24. června 2013 • 12:45

Guardiolova éra v Bayernu je tu! Děkuji za šanci, řekl německy kouč

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pep Guardiola, pravděpodobně nejlepší fotbalový trenér světa, se ujal vlády v Bayernu Mnichov. Muž, který se k trénování vrací po roční pauze, vystoupil na tiskové konferenci svého nového klubu. Hned na úvod splnil svůj slib a komunikoval v němčině. „Děkuji Bayernu za šanci, kterou mi dal. Beru to jako velký dar,“ řekl Guardilola poté, co všechny pozdravil.



Španěl v elegantním tmavém obleku a bílé košili usedl v Allianz Areně vedle prezidenta Bayernu Uliho Hoenesse, předsedy klubu Karla-Heinze Rummeniggeho a sportovního ředitele Matthiase Sammera.

„Dobrý den, odpusťte mi moji němčinu. Učil jsem se německy celý rok v New Yorku, ale musíte uznat, že to není nejlepší místo pro učení němčiny,“ usmál se Guardiola. Na všechny otázky se přitom opravdu snažil odpovídat v němčině.

Dobré nálady měl na rozdávání. „Cítím se skvěle. Je to dar, mít možnost trénovat klub jako je Bayern,“ složil poklonu svému novému zaměstnavateli.

Ten v minulé sezoně vyhrál tři trofeje. Triumfoval v německé nejvyšší soutěži i poháru, k tomu přidal triumf v Lize mistrů. A sázkové kanceláře hned vypsaly sázky na to, jak bude úspěšný s Guardiolou.

Že vyhraje Bayern Ligu mistrů, ocenila sázková kancelář Bwin kursem 3,55:1. Barcelona, bývalý Guardiolův klub, má kurs 3,85:1 a další španělský gigant Real Madrid 6:1.

Kouč má v Bayernu smlouvu na tři roky. Při předchozím angažmá v Barceloně, které trvalo čtyři sezony, získal pod vedením Guardioly klub čtrnáct trofejí.

"Bayern byl v minulé sezoně hodně úspěšný a já jsem tu od toho, abych na to navázal. Ale na podobné nároky jsem zvyklý z Barcelony, tam jsme měli také jen ty nejvyšší cíle," řekl na tiskové konferenci Guardiola.

"Budu se snažit navázat na práci svého předchůdce, který má můj velký respekt za to, co s týmem dokázal. Je pro mě čest být jeho následovníkem. Budu se snažit zapracovat na některých detailech, abych tu kvalitu nejen udržel, ale ještě vylepšil. Jsem moc rád, že u takového týmu jsem," dodal.

Guardiola dobře ví, že bude v úspěšném klubu pod tlakem. Hlavu si z toho ale nedělá. „Musím být schopen s tím žít, i kvůli tomu jsem přijal tuhle výzvu, jsem přece trenér,“ konstatoval kouč.

„Někdy převezmete tým, který jde dolů a kterému se nedaří, jako se to stalo mně v prvním roce mé trenérské kariéry. Tady je situace zcela odlišná. Převzal jsem tým, který hrál výjimečně. A my na to budeme chtít navázat. Naší prioritou bude útočná hra,“ slíbil.

Podle očekávání si Guardiola složil realizační tým ze svých krajanů. Jeho asistentem bude Domenec Torrent, skautem a odborníkem přes videorozbory Carles Planchart a kondičním trenérem Lorenzo Buenaventura. Blízkým spolupracovníkem Guardioly bude nadále Manel Estiarte, bývalý španělský reprezentant ve vodním pólu, v němž startoval na šesti olympiádách.

Příchod slavného kouče rozpoutal v Mnichově fotbalovou horečku. Kromě poklon, kterých se trenérovi dostalo za jeho konverzaci v němčině, se může Guardiola těšit na pořádný kotel na prvním tréninku týmu.

Ve středu se očekává v hledišti třicet tisíc fanoušků. Optimistické odhady hovoří i o padesáti tisících příznivců. Tolik lidí nepřijde v Česku na celé ligové kolo...

Na první tiskovou konferenci Guardioly v Mnichově přišlo na 250 novinářů a zaznamenávalo ji 50 televizních a rozhlasových štábů. Podle mluvčího klubu to byla vůbec největší tisková konference v dějinách Bayernu.

Pep Guardiola, pravděpodobně nejlepší fotbalový trenér světa, se ujal vlády v Bayernu Mnichov.
Pep Guardiola, pravděpodobně nejlepší fotbalový trenér světa, se ujal vlády v Bayernu Mnichov.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud