Ondřej Škvor
8. února 2024 • 13:45

Napsala, že trans ženy jsou muži. Teď fanynka v Anglii roky nesmí na fotbal

Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Linzi Smithová od malička fandí Newcastlu. Klub jí však teď zakázal až do roku 2026 chodit na jeho zápasy. Proč? Na sociální síti, bez jakékoli spojitosti s fotbalem, se kriticky vyjádřila na adresu transgenderových osob. „Nemůžu uvěřit, že se to stalo. Chovali se jako Stasi,“ říká fanynka. Smithové je 34 let, je homosexuálka bojující za práva leseb, gayů a bisexuálů. Ze známé zkratky LGBTQ uznává právě jenom první tři písmena, zbývající – tedy Trans a Queer – už nikoli.



Na svém Twitteru, který se změnil na X, napsala loni v červenci ostřejším slovníkem mimo jiné, že trans ženy jsou muži. Neboli tvrdí, že osoby s mužskými pohlavními orgány, které se cítí být ženami, jsou muži. Také připojila, že mohou trpět duševní nemocí.

Jeden z fanoušků Newcastlu napsal na klub stížnost a obvinil ji z diskriminace transgenderových osob. Dodal, že by se necítil na stadionu bezpečně, kdyby měl sdílet prostor s někým, kdo je otevřeně transfobický.

Klub stížnost předal orgánu, o jehož existenci jsme patrně málokdo měli tušení – vyšetřovací útvar Premier League založený v roce 2019. Nemá oficiální jméno, ale věnuje se projevům diskriminace a obtěžování.

Útvar zahájil vyšetřování, které trvalo čtyři měsíce. V tajnosti, aniž by o tom Smithová věděla. Sledoval její účty na sociálních sítích, z nichž zjišťoval nejen její názory, ale také to, kde bydlí, pracuje, kdy a kde venčí psa.

Na základě toho vyšetřovatelé vypracovali jedenáctistránkový spis, který v říjnu předali Newcastlu a policii. Klub okamžitě jednal a dopisem Smithové oznámil, že jí pozastavuje členství v klubu z důvodu možného zločinu z nenávisti.

Něco jako z románu 1984

Teprve tehdy se dozvěděla o svém problému. „Je neuvěřitelné, že zašli až tak daleko, protože jsem na svém soukromém účtu vyjádřila názory, které vyjadřovat mohu. Chovali se jako Stasi. Vyšetřovali mě tak tajně, že jsem o tom vůbec nevěděla,“ přirovnala útvar Premier League k bývalé východoněmecké tajné policii.

Jednala také britská policie. Navštívila ji doma, necelou půlhodinu ji vyslýchala a po dalších dvou hodinách jí telefonicky oznámila, že se ničím neprovinila. Navzdory tomu jí Newcastle natvrdo odebral členství a zakázal vstup na zápasy do roku 2026.

„Nemůžu uvěřit, že se mi to stalo,“ žasne Smithová.

Proti rozhodnutí klubu se odvolala, ale 26. ledna jí Newcastle trest potvrdil s tím, že její slova na sociálních sítích zakládají skutkovou podstatu trestného činu obtěžování a jdou proti klubové politice rovnosti.

Toby Young, ředitel Free Speech Union, tedy Spolu pro svobodu slova, tvrdí, že se jedná o „nejkřiklavější korporátní zásah do svobody slovy, se kterým se kdy setkal, je to jako něco z románu 1984.“

A dodává, že podobně vyšetřovaných osob ze strany Premier League jsou stovky, možná tisíce.

Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud