Premier League udržet. Projekt by měl stát okolo 100 milionů liber. 

Příběh reinkarnace klasického klubu je však inspirující. Kdo na něj naváže, Wrexham?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud