Jakub Konečný
28. března 2021 • 17:00

Juventus s Ronaldem strádá sportovně i ekonomicky: CR7 spolkne 1/5 příjmů

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plán zněl jasně. „Pokusíme se vyhrát Ligu mistrů, to bude v příštích letech náš cíl,“ prohlásil viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd krátce poté, co italský klub přivedl Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Už to budou tři roky – a nejcennější klubová trofej nikde. Masivní investice do portugalské superstar očekávaný sportovní efekt nepřinesly. A ekonomický rovněž ne, takže ve spojení s projektem CR7 rezonuje v Itálii jako zlé echo slovo „fallimento“. Propadák.



Než přišel v roce 2018 do Juventusu, vyhrál Cristiano Ronaldo Champions League třikrát za sebou. Jenže v Turíně jako když utne, hegemon Serie A jde od té doby v prestižní evropské soutěži od jedné blamáže k druhé. V roce 2019 nestačili „bianconeri“ na Ajax, loni na Lyon a letos bylo nad jejich síly Porto, tedy vesměs kluby druhého sledu.

Rozpočet Juventusu navíc počítá s příjmy ze čtvrtfinále Ligy mistrů, které hrál klub přitom jen jednou. V posledních dvou případech vypadl pokaždé už v osmifinále.

Kdo je první na ráně, když se hledají viníci? Samozřejmě hráč s kódovým označením CR7, kterého coby třiatřicetiletého vykoupil Juventus z Realu za astronomických 115,5 milionu eur, tedy přes 3,1 miliardy korun.

„Pokud Juventus nevyhraje Ligu mistrů, je nákup Ronalda propadák. Scudetto by získal i s Vučiničem a Matrim,“ tvrdí například expert Alberto Cerruti.

Mimochodem, ani ten obligátní titul není pro Juventus tuto sezonu samozřejmostí, spíš naopak. Jedenáct kol před koncem je až čtvrtý, na první Inter ztrácí deset bodů. A tak reálně hrozí, že po deseti letech suverénní nadvlády bude muset domácí trůn uvolnit.

Paradox je, že portugalské superstar těžko něco vyčítat, dělá, co může. V probíhající Serii A Ronaldo vstřelil 23 gólů ve 24 startech, na další dva nahrál. Svou extratřídu navíc potvrzuje i v Lize mistrů. Stačí připomenout jeho hattrick proti Atlétiku Madrid či dva góly na Camp Nou.

„Ronaldo byl opravdu špatný nákup!!! 122 zápasů – 95 gólů v Juventusu. Tohle může říct jen blb,“ odvázal se proto na Twitteru Jiří Müller, agent viceprezidenta italského klubu Pavla Nedvěda.

Jenže je tu i ekonomická stránka věci – a v ní už čísla pro Ronalda tak pozitivně nevyznívají. Jeho příchod totiž znamenal nejen zvýšení příjmů, ale i nákladů. Což je pro klub, který si zakládá na pokud možno vyrovnaném účetnictví, v covidové době dvakrát nepříjemné.

Roční provoz Ronalda vyjde Juventus na 86,2 milionu eur (2,3 miliardy korun). Tato částka se skládá z amortizace ve výši 28,8 milionu eur a hrubého hráčova platu 57,4 milionu eur.

To je přitom přibližně suma, kterou Juventus inkasoval před jeho příchodem od všech sponzorů (86,9 milionu eur v sezoně 2017/18). V minulé sezoně to bylo nicméně navzdory covidu už 130 milionů eur a v této by to mělo stoupnout na 140 milionů eur. Hlavní podíl na tomto progresu mají samozřejmě titulární partneři Adidas (roční příspěvek se zvýšil z 23 milionů eur na 51) a Jeep (ze 17 milionů eur na 45).

Významně stouply i příjmy z merchandisingu (z 16,3 milionu eur ročně na 26,5) a vstupného (z 42 milionů eur ročně na 56) – samozřejmě dokud mohli diváci na stadion.

Celkový počet sledujících na sociálních sítích pak překonal hranici 100 milionů uživatelů, to je další pozitivní Portugalcův efekt.

„Ale na příjmy od sponzorů to má jen dílčí vliv,“ upozorňuje Giorgio Ricci, marketingový šéf Juventusu. „Mezi jejich plněním a počty sledujících na sociálních sítích existuje jen malá korelace, firmy mnohem víc zajímá účinné oslovení fanoušků.“

Cena klubových akcií stoupla sice o 40 procent, nicméně Juventus musel kvůli urovnání rostoucí ztráty vydat dluhopisy za 175 milionů eur a navýšit kapitál o 300 milionů eur.

Čistý finanční dluh i tak k 31. prosinci 2020 činil 357 milionů eur, tedy 9,6 miliardy korun.

Matteo Spaziante z odborného webu Calcio E Finanza spočítal, že celkový příjem Juventusu v Ronaldově éře činil 1,15 miliardy eur a jen výdaje na nejdražšího hráče dělaly 215 milionů eur, spolkly tedy celou jejich pětinu.

„Pokud někdo Ronaldův příchod hájil tím, že si na sebe vydělá, nestalo se tak,“ soudí Spaziante.

Ronaldo má v Juventusu kontrakt ještě na další sezonu, nicméně společná budoucnost dvou slavných značek je v tuto chvíli značně nejistá.

„Prodloužení Cristianovy smlouvy není na pořadu dne,“ prohlásil bezprostředně po vyřazení z Ligy mistrů sportovní ředitel Fabio Paratici odměřeně.

DATA Z ÚČETNICTVÍ

pořizovací cena hráče 115,5 milionu eur
hrubý roční plat hráče 57,4 milionu eur
nárůst cen akcií klubu +40 %
celkové roční náklady Juventusu na CR7 86,1 milionu eur
dluh klubu k 31. prosinci 2020 357 milionů eur

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud