29. března 2023 • 19:05

Pyro povoleno! Francie schválila 3letý experiment, má tvrdé podmínky

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francie povoluje tvrdé svázání fanouškovských aktivit nejen na fotbale. Počínaje dneškem je dovoleno na stadionech profesionálních soutěží používat pyrotechniku. „Experiment“ má trvat tři roky a nastavit komunikaci mezi fanoušky, kluby a státem. Zároveň má ale přísné podmínky, které mají zajistit, aby nikdo nepřišel k úhoně.



„Pyro není zločin.“ V různých jazykových mutacích heslo fotbalových fanoušků na celém světě. Ti ve zkratce říkají, že pyrotechnika na stadiony patří a dotváří atmosféru, na druhé straně je názor, že je obtěžující a klidně i nebezpečná.

Ve Francii se aktuálně narýsoval kompromis. V legislativě vyšla vyhláška o „experimentu s používáním pyrotechnických zařízení ve sportovních arénách“, která dneškem vstoupila v platnost, týká se otevřených stadionů, na kterých se hrají profesionální soutěže. Nejviditelnější z nich je fotbalová Ligue 1.

Vyhlášku podepsala jak premiérka Élisabeth Borneová, tak ministryně sportu, olympijských a paralympijských her Amélie Oudéová Castérová. Současná úprava má platit do roku 2026.

V praxi má postup vypadat tak, že pořádající klub měsíc dopředu požádá místní prefekturu (vedení územně-správního celku, kterých má Francie přes sto) o povolení. Zároveň bude muset doplnit spoustu povinných údajů. Například přesně vymezit prostor, kde „pyroshow“ proběhne, dodat údaje všech osob, které se ji zúčastní a navíc zajistit kvalifikované specialistu, který na akci bude dohlížet.

Potřeba bude i pojištění a další opatření k zajištění bezpečnosti na stadionu. I tak nebude moct být použito víc než 35 kilogramů pyrotechniky těch bezpečnějších skupin.

„Cílem je umožnit profesionálním sportovním klubům v úzké spolupráci se sdruženími příznivců a se souhlasem místních úřadů pořádat pyrotechnické přehlídky prováděné příznivci v předem určeném, kontrolovaném a bezpečném prostředí. Cílem experimentu je dosáhnout vymizení nelegálního a nebezpečného používání pyrotechnických výrobků na tribunách stadionů,“ píše se ve vyhlášce.

Fanouškovské skupiny a organizace se o povolení pyrotechniky snaží v různých zemích. Různé ústupky už se zavádí do praxe například v Německu, v jiných zemích se experimentuje s tzv. „studenou“ pyrotechnikou.

V Česku ale padají tresty, naposledy 250 tisíc korun pro Slavii za působivé představení na začátku zápasu s Plzní. „Disciplinární komise dlouhodobě trestá pronesení a použití pyrotechniky a na tomto trendu se nic nebude měnit. Snahou disciplinární komise je dlouhodobě chránit zdraví většiny fanoušků i aktérů utkání, které používání pyrotechniky v uzavřeném prostoru stadionů jednoznačně ohrožuje,“ odůvodnil pokutu a podmínečné zavření severní tribuny v Edenu předseda disciplinárky LFA Richard Baček.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud