Jakub Konečný
24. května 2022 • 17:40

Ďáblové znovu v ráji: AC Milán táhl lídr Zlatan, fantom i nechtěný kouč

Vstoupit do diskuse
0
  • AC Milán slaví scudettoAC Milán slaví scudettoFOTO: ČTK

    Jedenáct let dlouhé čekání na titul dospělo po nedělní výhře 3:0 v Sassuolu ke kýženému konci, AC Milán je znovu italským mistrem. Diavoli, tedy „ďáblové“, jak se jednomu z nejúspěšnějších klubů planety říká, sice došli k vytouženému scudettu ukázkovým týmovým úsilím, nicméně některé persony byly pro zisk titulu zásadní. Deník Sport vybral pět nejdůležitějších z nich.

  • Stefano Pioli: ARCHITEKT

    Když Stefano Pioli v říjnu 2019 nahradil odvolaného Marka Giampaola, mohli se fanoušci AC Milán vzteky pominout. Proti jeho příchodu se na sociálních sítích okamžitě strhla kampaň pod hashtagem #PioliOut, tifosi nemohli rodákovi z Parmy odpustit angažmá v konkurenčním Interu ani dosud velice průměrné výsledky, které na řadě štací vedly k vyhazovu. Čas však všechny hrany otupil a šestapadesátiletý kouč se dočkal sladké satisfakce. Když rossoneri vedli v Sassuolu 3:0, fanoušci hostí spustili na počest Stefana Pioliho oslavný popěvek – a holohlavý stratég si jej broukal s nimi. Nedělní večer měl jedinou chybku. Ve víru oslav Piolimu někdo ukradl jeho mistrovskou medaili.

    8 - AC Milán je osmou štací Stefana Pioliho v Serii A. Předtím vedl v nejvyšší italské soutěži Fiorentinu, Inter, Lazio, Boloňu, Palermo, Chievo a Parmu.

    AC Milán slaví italský titul AC Milán slaví italský titulFoto ČTK/AP

  • Olivier Giroud: ZABIJÁK

    Nepatří mezi vyvolené, naopak. Olivier Giroud musí celou kariéru odrážet pochyby a neustále někomu něco dokazovat. I mnozí tifosi AC Milán zvedli při loňském příchodu pětatřicetiletého francouzského reprezentanta významně obočí. Důrazný útočník si je však postupně získal na svou stranu, ti poslední povolili po jeho vítězné trefě v derby s Interem (2:1). A vítěznou branku v Sassuolu vstřelil symbolicky rovněž hráč s číslem 9. Ještě víc než 11 gólů a 4 asistence jeho přínos vyjadřuje jiná statistika – Giroud nastoupil do 22 ligových utkání, z nichž AC Milán 17 vyhrál a 5 zremizoval. Ani jednou neprohrál!

    2 - Olivier Giroud je kromě Itálie rovněž mistrem Francie, kde slavil senzační titul v sezoně 2011/12 s Montpellierem. V Arsenalu a Chelsea sbíral „jen“ evropské a anglické pohárové trofeje.

    Olivier Giroud dvěma góly přispěl k výhře AC Milán Olivier Giroud dvěma góly přispěl k výhře AC MilánFoto ČTK/AP

  • Mike Maignan: FANTOM

    Nahradit Gianluigiho Donnarummu, který odešel za dvojnásobným platem do PSG, se zdálo jako nadlidský úkol. Mike Maignan jej nicméně zvládl s grácií, která brala dech. Gólman z Francouzské Guayany udržel ve 32 ligových zápasech sedmnáctkrát čisté konto a inkasoval pouze 21 gólů. Společně s mladou stoperskou dvojicí Pierre Kalulu – Fikayo Tomori a krajními beky Davidem Calabriou s Theem Hernándezem vytvořili nejlepší obranu v Serii A, absence zraněných lídrů Simona Kjaera a Alessia Romagnoliho nebyla ve vypjatém závěru soutěže vůbec znát. Nákup pětadvacetiletého fantoma z Lille za necelých patnáct milionů eur byla krádež za bílého dne.

    6,45 - Mike Maignan zabránil v Serii A 6,45 gólu. Je to nejvyšší hodnota, kterou společnost Wyscout v této sezoně gólmanům v nejvyšší italské soutěži naměřila.

    Mike Maignan byl nejlepším brankářem Serie A Mike Maignan byl nejlepším brankářem Serie AFoto Reuters

  • Rafael Leao: ZVÍŘE

    Rafael Leao píše mimořádně zajímavý příběh. V roce 2018 dal výpověď ve Sportingu Lisabon, za což mu byla později vyměřena astronomická pokuta 16,5 milionu eur, ale s portugalským reprezentantem to nic neudělalo. Urostlý, rychlý, silný, jde neustále nahoru a AC Milán bude mít co dělat, aby ho ve svém kádru udržel. Cenovka 50 milionů eur, kterou u něj uvádí transfermarkt.de, je ještě hodně střízlivá. Svým gólem rozhodl čtyři kola před koncem o klíčové výhře 1:0 nad Fiorentinou, v neděli v Sassuolu pak nahrál na všechny tři góly, které stvrdily mistrovskou korunovaci AC Milán. Po ní ukázal čahoun z Almady svou druhou tvář – a dojetím se rozplakal.

    10 - Rafael Leao nasbíral v tomto ročníku Serie A deset asistencí. Lepší v tomto směru byli pouze Domenico Berardi (Sassuolo), Hakan Calhanoglu a Nicolo Barella (oba Inter).

    Rafael Leao slaví ligový titul Rafael Leao slaví ligový titulFoto ČTK

  • Zlatan Ibrahimovic: MENTOR

    Na mistrovské pódium v Sassuolu napochodoval s doutníkem v puse a velkou lahví sektu v ruce, kterou cákal na všechny strany. Zlatan Ibrahimovic opět dokázal, že je synonymem úspěchu. Ligovým šampionem se stal už celkem dvanáctkrát ve čtyřech různých zemích, jako jediný v současném kádru AC Milán se podílel i na předchozím titulu v sezoně 2010/11. V základní sestavě sice nastoupil naposledy v lednu, ale celý tým vedl za úspěchem jako správný a sebevědomý lídr. Před dvěma roky přitom do klubu mířil Ralf Rangnick, který doporučoval egoistického Švéda ukončit. Kde je dnes Zlatan a kde Rangnickův Manchester United…

    8 - Zlatan Ibrahimovic v této sezoně Serie A zaznamenal 8 branek a 3 asistence. Ač odehrál pouze 29 procent možných minut, stále to stačilo na pozici třetího nejlepšího střelce AC Milán.

    Zlatan Ibrahimovic s doutníkem slaví ligový titul Zlatan Ibrahimovic s doutníkem slaví ligový titulFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud