19. dubna 2012 • 14:30

Slzy pro Morosiniho (†25). Na pohřeb dorazily tisíce fanoušků

Autor: ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tisíce fanoušků, šály, dresy, kopačky pověšené na plotě... Ale hlavně slzy. Itálie se loučila se zesnulým fotbalistou druholigového Livorna Piermariem Morosinim. Pohřbu v moderním kostele v Bergamu, kde vyrůstal, se zůčastnil celý tým místní Atalanty, ale i hráči Udine či Interu Milán, nechyběl reprezentační trenér Cesare Prandelli a šéf italského svazu Giancarlo Abete.



"Mario navždy zůstane v našich srdcích. Nemějme strach, nejsme tady kvůli němu, ale s ním," zahájil obřad v kostele San Gregorio Barbarigo kněz Luciano Manenti.

Morosini zemřel poté, co zkolaboval v 31. minutě sobotního zápasu s Pescarou, kterou vede český trenér Zdeněk Zeman. Lékaři se hráče ještě na trávníku pokoušeli oživit masáží srdce, během převozu do nemocnice však zemřel.

Příčina smrti je i po pitvě neznámá, vyloučen byl ovšem infarkt i cévní výduť. Byly proto nařízeny další testy.

Úmrtí provázely kontroverzní situace: ačkoliv měli lékaři k dispozici defibrilátor, tak jej nepoužili, příjezd sanitky pak pozdržel nevhodně zaparkovaný policejní vůz.

Tragický osud

Morosiniho smrt zasáhla Itálii také kvůli tragickému osudu jeho rodiny. Fotbalistovi rodiče zemřeli ještě před jeho sedmnáctými narozeninami, krátce nato spáchal jeho starší bratr sebevraždu.

Fanynka v dresu Livorna vyprovází Morosiniho na jeho poslední cestě
Fanynka v dresu Livorna vyprovází Morosiniho na jeho poslední cestě

Morosini se navíc staral o postiženou sestru, kterou po jeho smrti slíbil zabezpečit útočník Antonio Di Natale z Udine a vedení klubu, odkud Morosini hostoval v Livornu.

"Tahle tragédie nezasáhla pouze jeho rodinu, ale celou místní komunitu a celou Itálii," řekl agentuře Reuters jeden z přítomných obyvatel Bergama Gianpietro Foschi.

Při vynášení rakve z kostela se dočkal Piermario Morosini posledního potlesku od svých příznivcůFoto Reuters

Dnešního pohřbu, který kvůli velkému počtu truchlících přenášely obří obrazovky před kostelem, se zúčastnili také trenér italského výběru do 21 let Ciro Ferrara, kouč Parmy Roberto Donadoni a výkonný ředitel Interu Milán Ernesto Paolillo. Přítomni byli hráči Udine a další fotbalisté včetně ghanského reprezentanta Sulleye Muntariho z AC Milán.

Rakev s dresem s číslem 25, které Morosini během kariéry nosil, byla v kostele v Bergamu vystavena už od středy, kdy přišli uctít památku zesnulého hráče například Javier Zanetti a Andrea Ranocchia z Interu Milán.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud