Michal Petrák
3. května 2012 • 08:48

Plašil odehrál všechna utkání a v Bordeaux je pan Nenahraditelný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BORDEAUX | Pokud existuje hráč, o jehož zápasovou praxi před EURO nemusí mít Michal Bílek obavy, je jím Jaroslav Plašil. Blonďatý záložník je v Bordeaux, kam přestoupil v roce 2009 z Pamplony, nepostradatelným mužem. Jako jediný odehrál v této sezoně všechna ligová utkání, přitom pokaždé byl v základní sestavě.



„Je toho dost. Stejně jako v minulé sezoně nebo v předminulé, kdy jsme byli i v Lize mistrů. Ale každý radši hraje než nehraje,“ usmívá se český záložník.

Od doby, kdy Girondins bojovali v nejprestižnějším evropském poháru, šly jejich ligové výsledky poněkud dolů, jedna věc se však nemění – Plašil v sestavě. Od svého příchodu v létě 2009 odehrál v Ligue 1 sto sedm zápasů!
 
„Patří mezi dva tři nejlepší hráče Bordeaux. Nemá moc vyrovnané výkony, ale to je v Bordeaux těžké – celý tým nehraje stabilně dobře, má velké výkyvy,“ charakterizuje sezonu českého legionáře Patrick Dessault, redaktor France Football.

„Plašil je ale velmi důležitý pro největší hvězdu Yoana Gouffrana. Ten hraje rád ve středu týmu, a Plašil mu k tomu dává volnost, protože zabíhá napravo,“ popisuje taktické nuance.

Odchovanec Hradce Králové je s hvězdným útočníkem dokonale sehraný. Gouffran je s deseti góly nejlepším střelcem týmu, Plašil s pěti asistencemi nejlepším nahrávačem.

A také proti Rennes je vidět – nastupuje na pravé střední pozici v záloze, která se mění z pětičlenné na tříčlennou podle toho, jak se rozestavení posunuje mezi 3–5–2 na 5–3–2.

Pokrývá největší plochu hřiště ze všech hráčů, s kapitánskou páskou na rukávu diriguje celý tým. Jeho přihrávkou na Gouffrana začíná akce, po níž polský reprezentant Ludovic Obraniak posílá domácí do vedení.

Sám Plašil může jen o chvíli později zvýšit už na 3:0 – naběhne si na výborný Obraniakův pas a z dvaceti metrů bránu o kousek přestřelí.

„Je paradoxní, že nejlepší výkony podával Plašil na začátku sezony, kdy se Bordeaux nedařilo. Pak se tým zvedl a jeho forma šla trochu dolů,“ usmívá se Dessault.

„Škoda že jsme tak váhali na začátku, hodně bodů jsme poztráceli i doma. Teď v podstatě nehrajeme o nic, to by do konce museli ti nad námi jen prohrávat a my vyhrávat,“ krčí rameny český fotbalista.

Zdá se, že francouzská liga je mu i tak zaslíbená – v Monaku nastartoval kariéru, v Bordeaux se z něj stal pan Nepostradatelný...

PLAŠILOVY LIGOVÉ SEZONY V BORDEAUX
sezona    zápasů    minut    gólů
2009/2010    34    2369    2
2010/2011    38    3355    4
2011/2012*  35    3092    2
Pozn.: Do konce francouzské ligy zbývají tři kola.

Marcin Wasilewski a Jaroslav Plašil v kvalifikaci na MS 2010
Marcin Wasilewski a Jaroslav Plašil v kvalifikaci na MS 2010

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud