24. listopadu 2018 • 12:45

Brankář v záloze a systém 2-7-2? Bývalá hvězda chystá v PSG revoluci

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbalovém světě by to bez přehánění znamenalo revoluci. Pokud tedy smělé plány Thiaga Motty budou realizovány. Trenér dorostenců Paris St. Germain pro Gazzetta dello Sport prohlásil, že vymýšlí extrémně ofenzivní rozestavení ve formaci 2-7-2. Ano, slyšíte dobře, na brankáře Motta nezapomněl. „Gólman by se počítal jako jeden ze sedmičky záložníků,“ vysvětluje bývalý italský reprezentant. Jak by to v praxi vypadalo?



Motta se narodil v Brazílii, má ale i italské občanství a za národní tým země z Apeninského poloostrova odehrál třicet utkání. Prožil pestrou hráčskou kariéru, oblékal slavné dresy Barcelony, Interu Milán či PSG. Právě ve francouzském velkoklubu se letos v květnu jako pětatřicetiletý s fotbalem rozloučil.

Okamžitě ale přesedlal do trenérské role, v Paříži začal pracovat jako kouč dorosteneckého výběru do devatenácti let. Během hráčské kariéry jej vedli například José Mourinho, Rafa Benítez, Carlo Ancelotti nebo Claudio Ranieri, inspiraci tak Motta může čerpat z mnoha věhlasných zdrojů.

A už má jasnou vizi, jak by vystupování jeho mužstva mělo vypadat. „Můj plán je hrát ofenzivně. Kontrolovat hru, působit nátlakově a být neustále v pohybu. S míčem i bez něj,“ popisuje bývalý záložník. „Chci, aby hráč, který má balon, vždycky měl tři nebo čtyři možná řešení situace a dva spoluhráče co nejblíž u sebe,“ uvádí Motta svůj záměr.

Řada trenérů má své preferované rozestavení, které se snaží využívat v každém klubovém působišti. Motta je ale jiný případ. „Já se nerad vyjadřuju v číslech, protože ta vás mohou oklamat. Můžete hrát super útočně ve formaci 5-3-2 a naopak defenzivně ve 4-3-3. Vždycky záleží na kvalitě hráčů,“ tvrdí kouč dorostenců PSG.

S nimi se v letošní sezoně účastní UEFA Youth League, po čtyřech zápasech mají francouzští mladíci sedm bodů. A na kontě i dost divoké výsledky, jako třeba porážku 2:5 na hřišti Liverpoolu. Stejným poměrem naopak dokázali vyhrát v Neapoli.

A jak je to s revoluční vizí v podobě rozestavení 2-7-2? Motta opravdu nezamýšlí hrát s dvanácti borci, brankáře ve svých plánech počítá do zálohy. „Pro mě je útočník zároveň první obránce a brankář první útočník. Gólman má svou roli při rozehrávce, útočníci jsou zase první, kdo vyvíjí tlak k zisku míče,“ vysvětluje mladý kouč.

Ve své trenérské kariéře má do budoucna velké plány. „Nemám nic proti Thomasi Tuchelovi, ale mým cílem je být jednou na lavičce prvního týmu,“ vzkazuje pětačtyřicetiletému Němci, který Neymara, Mbappého a spol. aktuálně vede. Možná jej Motta s převratnou myšlenkou někdy nahradí.

Jak by mohlo rozestavení 2-7-2 na hřišti vypadat:

Thiago Motta vymýšlí v PSG extrémně ofenzivní rozestaveníFoto buildlineup.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud