Jan Malý
17. ledna 2017 • 13:13

Z klíčového muže na lavičku? Müller v Bayernu zvadl, teď si přidává

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V aktuálním bundesligovém ročníku se trefil jen jednou, celkově na podzim za Bayern Mnichov čtyřikrát. Absolutní vyvrcholení první části sezony proti Lipsku proseděl celé na lavičce. Tohle není bilance nadějného juniora či sedmého náhradníka bavorského kolosu, ale Thomase Müllera, věhlasného čarostřelce, bez něhož se sestava Mnichovanů nemohla obejít. Svou výjimečnost ale v první polovině této sezony nepotvrdil a zvadl. Teď věří, že v novém roce bude zase dobře.



„Müller hraje vždy.“ Známé pravidlo trenéra Louise van Gaala, který Thomase Müllera na konci jeho teenagerovského věku pevně začlenil do sestavy Bayernu Mnichov, platilo léta bez ohledu na to, kdo lavičce bavorského klubu zrovna šéfoval. V závěru podzimní části této sezony však přestával být sedmadvacetiletý střelec pro Bayern nepostradatelný. Bude v jarní části, která pro bundesligu začíná v pátek, znovu děsit obrany soupeře, nebo setrvá v útlumu?

Jisté je, že jakým buldokem bývá Müller při zápase a před protivníkovou brankou, takovým je i ve snaze hluché období zlomit. „Je jedno, jestli se mi daří, nebo ne. Pokaždé si pro sebe analyzuju, co jde dobře a co ne. Teď se sebe například ptám, kde můžu v tréninku ještě víc zabrat. Jde o věci, jako je síla, rychlost, technika, svou roli hrají i tréninky navíc. Budu na zakončení ještě intenzivněji pracovat,“ prozradil Müller v rozhovoru pro magazín Sport Bild.

Jak vypadal nepřesvědčivý podzim v podání jednoho z nejlepších německých hráčů současnosti číselně? V bundeslize naskočil do třinácti zápasů a brankou skončila jen jedna z jeho jednatřiceti střel. Přidal alespoň pět asistencí, byť tři z nich si připsal hned v prvním kole proti Brémám. V Lize mistrů se trefil dvakrát a jeden gól zaznamenal v Superpoháru proti Dortmundu v samém úvodu sezony.

V kontrastu se slabou produktivitou v dresu Bayernu stojí střelecká potence Müllera v reprezentaci. V kvalifikaci o mistrovství světa v Rusku dal ve čtyřech zápasech čtyři góly, dvakrát se prosadil jak proti Norsku, tak proti Česku, a vévodí tabulce kanonýrů kvalifikační skupiny C.

Tohle mu však místo v sestavě našlapaného velkoklubu nezaručí, jeho pozice v Bayernu spíš tála pod tlakem osobní gólové krize. Vše vygradovalo v posledním utkání podzimu, ve výjimečně přitažlivém duelu proti Lipsku. Müller ho celý proseděl na lavičce a Bayern bez něj sfouknul do té doby senzačně hrajícího nováčka 3:0.

„Pro mě osobně to nebylo optimální, protože jsem nehrál. Na hřišti bylo víc prostoru než v předchozích zápasech. Bylo to utkání, které mě mohlo bavit. S úsměvem na tváři na lavičce samozřejmě nesedím,“ ohlížel se Müller.

Jeho absence v sestavě rozpoutala v Německu živou debatu nad tím, jak moc je pro bavorský celek důležitý. Cílené nezařazení Müllera do základní sestavy vyvolalo podobné pozdvižení už na jaře, kdy ho tehdejší trenér Pep Guardiola nepostavil od úvodní minuty v prvním semifinále Ligy mistrů proti Atlétiku Madrid. Bayern zápas nezvládl, prohrál 0:1 a španělský odborník pak poslouchal jednu kritickou připomínku za druhou.

Experti se tehdy divili, proč Müller nehrál, po zápase s Lipskem (i díky výsledku) už ho tolik nepostrádali. Bývalý vynikající hráč Bayernu a kapitán mistrů světa z roku 1990 Lothar Matthäus dokonce ve svém pravidelném příspěvku pro Sport Bild napsal, že pro Müllera není v systému 4 – 2 – 3 – 1 trenéra Carla Ancelottiho správné místo.

„Častokrát jsem říkal, že Thomas Müller je velmi inteligentní hráč. Vždy si dokáže najít to správné místo na hřišti bez ohledu na to, na jaké pozici hraje. Odehrál hodně zápasů v první polovině sezony a bude hrát i hodně utkání po zimní přestávce. Nic se pro něj nemění,“ shrnul postavení jedné z hvězd v kádru Ancelotti.

Müllerova horší forma se mimo jiné vysvětlovala tak, že ho italský trenér stavěl spíš na křídlo než na pozici ofenzivního středního záložníka. „Jsem směs záložníka a útočníka. Nejraději bych byl, kdybych byl brzy zase označován jako kanonýr,“ usmál se Müller.

Otázka, jestli sedmadvacetiletý ofenzivní univerzál začne jaro opět mezi náhradníky, by už nyní neměla být tak žhavá. Jelikož se v přípravě zranil Thiago Alcántara, který vypadl na několik týdnů, měl by Müller fungovat jako hlavní podpora šutéra Roberta Lewandowského ze středu hřiště.

Müller zůstává sebevědomý a možnost vydobýt si znovu nálepku postrachu a střelce se blíží. A také může potvrdit, že někdejší trenér Bayernu Ottmar Hitzfeld nemluvil jen tak, když o něm v dubnu prohlásil, že je pro Bayern důležitý podobně jako Lionel Messi pro Barcelonu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud