1. září 2012 • 07:34

Konkurence pro Jiráčka: Do Hamburku míří Rafael van der Vaart!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepovedený vstup do sezony musel vedení Hamburku pořádně naštvat. Po Petru Jiráčkovi a Milanu Badeljovi totiž hlásí další posilu: Do klubu se po čtyřech letech vrací Rafael van der Vaart! Hvězdný záložník by mohl stejně jako český reprezentant nastoupit už dnes na hřišti Brém.



Do konce přestupního termínu v prakticky všech evropských zemích zbývalo několik málo hodin. A fanouškům HSV se pořádně ulevilo. Klub se totiž domluvil s Tottenhamem na výší odstupného za nizozemského borce.

Dlouho to přitom vypadlo, že k dohodě nedojde. Zatímco Angličané žádali za svůj klenot osmnáct milionů eur, Hamburk byl ochoten zaplatit jen dvanáct, nakonec se shodli na třinácti (325 milionů korun). Velký podíl na realizaci má investor Klaus-Michael Kühne, jenž se na přestupu finančně podílí.

„Neskutečné! Jeden z nejzajímavějších přestupů v dějinách klubu. Rafael se vrací,“ oznamoval na svých stránkách hamburský deník Morgenpost.

Nizozemská posila pózuje s dresem HamburkuFoto Reuters

Doprovodil jej fotografií z letiště, kde se fotbalista objevil po cestě soukromým letadlem krátce po poledni. „Já i moje rodina jsme si návratem sem splnili sen,“ prohlásil spokojený fotbalista.

V Hamburku je návrat „malého anděla“, jak mu zde přezdívají, událostí číslo jedna. Vždyť tenhle borec si v přístavním městě udělal po svém příchodu z Ajaxu Amsterdam (2005) obrovské jméno a po třech letech ho klub za patnáct milionů eur nechal jít za jeho snem – do Realu Madrid.

Jiráček si říká o míčFoto Michal Beránek (Sport)

Odtud putoval do Londýna a teď se do města na Labi vrací. S velkým očekáváním. Jedna německá sázková kancelář dokonce ihned snížila kurz na to, že HSV získá titul, ze 101:1 na 81:1. Naopak opačným směrem letěly kurzy odhadující účast klubu v baráži. S Van der Vaartem prostě má být Hamburk daleko silnější.

Všechny logicky nejvíce zajímala otázka, zda bude devětadvacetiletý záložník připravený už pro dnešní zápas v Brémách, ve kterém si odbude premiéru i Petr Jiráček.

Petr Jiráček (vpravo) s kapitánem české reprezentace Tomášem RosickýmFoto EPA

„Ještě nevím, jestli bude hrát, ale je to jedna z možností,“ řekl k tomu trenér Thorsten Fink, jenž potvrdil, že v sestavě udělá pořádnou rošádu – hned sedm změn v základu oproti duelu s Norimberkem (0:1). Mezi novými jmény na hřišti určitě nebude chybět český reprezentant Petr Jiráček.

„Obě posily (i Badelj) na mě zatím dělají opravdu výborný dojem. Udávají tempo, chtějí neustále míč a do zápasu půjdou naprosto v klidu,“ pravil Fink. Jiráček absolvoval před zápasem s trenérem i speciální videorozbor a individuálně s ním rozebíral taktické věci.

Bude tedy zajímavé, na jaký post s ním kouč po příchodu Rafaela van der Vaarta počítá. Nejpravděpodobnější je varianta s rozestavením 4-2-3-1, ve kterém by Jiráček dostal roli jednoho z defenzivních štítů a kryl by záda právě nizozemské hvězdě. „Zahrát si s ním? To by byl sen,“ vyprávěl v týdnu „Jiras“. Dnes si ho zřejmě splní.

Nejzajímavější přestupy

Alessandro del Piero
Juventus→FC Sydney

Nicklas Bendtner
Arsenal→Juventus (host.)

Ibrahim Afellay
Barcelona→Schalke (host.)

Saviola    
Benfica Lisabon→Málaga

Santa Cruz
Manchester City (host. v Betisu)→Málaga

Nigel de Jong
Manchester City→AC Milán

Andy Caroll
Liverpool→West Ham (host.)

Maicon
Inter Milán→Manchester City

Pablo Hernández
Valencie→Swansea

Petr Jiráček při rozcvičení před zápasem s Brémami
Petr Jiráček při rozcvičení před zápasem s Brémami


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud