Jakub Plaskura
2. února 2024 • 11:25

Zhacené přestupy z West Hamu. Nedostatek respektu, namítá Lyon

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V TOP evropských ligách je zimní přestupové okno minulostí a některé kluby šly do akce tradičně na poslední chvíli. Pro záložníka Saida Benrahmu z West Hamu to nebyl podařený leden. Nejenže se neobjevil v nominaci Alžírska na Africký pohár, ale neklaplo ani jeho francouzské vysvobození, kdy už vše směřovalo k přestupu do Lyonu. Francouzi se však s negativním výsledkem jednání nehodlají smířit. Podle nich Hammers pochybili. Ti mají problém i ve Španělsku… Fotbalové přestupy ONLINE ZDE>>>



Poté, co před sezonou West Ham do středu pole přivedl Jamese Warda-Prowse, Mohammeda Kuduse a Edsona Álvareze, bylo jasné, že na někoho se dostávat nebude. David Moyes upozadil ofenzivněji laděného Saida Benrahmu. Alžírský středopolař se na podzim objevil v základní sestavě zápasu Premier League jen pětkrát.

Když se proto ozval během přestupového období Lyon, který potřebuje posílit řady, aby zachránil špatně rozjetou sezonu, jevilo se to jako správný krok pro všechny. Ve Francii by jistě jeho vytížení rapidně nabobtnalo. Nabídka? Hostování s opcí na 15 milionů liber (zhruba 440 milionů korun). 

West Ham tedy dal jednání zelenou, aby Alžířan odcestoval do Lyonu na zdravotní prohlídku. V takovém případě už chybí opravdu jen zlomek k dotažení transferu. Vedení Olympique tak věřilo, že o den později na Groupama Stadium přivítají novou akvizici. Jenže vše nabralo jiný směr.

Transfer se prostě nepodařilo včas doladit do uzávěrky přestupů, Benrahma do Lyonu neodchází. Takhle nějak se k situaci alespoň staví anglická strana, jenže Lyon vrátil úder, protože se podle klubového prohlášení přestup neuskutečnil kvůli laxnímu přístupu Hammers.

„V podvečer, kdy Olympique Lyon zadal všechny administrativní údaje do specializované platformy FIFA (FIFA TMS), West Ham ze své strany nikdy nezahájil žádný technický postup, a to i přes naše opakované upomínky a neustálou vzájemnou telefonickou komunikaci,“ zní hlas z Lyonu.

Všechny přestupy pod hlavičkou FIFA totiž podléhají jasně danému řádu, zdůrazňuje dál Olympique. „Vzhledem k absenci tohoto recipročního kroku ze strany anglického klubu a v návaznosti na toto nepochopitelné chování, které vyvolává otázky, nebylo možné požádat o vydání mezinárodního přestupového certifikátu před uzávěrkou.“

Benrahma by se tak měl vrátit z Lyonu zpět na ostrovy, ale Lyon, který mezitím přivítal posilu z Nottinghamu Orela Mangalu, se s takovým výsledkem jednání nehodlá smířit.

„Tohle všechno svědčí o hlubokém nedostatku respektu ze strany West Hamu vůči naší instituci a hráči samotnému. Klub si vyhrazuje právo zahájit všechny příslušné postupy nezbytné k potvrzení této operace. V případě potřeby doženeme West Ham k odpovědnosti.“

Aby toho na kladivářskou hlavu nebylo málo, v posledních hodinách se dotahoval i přestup Španěla Pabla Fornalse zpět do vlasti. Po čtyřech a půl letech ve West Hamu jej měl získat Betis Sevilla. Některé zdroje už dokonce Fornalse označili za hráče Betisu, ale údajně se ani Španělův přestup administrativně nepodařilo zpečetit včas kvůli problémům s počítačem na anglické straně.

„Dokumenty byly odeslány, ale vše zastavily potíže technického charakteru na straně West Hamu. Nyní je to práce pro právníky,“ sdělil generální ředitel Betisu Ramón Alarcón.

Teď je otázka, jak se celá situace bude řešit. West Ham i Betis nyní čekají, zda přece jen FIFA přimhouří obě oči a přestup se uskuteční.

U Benrahmy to však bude složitější. Kroků k dokonání transferu chybělo více. A postoj zaměstnavatele Tomáše Součka a Vladimíra Coufala? Hammers jsou nespokojení a tvrdí, že jednoduše vypršel čas poté, co se jednání táhla během celého dne. Může se tedy stát, že Fornals i Benrahma zůstanou spoluhráči české dvojice i na jaře.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud