26. srpna 2009 • 13:11

Vrací se krvavá 80. léta? Anglie se opět bojí fotbalových chuligánů

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie se pyšní možná nejlepší fotbalovou ligou na světě. Po krvavé revoluci na stadionu Heysel v roce 1985 se dlouhá léta dalo totéž říci i o jejich fanoušcích. Jenže úterní běsnění v Londýně bralo dech.



Angličtí rowdies jsou zpět a opět řádí! Vrací se brutální osmdesátá léta minulého století?

To, co se odehrálo v úterý v Londýně mezi příznivci odvěkých rivalů z West Hamu a Millwallu budí v mnoha lidech v Anglii velké obavy. Možná se vrací chuligánství plné násilí a krve, jaké na Ostrovech zažívali před třiceti lety.

VIDEO: Anglie v šoku, fotbal opět ovládli rowdies!

Oba kluby patří k tradičním a nejstarším klubům v Anglii a jen těžko najdete jiné dva týmy, mězi kterými panuje větší rivalita a nenávist. Rowdies si o to více nenechají ujít šanci se porvat.

Vzpomínáme na Brusel

Psal se 29. květen roku 1985. Belgie vítala davy fanoušků z Anglie a Itálie, které zaplavily ulice Belgie. Nastal den D. "The Reds" vs. "Stará dáma" z Turína.

Z oslavy fotbalu se ale stala nepochopitelná tragédie, na níž se mnozí stále bojí jen pomyslet. Lidé stále pociťují hněv, úzkost a hanbu. Záběry ze stadionu byly vysílány do celého světa.

385265:gallery:true:true

Devětatřicet lidí přišlo o život, stovky byly zraněny a následky si nesou až do konce života.

Po této katastrofické události nastaly obrovské změny a neslo to vytoužené ovoce. Anglická premiérka Margaret Thatcherová žádala potření nebezpečného jevu – chuligánství. Nařídila okamžité stáhnutí všech anglických fotbalových klubů z evropských soutěží na jeden rok.

Prahu ovládnou tři gangy fotbalových chuligánů »

UEFA zákaz prodloužila na pět let, pro účastníka osudového finále Liverpool FC dokonce ještě o rok déle.

Mnoho opatření vedlo k tomu, že fotbal v Anglii se stal opět společenskou událostí pro celé rodiny. A to i přesto, že bezpečnost na fotbale musela být vykoupena mnoha životy.

Hrozí návrat k 80. letům?

Bude to už 25 let od tragédie na stadionu "The Heysel" a někteří lidé bohužel rychle zapomínají.

Úterní zápas anglického Ligového poháru vyrazil dech naprosto všem. Nejprve došlo k brutálnímu násilí v ulicích, když rowdies házeli skleněné lahve, cihly, kamenné kostky a zapalovali vše, co jim přišlo pod ruce. Navíc byl brutálně pobodán jeden z fanoušků (44).

Vše vyvrcholilo na stadionu, kde se tábory obou týmů do sebe nekompromisně "pustily". Ohroženi tak byli i samotní hráči.

385274:gallery:true:true

"Nikdy jsem neviděl něco tak hrozného jako tohle," řekl kouč West Hamu Gianfranco Zola. "Byl jsem v šoku, tohle nikdo nechtěl, strašně mě to zklamalo. Tohle už se nesmí opakovat, musí přijít sankce a jistá opatření," dodal Zola.

Střelec Carlton Cole z West Hamu byl údajně během utkání stažen ze hry, protože rozběsnění rowdies vyvolávali rasistické nadávky na jeho adresu. Ale trenér tuto zprávu nepotvrdil.

Expert na hooligans: Kvůli fotbalu sem nejezdí...

Manažer Millwallu Kenny Jackett se za příznivce svého klubu postavil: "Fanoušci Millwall na trávníku nebyli. Zůstali tam, kde zůstat měli. Naši lidé se shromáždili stranou, udělali přesně to, co udělat měli."

Jeden z diváků dění popsal následovně: "Bylo to jako ve válečné zóně. Vzal jsem na fotbal své děti a oni musely vidět všechno to nechutné násilí."

Mluvčí FA zdůraznil, že každému, kdo se účastnil výtržností bude zakázán doživotně vstup na fotbalové stadiony.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud