10. ledna 2019 • 18:05

Snový život? Slavný Buffon přiznal psychické problémy, vynechal i zápas

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohlo by se zdát, že největší fotbalové hvězdy žijí životem jako z pohádky. Iluzemi však v rozhovoru pro VanifyFair silně otřásl legendární brankář Gianluigi Buffon, který v současnosti působí ve francouzském Paris Saint Germain. Italský mistr světa z roku 2006 přiznal, že v minulosti trpěl psychickými problémy a kvůli záchvatu panické ataky dokonce nezvládl nastoupit k zápasu Serie A.



O co přesně šlo? Legendární gólman strávil podstatnou část kariéry v Juventusu. S týmem získal mimo jiné devět ligových titulů, pět pohárových triumfů a šest trofejí za vítězství v superpoháru. V roce 2006 navíc dokráčel s italskou reprezentací až ke zlatu na mistrovství světa. Zdálo by se, že pohádkovější život sportovec už mít ani nelze. I tak se objevily problémy.

„Během jednoho období pro mě na pár měsíců všechno ztratilo význam... Vypadalo to, jako kdyby se o mě nikdo nestaral. Všichni se zajímali jen o fotbalistu, kterého jsem reprezentoval," odtajnil Buffon. „Zdálo se, jako kdyby se každý ptal na Buffona a nikoho nezajímal Gigi. Bylo to pro mě opravdu těžké," dodal otevřeně nyní již čtyřicetiletý gólman.

Gianluigi Buffon v obětí s Neymarem
Gianluigi Buffon v obětí s Neymarem

Kdy se italská ikona do osobních potíží dostala? „Bylo mi 25. Řítil jsem se na vlně úspěchů, ale jednoho dne, před zápasem Serie A, jsem zašel za koučem gólmanů Ivanem Bordonem. Řekl jsem mu, ať rozcvičí Antoni Chimentiho, náhradního brankáře, že bude chytat, protože se na to necítím."

„Měl jsem v té chvíli záchvat panické ataky a nebyl jsem ve stavu, kdy bych mohl nastoupit  do zápasu. Nicméně bylo důležité, že situace vygradovala až do takového bodu, kdy jsem se musel posunout dopředu," pokračoval Buffon. „Kdybych si touto zkušeností neprošel, možná nikdy už bych se z období zmatku nedostal. Myslím, že to byl bod zlomu mezi odevzdáním se a konfrontováním nejistot, které všichni máme," přiznal.

„Nikdy jsem neměl strach ukázat pláč kvůli něčemu, co se mi stane a za co se nemusím stydět," uzavřel světoznámý Gigi a zařadil se tak mezi další ze sportovců, kteří v minulosti otevřeně přiznali na veřejnosti psychické problémy. Jedním z posledních byl hokejový brankář New York Islanders Robin Lehner.

Buffon v aktuálním ročníku odchytal dohromady třináct utkání, ve kterých inkasoval osm branek. Pětkrát vychytal čisté konto, hned čtyřikrát v duelu francouzské nejvyšší soutěže.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud