7. září 2020 • 19:00

Sága Maldini. Mladý Daniel navazuje na legendární příbuzné, dal první gól

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde v šlépějích svých příbuzných – velikánů italského fotbalu. Teprve osmnáctiletý Daniel Maldini si o víkendu připsal první gól za A-tým AC Milán. V přípravném utkání s Monzou přispěl k výhře 4:1. Bylo to 12 let, 5 měsíců a 6 dní od doby, kdy se naposledy trefil jeho otec Paolo. V slavném klubu Daniel pomalu navazuje nejen na něj, ale i na dědu Cesareho, který je rovněž vryt zlatým písmem do historie milánského giganta.



Slavnému fotbalovému rodu se klube další pokračovatel. Rodina Maldini je výrazně spjata s AC Milán. Dvanáct let, po svém příchodu v roce 1954 z Triestiny, tu působil Cesare Maldini. Čtyřikrát zde vyhrál italskou ligu a v sezoně 1962/1963 dokonce Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ), předchůdce dnešní Ligy mistrů. Až na sklonku kariery odešel do AC Turín.    

Ještě většího věhlasu se na San Siro dostalo Paolu Maldinimu. Syn Cesareho spojil s černočervenými barvami celou karieru. Svůj první zápas v Serii A odehrál 20. ledna 1985 proti Udinese (1:1). Poslední 31. května 2009 proti Fiorentině (0:2). Jeho dres s číslem 3 rossoneri pověsili do Síně slávy a nikdo jiný ho nesmí oblékat. Není divu! Vždyť Paolo s AC Milán slavil dvakrát prvenství v PMEZ, třikrát pak v Lize mistrů. Italský titul získal hned sedmkrát. Celkově odehrál za AC 901 utkání, v nich vstřelil 33 branek a získal úctyhodných 24 trofejí.   

Legendám milánské a italské kopané se v AC začíná rýsovat další nástupce. Osmnáctiletý Daniel, syn Paola, vnuk Cesareho. V Serii A sbírá pozvolna první minuty. Debut si v nejvyšší italské soutěži odbyl v únoru tohoto roku, kdy na jednu minutu vyběhl proti Veroně (1:1). Na další start si musel, i kvůli koronavirové odmlce, počkat až na začátek srpna. To už na hřišti strávil 26 minut proti Cagliari (3:0).

Na první soutěžní gól za AC Milán zatím čeká, v přípravném utkání se mu už ale podařilo premiérově prosadit. Svůj gólový účet v A-týmu rossoneri otevřel o víkendu proti Monze. V závěru prvního poločasu dostal míč do vápna a ranou na vzdálenější tyč zvyšoval na 2:0, nakonec duel skončil 4:1.

„Bylo skvělé hrát na San Siru, byť bez diváků. Mladí jsme se snažili ukázat, že můžeme být přínosní pro první tým. Vždy necháme na hřišti všechno,“ konstatoval po utkání Daniel Maldini, který byl pod drobnohledem svého otce. „V lize už hrál dva zápasy, počáteční vzrušení je pryč. Nyní je na něm, aby upevnil svou pozici v prvním týmu a pokusil se prosadit,“ uvedl Paolo Maldini.   

V mládežnických kategoriích AC působil i Christian, starší bratr Daniela. Čtyřiadvacetiletý fotbalista, jenž je zvyklý podobně jako jeho táta i dědeček nastupovat v obraně, se ale v klubu neprosadil a od roku 2016 působí v nižších italských soutěžích. Momentálně hraje za Pro Sesto v Serii C.

AC Milán Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud