8. září 2011 • 12:00

Magathova nevšední motivace ve Wolfsburgu: Nebráníš? Zaplatíš!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdá ruka trenéra Felixe Magatha zase řádí. Kouč Wolfsburgu, jenž je pověstný nelítostnými tréninkovými metodami, tentokrát sáhnul po finančních trestech a dvěma hráčům napařil pokutu téměř čtvrt milionu korun. Důvod? Během zápasu špatně bránili a nedodržovali taktické pokyny.



Špatný vstup do bundesligy, ve kterém mají „vlci“ po čtyřech odehraných kolech pouhé tři body, pořádně nadzvedl ze židle trenéra Magatha. Poslední kapkou byla porážka Wolfsburgu 1:4 na hřišti Mönchengladbachu.

Osmapadesátiletý kouč měl své svěřence o poločasové přestávce upozornit, že kdo nebude po ztrátě míče správně pracovat směrem dozadu, tvrdě zaplatí. Výsledek? Útočníci Patrick Helmes a Mario Mandžukič vyfasovali pokutu deset tisíc eur, v přepočtu téměř čtvrt milionu korun.

Magathovi se nelíbila mezera, jaká zůstávala právě mezi dvěma forvardy a záložní řadou.

„To, co se ve Wolfsburgu děje, je naprostá zvůle! Takhle se určitě světová automobilka ke svým zaměstnancům taky nechová. Magathovi asi dvojitá funkce manažera a trenéra přerostla přes hlavu,“ čertil se Helmesův manažer Gerd vom Bruch v narážce na hlavního sponzora „vlků“, firmu Volkswagen.

Kouč se k ožehavému tématu nechce vyjadřovat a tvrdí „že to jsou interní záležitosti.“

Kdo však Magatha zná, úplně překvapený být nemůže. Přesně před rokem strhnul ještě coby trenér Schalke rovněž deset tisíc eur z výplatní pásky Jermaina Jonese a Ivana Rakitiče. Zdůvodnil to tím, že se při jedné standardní situaci nedrželi taktických pokynů.

Německým médiím se navíc podařilo získat sazebník pokut, jaké jsou nově ve Wolfsburgu zavedeny. Zbytečná zpětná přihrávka gólmanovi? Tisíc eur.

Magath sice ani tuto sumu oficiálně nepotvrdil, nicméně připustil, že je mu tato činnost proti srsti. „Pracuju s týmem na tom, abychom hráli dopředu a nabízeli ofenzivní fotbal,“ pravil pro odborný magazín Kicker. Pokud někdo z fotbalistů, mezi nimiž je i český záložník Jan Polák, zmešká oficiální čas srazu, za každou minutu zaplatí sto eur, tedy dva a půl tisíce korun.

Odborníci se ihned začali zabývat otázkou, zda jsou vůbec pokuty za „špatnou přihrávku“ právně vymahatelné, pokud hráč nemá takovou položku zanesenou ve smlouvě. Otázkou je, zda by se některý z fotbalistů přísnému kouči a manažerovi v jedné osobě rozhodl vzdorovat.

Mohl by totiž tvrdě narazit. Třeba potrestaný Patrick Helmes, jenž byl zatím v každém zápase v základní sestavě a vstřelil dvě branky, je nyní prakticky mužem na odstřel.

Magath mu minulý týden dokonce nabídl rychlý přestup, útočník byl ale krátce před zavřením přestupového okna tak překvapený, že transfer odmítl.

Dostal tak naordinovanou individuální běžeckou přípravu. „Patrick má běžecký deficit,“ vysvětlil trenér. „A když vám něco nejde, musíte to trénovat,“ dodal jízlivě.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud