Jakub Dvořák
16. října 2016 • 13:00

Africký uprchlík slaví! Dal první gól v bundeslize a rozhodl zápas Brém

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uprchlický tábor, fotbal pouze na krajské úrovni a vyhlídky na budoucnost mizivé – to Ousman Manneh vyměnil za pohádkový příběh. V roce 2014 zamířil z Afriky do Evropy jako uprchlík. Azyl našel v Německu, kde začal hrát fotbal. Byl v něm tak dobrý, až si ho všimli zástupci Brém. A udělali dobře. V sobotu 19letý mladík rozhodl svojí premiérovou trefou duel proti Leverkusenu (2:1) a zároveň se stal prvním Gambijcem, který dal gól v bundeslize.



Ještě před rokem se Ousmane Manneh prokousával do juniorského výběru bundesligového klubu. Tehdy ho vedl trenér Alexander Nouri, současný kouč „áčka“.  A dařilo se mu. „Má obrovský potenciál. Pro nás je velice důležité, abychom se podíleli na jeho rozvoji,“ zněla tehdy slova Nouriho na adresu Manneha.

O rok později se oba sešli v prvním týmu Brém. Nouri jako trenér prvního týmu, Manneh jako budoucí naděje. A tohle spojení by mohlo klapat. V předchozím duelu proti Darmstadtu si mladý Gambijec připsal asistenci a odehrál celé utkání.

Důvěru dostal i proti Leverkusenu na domácí půdě, kam na Werder přišlo 41 tisíc diváků, kteří viděli jeho vítězný gól. Ještě předtím si však připsal asistenci u branky Junuzoviče na 1:0. Hosté dokázali vyrovnat, ale v 59. minutě vrátil Brémám vedení právě 19letý Manneh, který se dostal k odraženému míči v pokutovém území a poslal jej přímo do sítě.

„Je to neuvěřitelné. Před dvěma lety jsem se sem dostal s dalšími přáteli a chtěl se jen věnovat fotbalu. Dnes? Jsem tu s vámi a jsem neuvěřitelně šťastný. Vždyť jsem na tento stadion chodil jako fanoušek, atmosféra je tu neuvěřitelná a nikdy jsem snad ani nesnil o tom, že bych tu jednou hrál,“ kroutil hlavou muž zápasu.

Sám si je však vědom, že jeho nedostatky jsou stále velké a musí na nich pracovat, jinak nemá v obrovské konkurenci šanci. „V minulé sezoně jsem nedával moc branek, takže jsem se snažil zapracovat na různých věcech. Nyní se snažím vylepšit svoji efektivitu před pokutovým územím,“ vyprávěl, jak se na sobě snaží pracovat. Pokud by tomu tak nebylo, trenér Nouri, kterého dobře zná, by mu to okamžitě připomněl.

„On zamnou po utkání vždycky přijde, i dnes, a popíše mi, co se mu nelíbilo a co bych měl zlepšit. Požaduje, abych do toho dával vše, což mě posouvá dál,“ dodal Manneh.

Mannehova bilance v bundeslize za Brémy
Mohuč (1:2) 24 minut
Wolfsburg (2:1) 73 minut
Darmstadt (2:2) 90 minut a asistence
Leverkusen (2:1) 90 minut, gól a asistence

Devatenáctiletý Ousman Manneh rozhodl o výhře Brém nad Leverkusenem
Devatenáctiletý Ousman Manneh rozhodl o výhře Brém nad Leverkusenem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud