27. října 2011 • 05:55

Drsňák Gattuso: Ochrnutý oční nerv? To mě nezastaví!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je srdcem i symbolem AC Milán. Fanoušci jej pro jeho bojovnou a zarputilou povahu zbožňují. Teď však třiatřicetiletému Gennaru Gattusovi hrozí, že kvůli ochrnutému očnímu nervu bude muset předčasně ukončit kariéru. „Já se nevzdám, tohle mě nezastaví,“ vzkazuje všem příznivcům odhodlaný borec.



Že je s Gattusem něco v nepořádku si fanoušci všimli již na začátku září, když opouštěl hřiště v zápase s Laziem Řím po dvaceti minutách. Pro zarputilého bijce nezvyklá věc. Krátce před tím se totiž srazil se spoluhráčem. „Neviděl jsem ho,“ přiznal nyní fotbalista.

Střet s Alessandrem Nestou však nebyl hlavní příčinou střídání. „Ne, srážka za to opravdu nemohla, pouze potvrdila, že mám problémy. Doktoři mi radili, abych nehrál, ale já na ně nedal. Jenže těch dvacet minut bylo nejhorších v mé kariéře. Podíval jsem se na Ibrahimoviče a viděl ho čtyřikrát, připadal jsem si jako opilý,“ vykládal Gattuso na mimořádné tiskové konferenci.

Když předstoupil před novináře, měl na očích výrazné brýle se silnými obroučkami. Nešlo však o módní doplněk, ale o důležitou zdravotní pomůcku, která mu pomáhá i v osobním životě.

„Je hrozné mít problémy řídit auto kvůli tomu, že vidíte dvojitě,“ pravil vážným hlasem a dodal, že pro něj není snadné ani odvézt děti do školy.

„Mnohem víc teď přemýšlím o každodenním životě než o fotbale,“ přiznal a měl na mysli nedělní tragickou smrt kamaráda Marka Simoncelliho na okruhu v Sepangu během závodu Moto GP.

Tahle zpráva jej hodně zasáhla, také měl během setkání před sebou červenočerný dres s jeho jmenovkou...

Poté se rozpovídal o své diagnóze: ochrnutém očním nervu. Podle klubového lékaře Rodolfa Tavany nyní dochází na botoxové injekce, které mu umožňují kontrolovat symptomy.

„Pokud je vynechá, má zdvojené vidění,“ vysvětlil. Podle něj může záložník  absentovat ještě čtyři měsíce, fanoušci jej tedy v prosincovém duelu Ligy mistrů s Plzní téměř stoprocentně neuvidí. „Počkáme dva až šest měsíců, aby se mohlo zhodnotit, zda se situace vrátí do normálu,“ potvrdil Tavana. O průběhu léčby se radí i s odborníky na neurochirurgii v USA.

Ještě před třemi týdny fotbalistovi vážně hrozilo ukončení kariéry. „Viceprezident klubu Galliani už mi říkal, že mě využije i mimo hřiště,“ uvedl fotbalista s typicky zarostlou tváří a pohledem bojovníka.

Na tuto nabídku však zatím kývnout rozhodně nehodlá. „Skončit s fotbalem? To by se mi muselo stát něco mnohem horšího,“ má jasno a hodlá bojovat. „Pár měsíců to sice potrvá, ale já se vrátím. Fotbal je můj život.“

Na svůj návrat se individuálně poctivě připravuje. Prostě do obleku s kravatou a vyhřáté kanceláře se mu ještě nechce...

Gennaro Gattuso opouští hřiště ve 20. minutě zápasu s Laziem - po srážce se spoluhráčem cítil závratě a špatně viděl
Gennaro Gattuso opouští hřiště ve 20. minutě zápasu s Laziem - po srážce se spoluhráčem cítil závratě a špatně viděl

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud